Kaleseramik’in 3D yazıcıyı kullanarak ürettiği lavabo, Türkiye’de alanında ilk örnek oldu. Bir lavabonun basılması yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Dijital dönüşüm, şirketlerin üretimini, maliyetini ve geleceğini belirliyor. 61 yıldan beri Çanakkele Çan’daki fabrikasında seramik üretimi yapan Kaleseramik, 3 boyutlu yazıcılarla ürettiği lavabo ile Türkiye’de bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Yaklaşık 3 metrelik ve üzerinde seramiğin malzemesini barındıran bir de tüp bulunan 3 D yazıcı Kaleseramik’in Ar-Ge merkezinde, seramik üretimi için özel olarak geliştirilmiş. Basınçlı havayla harekete geçen tüp, tasarımı, yazıcıya yüklüyor ve baskı işlemi gerçekleşiyor.

Üretimde geleneksel seramik üretiminde kullanılan malzemeden farklı bir ürün kullanılıyor. Şirketin Ar-Ge merkezinde çalışan mühendisler tarafından 3D yazıcılar için geliştirilen malzeme, 3D yazıcının baskı yaptığı ağızdan rahatça çıkabilen malzeme, oksijenle temas ettiğinde hemen kurumaya başlıyor. Baskı tamamlandığında ise ortaya çıkan ürün fırınlanarak hazır hale getiriliyor.

Yenilikçi çevre dostu ürün kategorisinde 2.lik ödülü
Yenilikçi ürünlerinin arkasında 30 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdikleri Ar-Ge merkezi olduğunu ifade eden Kaleseramik Genel Müdürü Okan Gedik, cirolarının yüzde 2.2’sini Ar-Ge’ye ayırdıklarını belirti. Gedik, yenilikçi ürünlerini şu şekilde anlattı: “Kalesinterflex adında bir ürüne imza attık. 120 cm eninde, 360 cm boyunda ve sadece 3 ve 5 milimetre kalınlığında. Bu porselen seramik esneyebiliyor. 3 metre 60 cm uzunluğundaki Kalesinterflex’i iki ucundan tutup birbirinin ucuna değdirebiliyorsunuz. Bu ürünle ‘İnovatif Çevre Dostu Ürün’ kategorisinde ikincilik ödülü aldık.”