MCS Group Genel Müdürü ve Toplum 5.0 Akademi Danışma Kurulu Üyesi Adem Kayar, Dr. Hüseyin Halıcı’nın hazırlayıp sunduğu ve ST Endüstri Radyo’da yayınlanan “Dijital Dönüşüm ve Toplum 5.0 Sohbetleri” programına konuk oldu. 

Türkiye’nin can damarlarından olan sanayinin dijitalleşmesinin önemli olduğu kadar zor olduğuna da dikkat çeken Kayar, buna rağmen Türkiye’nin KOBİ ağırlıklı bir ülke olduğunu ve Endüstri 4.0’ın mevcut zorluklarının üstesinden gelebilecek bir altyapısının bulunduğunu vurguladı.

“EN BÜYÜK SORUN YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI”

Endüstri 4.0 sürecinde uygulanmasından kullanılmasına her alanda yetişmiş, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç olduğunu belirten Adem Kayar, bu doğrultuda insansız hiçbir şeyin yapılamayacağına dikkat çekti. Sanayinin dijital dönüşümünde çalışanından yönetimine kadar tüm bireylerin dönüşümü hissetmesi, anlaması, Endüstri 4.0 kültürüne sahip olması ve bu kültürün gerçekten yaşanması gerektiğini söyleyen Kayar, sözlerine şöyle devam etti: 

“Diğer taraftan bu kültüre, yeterliliğe ve üretim bilgisine sahip çalışanlara da ihtiyaç var. Çünkü Endüstri 4.0’ı anlatırken Endüstri 4.0 dediğimiz konsepti oluşturan bir sürü bileşen var. Bunların tümü kendi içerisinde belli bir know-how ve tecrübe gerektiren bileşenler. Bu nedenle dijital dönüşümü, sistemleri kurgulamayı yapabilecek, uygulayabilecek teknik personelin yeterliliğinin, deneyiminin de belli bir düzeyde olması gerekmekte ki bu gerçekten kolay değil. Bugün Türkiye’de ve dünyada yaşanan en büyük sorunlardan biri de budur.” 

ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK

Sanayideki dijital dönüşümün zor olmadığını, ancak oluşan kavram karmaşasını ortadan kaldırarak konuyu doğru anlatabilmenin önemli olduğunu ifade eden Kayar, “Ülke olarak öncelikle imalatımızı daha da artırmamız gerekiyor. Diğer taraftan da gençlerimize üretimi, üretimdeki dijital dönüşümü, kullanılacak olan sistemleri, Endüstri 4.0’ın bileşenlerini doğru anlatıp, sevdirip, bu konuya eğilmelerini ve başarılı olmalarını sağlamamız gerekiyor ki gençlerin vizyonları açılsın. En önemlisi de yapacakları meslekle ilgili kafalarında bir hedef oluşsun ve ülkemizde bu alanda yeterliliğe sahip çalışan gençler yetişebilsin.” diye konuştu. 

“TOPLUM 5.0 AKADEMİ TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİNİ AMAÇLIYOR”

Toplum 5.0 Akademi çatısı altında 7’den 70’e tüm bireylerin dijital dönüşümdeki uygulamaları, dijital teknolojileri çok iyi bilmelerini, tanımalarını ve kendilerini yeterlilik anlamında geliştirmelerini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Adem Kayar, gençler için sunacakları katma değeri şöyle anlattı:

“Toplum 5.0 Akademi bünyesinde hem bireysel olarak sahip olduğumuz tecrübelerimizi, yaptığımız prosesleri, uygulamaları anlatarak hem vizyon katmak hem de gelecekte nasıl bir dünya ile karşılaşacaklarını ve ne gibi uygulamalar yapabileceklerini somut örneklerle anlatmak hedefiyle yola çıktık. Çünkü biz fabrikalarda uygulamaları yapan kişiler olarak, devamlı sahada olduğumuz için somut örnekler vererek yönlendirebiliyoruz, heyecan katabiliyoruz.” 

Toplum 5.0 Akademi'de ayrıca, giderek yaşlanan bir dünya ve toplum olduğu gerçeğinden yola çıkarak, yaşlanan nüfusun yaşam konforunun ve standardının yükseltilmesini hedeflediklerini bildiren Kayar, “Yaşlanan nüfusun da dijital uygulamalarla hayat standartlarını ve konforlarını yükseltebilmek, başka insanlara ihtiyaç duymadan rahat yaşayabilmelerini sağlayacak çalışmalar yapmalıyız. Günümüzde siparişlerimizi cep telefonlarımızdan, internetten vermeye başladık. Birçok hizmeti internet üzerinden almaya başladık. Yaşlanan, hasta olan insanlar evden çıkamadıklarında aslında bu tür uygulamalar, hizmetler de onların yaşam konforlarını ve yaşama bağlanmalarını yükseltiyor. Bu açıdan dijital dönüşümün yaşlı nüfusa da avantajlar sağlayacağını görüyoruz.” dedi.

“KOBİ’LER ÖNCE PİLOT PROJEYLE BAŞLAMALI”

KOBİ’ler açısından da konuya yaklaşan ve bu seviyedeki işletmelerin dijital dönüşümden endişelenmelerine gerek olmadığını dile getiren Kayar, işe öncelikle pilot bir projeyle başlamaları gerektiğini belirtti ve şu önerilerde bulundu:

“KOBİ’ler açısından en doğrusu, adım adım ilerlemek olacaktır. Üretimde kullanılan ekipmanın, prosesin ya da makinanın durumuna göre ihtiyaç olan akım, vibrasyon, sıcaklık, basınç gibi en kritik verileri toplamak ve incelemek ile başlayabilirsiniz. Bu verilerden çıkartılan anlamlı sonuçlarla elde edilen değerler zaten işletmeye ciddi bir verimlilik artışı getirecek, performansı yükseltecek ve maddi karşılığının alınmasını sağlayacak. Bir motorun arızalanmadan önce arızalanacağı bilinirse, o zaman motorun arızalanmasına izin verilmeyecektir. Bunun sağlayacağı değer, çok ciddi bir değerdir. Bu nedenle KOBİ’lere hatta büyük işletmelere, korkmamaları, adım adım ilerlemeleri ve önce pilot bir projeyle başlamaları gerektiğini tavsiye ediyoruz.”