Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan Coşkunöz Metal Form (CMF), “Pres Hatlarında Yapay Zeka ile İnsan Tespiti” projesi ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen İş Güvenliğinin Yıldızları Ödül Töreni’nde birincilik ödülüne layık görüldü.

CMF ayrıca İSG Elçileri kategorisinde ödülün sahibi olurken, Holding şirketlerinden Coşkunöz Kalıp Makina da aynı kategoride ödül almaya hak kazandı.

"RİSK TAŞIYAN KOMBİNASYONLARDA PRESİN DURMASINI SAĞLADIK"

İş sağlığı ve güvenliği alanında "sıfır kaza" hedefiyle hayata geçirilen proje ve uygulamaların ödüllendirildiği organizasyonda, Coşkunöz Metal Form, Dijital İSG kategorisinde "Pres Hatlarında Yapay Zeka ile İnsan Tespiti" projesi ile birinci oldu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CMF Genel Müdürü Barış Murat Karaadak, pres hatlarında çeşitli pozisyon ve şartlarda meydana gelen kör noktaların çalışanlar açısından risk oluşturduğunun altını çizdi

Söz konusu hatlarda güvenlik fensi gibi mevcut çözümlerle risklerin büyük oranda azaltıldığını ancak risklerin tamamen bertarafının mümkün olmadığını kaydeden Karaadak, gerçekleştirdikleri ödüllü projelerini şöyle anlattı:

"Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları sonucunda yapay zeka destekli kameralar kullanarak, sadece insan ve uzuvlarını ayırt edebilecek bir sistem geliştirdik. Bu sayede, risk oluşturabilecek bütün kombinasyonlarda presin otomatik olarak durmasını sağladık. Hayata geçirdiğimiz sistemle çalışanlarımıza daha güvenli bir çalışma ortamı sunduğumuz için mutluluk duyuyoruz. CMF olarak dijital yol haritamız doğrultusunda sistem ve uygulamaları, Otomasyon ve Teknoloji Merkezimiz ‘TOM’ koordinasyonuyla geliştirmeye ve hayata geçirmeye  devam edeceğiz."

"TÜM SÜREÇLERİ İSG AÇISINDAN ELE ALIYORUZ"

Firma ayrıca, “İSG Elçileri” ödül kategorisinde de "Otomatik Markalama" projesi ile ödül kazanırken, projeyle manuel olarak gerçekleştirilen markalama işleminin otomatik bir şekilde yapılması sağlanarak operatörler üzerindeki fiziksel baskı kaldırıldı.

Markalama işlemi için, operatörlerin üzerindeki yükü hafifletmek adına üretimde çalışanların önerisiyle otomatik bir alet geliştirdiklerini ifade eden Karaadak, böylece sac markalama işlemini yapan çalışanların çaba harcamadan çalışmalarına imkan verdiklerini kaydetti.

Karaadak, üretimin tüm süreçlerini İSG açısından devamlı ele alarak, sıfır hata hedefiyle çalıştıklarını vurguladı.

İŞARETLEMEYLE PARÇANIN YAPTIĞI İŞLEM GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ

Aynı kategoride ödüle layık görülen birbaşka proje de Coşkunöz Kalıp Makina'nın hayata geçirdiği, "Tavan Vinç Merkezleme Lazer Sensörü" projesi oldu.

Proje ile tezgaha parça yükleme sırasında lazer sensör yardımı ile işaretleme yapılarak, ağırlık merkezi belirleniyor. Bu sayede parçanın kaldırma ve yerleştirme işlemi daha güvenli ve kolay hale geliyor.

Holdingin İSG yaklaşımına ilişkin görüşlerini paylaşan CMF İş Güvenliği ve Çevre Kısım Müdürü Atıf Oğuz, bütün iş süreçlerinde önceliklerinin her zaman çalışan arkadaşlarının sağlığı ve güvenliği olduğunun altını çizdi.

Bu bağlamda proaktif hareket etme prensipleriyle her türlü İSG riskini öngörmeye çalışarak tedbir almayı ilke edindiklerini söyleyen Oğuz, "Yaptığımız çalışmaların sektör tarafından da fark edilmesi ve onay görmesinden son derece mutlu ve gururluyuz." dedi.