Hannover Fairs Turkey’in 12-15 Mart 2020 tarihlerinde düzenleyeceği WIN Eurasia 2020 Fuarı’nda sergilenecek Türkiye sanayisinin ilk 5G senaryoları, fuar öncesinde, Siemens, Mitsubishi Electric, MCS, i2i Systems, SICK, Universal Robots UR, Schunk, IQ Vizyon, Merlicon, Oppent, Siskon, Simtek ve Trio Mobil’in katıldığı imza töreniyle tanıtıldı. 

Toplam sekiz farklı senaryodan ikisinin sergilendiği törendeki ilk senaryoda, MCS Grup’un tasarladığı “CodeMaster Endüstri 4.0 Uygulaması”, bu ağı kullanarak Mitsubishi Electric robotu, Schunk robot eli ve Siemens Mindsphere bulut çözümü ile IIoT tabanlı haberleşti. 

Ürünün iş emri verildiği andan itibaren tüm yaşam döngüsü anlık olarak izlendi. 

i2i Systems’in yerli ve milli 5G teknolojisinin kullanıldığı; SICK, Universal Robots ve Schunk ortaklığıyla sergilenen diğer senaryoda ise, insan-robot-bulut ve sensör etkileşimi gerçek zamanlı gösterildi. 

“5G SENARYOLARINI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

İş birliğiyle birlikte 5G alanında özellikle farklı endüstrilerin dönüşümüne katkı sağlayacak ortak çalışmaları teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, 5G frekansının bütünleşik 5G senaryoları üzerinde kullanılmasının Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesini ciddiye aldığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Kühnel, “Fuarda otonom sistemlerden robot-insan etkileşimine, anlık ısı haritası ve üretim takibinden karanlık fabrika ile yapay zekaya, derin öğrenmeden buluta kadar farklı konularda canlı 5G senaryolarını bir araya getireceğiz. Türkiye’nin endüstriyel alandaki gücünü tüm dünya görecek.” dedi.

“VERİMİ CİDDİ ORANDA ARTIRACAK”

Endüstri 4.0'ı hayata geçirirken, bu teknolojiye uygun hızı sağlayacak 5G uygulamalarının bir parçası olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirten Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, ürünleriyle verimliliği artıracak sisteme entegre olduklarını ifade etti.

Sönmez, özellikle üretim alanlarında esnek, hızlı ve verimi artıracak 5G uygulaması ile ticari kapasitenin artışını heyecanla beklediklerini dile getirdi. 

“TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLİ HEDEFİ OLMALI”

ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı ise, dijitalleşme ve Endüstri 4.0’ın Türkiye sanayisinin her kolu için her zamankinden daha kritik hale geldiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere sanayicilerimizin, bir an önce üretimde bu teknolojilere yer vermesinin rekabette önemli avantajlar sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle bilişim, otomasyon gibi alanlarda Türkiye’nin teknolojik altyapısı dikkate alındığında, yerli firmalarımızın belli ölçülerde Endüstri 4.0’a geçmeye hazır olduklarını söyleyebiliriz. ENOSAD olarak, Endüstri 4.0’a geçişin Türkiye’nin öncelikli hedefi olması gerektiğine inanıyoruz ve bu hedefin gerçekleştirilmesinde sanayimize hizmet sunmak amacıyla her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.