Ekstrüzyon kalıp imalatını 2008 yılından beri başarı ile sürdüren Aydınsan Makina, Endüstri 4.0 sürecini başlatma kararını aldı. Müşterilerin isteği doğrultusunda yazılım geliştiren Patasana Bilişim Teknolojileri, 2014 yılında başladığı Endüstri 4.0 yolculuğunda bugüne kadar elde ettiği tecrübelerini Aydınsan Makina'ya aktaracak. 

TÜM SÜREÇLERİ PLATİNUMSQL İLE TAKİP EDECEK

Aydınsan Makina, üretim, satınalma ve depo iş süreçlerini, Patasana'nın kendi geliştirdiği ERP&MRP yazılım sistemi PlatinumSQL ile takip edecek. Aydınsan Makina, PlatinumSQL ile üretimden alınacak canlı imalat verilerini anlık olarak yorumlayıp, raporlayabilecek. Patasana Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Sedat Gümüşsoy, Aydınsan Makina'da gerçekleştirilecek Endüstri 4.0 projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sedat Gümüşsoy şunları söyledi: 

OCAK 2019'DA KULLANIMA GEÇECEK 

PlatinumSQL yazılım projesi, Patasana Bilişim Teknolojileri tarafından 2008 yılında üretildi. İlk olarak klasik ticari işlemlerin (teklif, sipariş, müşteri görüşmeleri v.b.) yapıldığı bir uygulama idi. Ardından 2009 yılında imalat yapan müşteri ve aday müşterilerden gelen talepler doğrultusunda üretim, satınalma ve stok/depo modülleri devreye girdi. Zaman içinde gelen talepler sonrası yazılım sürekli olarak gelişerek bugünkü halini aldı. PlatinumSQL yazılımı günümüzde satış pazarlama (teklif,sipariş,sevkiyat,ihracat), satınalma, ithalat, stok ve depo takibi, üretim, kalite, makine arıza takip/bakım ve B2C modülleri ile daha geniş kitleye hitap eder hale geldi. PlatinumSQL, web tabanlı bir yazılımdır. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve el terminalleri gibi cihazlardan kolay bir şekilde kullanılabilir. PlatinumSQL yazılım projesi, Aydınsan Makina'da Ocak 2019'da kullanılmaya başlanacak. 

HANGİ BİRİMLERİ KAPSIYOR? 

PlatinumSQL Yazılımı Aydınsan Makina'da şu birimlerde çalışacak:
a) Satış Pazarlama
b) Tasarım (Kalıpların çizimlerinin yapıldığı alan)
c) Planlama (İş Emirlerinin oluştuğu ve üretim planlamasının yapıldığı alan)
d) İmalat (üretimin yapıldığı alan)
e) Kalite Kontrol Alanı (Müşteriye gönderilmeden önce son kontrollerin yapıldığı alan)
f) Paketleme/Ambalaj (Ürünlere barkodların basıldığı, ambalaj ve kasalamanın yapıldığı alan)
g) Muhasebe (irsaliye ve fatura işlemlerinin yapıldığı alan)
h) Kalıp ilk baskı ve test verilerinin girilmesi (Müşteri tarafında)

ENDÜSTRİ 4.0 SÜRECİ : GRAFIX

2019'un ilk çeyreğinde ERP ve MRP modülleri devreye alınacak. 2019 ikinci çeyreğinde ise Endüstri 4.0 kapsamında imalattaki üretim verilerinin anlık toplanması, yorumlanması ve raporlanması konusunda makina ve ekipman yatırımı yapılacak. Endüstri 4.0 kapsamında üretim verilerinin anlık toplanması yine PlatinumSQL yazılım sisteminin bir parçası olan GRAFIX isimli özel yazılım ile yapılacak.Endüstri 4.0 kapsamında öncelikle bilgisayar ile bağlantı kurulabilen CNC tezgahlarından başlanacak. CNC tezgahlarından alınan anlık veriler Bulut'da ki özel yapay zeka yazılımı(Grafix) sayesinde yorumlanıp, raporlanabilecek. Diğer tezgahlardan anlık üretim verilerinin toplanması konusunda, Endüstriyel Bilgisayar (birden fazla makinadan veri toplayabilmek için), PLC ve sensörler kullanılacak.

AYDINSAN MAKİNA'NIN ENDÜSTRİ 4.0' A GEÇİŞİ NE KAZANDIRACAK? 

Büyük veri(Big data): Üretim esnasında makinalardan alınan anlık veriler (adet, harcanan hammadde miktarı, geçen süre v.b.), kalıp ve makina arızaları, duruşlar gibi anlık veriler ile, müşteriden gelen hata bildirimleri gibi tüm veriler ortak bir alanda toplanarak, konuya ilişkin özel tasarlanmış raporlar ile yorumlanabilecek. Duruşlar en çok hangi alanda örneğin : elektrik arızaları, kalıp hataları en çok hangi kategoride, operatörlerin ve makinaların verimlilikleri, fire miktarları ve nedenleri, hammadde tüketim oranları gibi bilgiler, özel raporlar sayesinde yönetim ve ilgili birimler bilgilendirilebilecek.

Doğru teslim tarihi verebilme (Akıllı planlama): Müşteriden alınan siparişin planlaması yapılırken, PlatinumSQL Grafix modülü, kuyrukta bekleyen işemirlerini, üretimi devam eden işemirlerini ve makinaların parça başına harcadığı süreleri (çevrim süreleri) hesaplayarak tahmini teslim tarihi bilgisini verecek.

Geriye doğru izlenebilirlik: Müşteri tarafından kullanılan kalıpların kullanımı sırasında hata oluştuğunda klasik yöntemlerle bu hatanın nereden kaynaklandığını tespit etmek neredeyse imkansızken, PlatinumSQL ile imalat sürecinde kullanılan tüm hammadde ve yarı mamüller için kullanılan stoklar LOT Takibi ile, geriye dönük sorgulamalar yapılabilecek. Kullanılan hammadde kimden alındı? Aynı hammadde ile başka kimlere üretim yapıldı ? Bunun gibi soruların yanıtı kısa süre içinde cevaplanabilir.

Anlık stok ve depo bilgisi: Testerede kesilen çeliğin miktarının anlık olarak stoktan düşürülmesi, alınan hammadde v.b. malzemelerin ERP sistemine aktarılması, hammadde, yarı mamül ve mamül stoğunun barkodlu olarak giriş-çıkışlarının anlık (barkodlu el terminalleri) yapılması sayesinde güncel stok takibi ve depo yönetimi yapılacaktır. Özellikle alınan çelik malzemelerinin stoğa girişi esnasında oluşturulan LOT numarası, gelecekte geriye doğru izlenebilirlik/sorgulanabilirlik açısından önemli olacaktır.

Malzeme ihtiyaç planlaması: Üretimi planlanan her sipariş için özel çalışan kod sayesinde mamül ağacında tanımlı olan malzemelerin ihtiyaç miktarları ve canlı stok bilgisi karşılaştırılarak, satın alınması gereken miktar hesaplanarak, satın alma talep fişi oluşturulacaktır.

Kalıp ve kalıp parçaları nerede ? Tek tuşla cevap: Aydınsan Makina, müşterilerin imalatta olan kalıplarının her parçasının imalatın içinde hangi makine ya da hangi konumda olduğu bilgisini PlatinumSQL sayesinde tek tuşla alabilecek. Bu işlem klasik imalat sistemlerinde bazen bir saatte alınırken, PlatinumSQL ise tahmini 10 sn içinde istenen bu bilgiyi kolaylıkla sağlayacaktır.

Makina ve ölçüm cihazların bakımlarının otomatik hatırlatılması ve takibi: Platinum SQL'e tanımlı tüm makina ve ölçüm kontrol cihazlarının periyodik bakım zamanları otomatik olarak hatırlanır ve ilgili birimlere mesaj olarak bildirilir. Böylelikle bakımı yapılan/yapılmayan tüm makina ve ölçüm kontrol cihazları detaylıca izlenebilir. Hatırlatmalar tarih, çalışma zamanı ya da baskı adedi gibi değerlerle yapılabilmektedir.

B2C: Aydınsan Makina'nın müşterilerinin de sisteme bağlanarak, geçmiş siparişlerini sorgulamasına, yeni sipariş talebinde bulunmalarına ve o an imalatta olan siparişlerinin üretimin hangi safhasında olduğu bilgisini almalarına olanak sağlayacak.

Doğru fiyatlandırma: Klasik yöntemlerde satış birim fiyatları çoğu zaman müşteriye söz verilen özel birim fiyat yerine farklı birim fiyat verilebilmektedir. Bu durum işletmeler için ciddi sorun teşkil eder. PlatinumSQL'de ki anlaşmalı fiyat listeleri modülü ile Aydınsan Makina müşterilerine anlaştıkları ve geçerli olan birim fiyat bilgisini geçebilecektir. Böylelikle müşterisinin haklarını koruyacak ve kendi prestijini artıracaktır.