Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi katılımcıları 3 gün boyunca yakın geleceğin üretim teknolojilerini tüm ziyaretçilerle paylaşma imkanı bulurken, ziyaretçiler bu alanda hangi fabrikalarda ne tür yatırımlar yapılmış, sonuçları ne olmuş, kullanıcı deneyimlerini panellerde, bire bir ilk ağızdan dinleme fırsatı yakaladılar.
Oturum başkanlığını İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr.Öğretim Üyesi Haydar Şahin’in yaptığı; Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, Mert Yazılım’dan Elektronik Mühendisi Ahmet Ak, Secomea Ürün Müdürü Ali Tolga Bektaş, Brandit Mühendislik Yazılım Genel Müdürü Özgür Aslan, Halıcı Elektronik Teknik Müdürü Erim Yangın ve Doruk Satış Uzmanı Akif Çolakoğlu’nun panelist olarak yer aldığı etkinliğin son panelinde; gıda, yiyecek, içecek, ilaç, ambalaj, hızlı tüketim sektörlerindeki başarılı Endüstri 4.0 Uygulamaları anlatıldı.

“YAPAY ZEKA DESTEĞİ SİSTEMİMİZİN AYRILMAZ BİR PARÇASI”

Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, “İmalat sanayileri için sensörden ERP ye kadar üretim yürütmedeki tüm süreçler için Retmes MES sistemlerini geliştiriyoruz. Yapay zeka desteği sistemimizin ayrılmaz bir parçası. Verileri makina öğrenmesi algoritmaları ile anlamlı hale getiriyoruz. Örnek olarak ekstrüzyon makinasında çeşitli sıcaklarda işlemden geçecek ürünler için veriler toplayarak yapay zeka algoritmaları ile gereksiz ısıtma ve soğutma süreçlerini elimine ettik” dedi.  

“KAYIP BUZDAĞI PARÇALARINI BULARAK ORTADAN KALDIRIYORUZ”

Mert Yazılım’dan Elektronik Mühendisi Ahmet Ak, “trexDCAS markasıyla hem donanım hem yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Yapay zeka uygulamalarında veri toplama süreçlerinde MES devreye giriyor” diyerek Zirve’deki standında sergilediği kestirimci bakım uygulaması hakkında bilgi verdi.  59 saniyede 110 bin parça üretim yapan bir marka için 15 yıla yakın süredir trexDCAS sistemlerinin başarıyla çalıştığını kaydetti. trexDCAS ile üretimde kayıp buzdağı parçalarını bularak bu kayıpları ortadan kaldırdıklarını söyledi.

“UÇTAN UCA ŞİFRELEME İLE MAKİNALARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORUZ

Secomea Ürün Müdürü Ali Tolga Bektaş, “Danimarka’lı Secomea çözümüyle güvenli uzaktan erişim sağlıyoruz. Müşterilerimiz makinalarındaki arızalarının daha sahaya gitmeden ne olduğunu bilmek istiyor. Ayrıca datanın işlenebilmesi için datanın güvenilir olarak gelmesi gerekiyor.  Secomea ile müşterilerimize, ‘siz alt yetki ve alt kullanıcı ile makinalarına ulaşabilirsiniz’ diyoruz. Cep telefonlarından makina ekranlarına ulaşıp kontrol etmelerini ve Endüstri 4.0 sertifikalı uçtan uca şifreleme ile makinaların güvenliğini sağlıyoruz” dedi.

MAKİNA SICAKLIĞI OPTİMİZASYONU İLE MALİYETLERİ MİNİMİZE ETTİ

BrandIT Mühendislik Yazılım Genel Müdürü Özgür Aslan, “Uçtan uca dijital dönüşümü sağlıyoruz. Makina ve sistemlerden verileri alıp işleyerek makine öğrenmesi algoritmalarıyla karar destek çözümleri sunuyoruz. Teamworks’ün Türkiye partneriyiz. Bu yazılım, her firmanın kendi bilgisi ile uygulamasını geliştirmesini sağlıyor. Endüstri 3.0 ile istenen, veriyi bilgiye çevirmekti. Endüstri 4.0’da ise o bilgiyi karar otomasyon ve destek sistemlerine çevirmek isteniyor. Arızayı çözmek için önce onun nasıl olduğunu bilmek gerekiyor ki Teamworks’te hazır algoritmalar var ve bunları kullanarak mevcut bilgileriyle farklı uygulamalar geliştirilebiliyor” diyerek gıda sektörü için geliştirdikleri proje ile makina sıcaklık değerlerini optimize ederek üretim maliyetlerini minimize edebildiklerini açıkladı. Geri beslemeler ile sürekli sistemi iyileştirmeyi sağladıklarını açıkladı.

“KONTROLÖRLERİ VERİ TOPLAMAYA UYGUN HALE GETİRDİK”

Halıcı Elektronik Teknik Müdürü Erim Yangın, “Anahtar teslim otomasyon projeleri ve enerji otomasyonu ve robot otomasyonu projeleri yapıyoruz. Endüstri 4.0 danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Önce prosesi inceliyoruz. Aldığımız tecrübeyi paylaşıyoruz. Makinalar son kullanıcıya gittikten sonraki haberleşmeleri gateway’ler ile sağlıyoruz. Bir müşterimizde üretim hattındaki kontrolörlerin veri toplamaya uygun hale getirilmesini sağladık. IO Link networkü ile bunu mümkün kıldık. Yaptığımız modifikasyonlar ile üretim hattının algoritmalarını değiştirip kodlar yazarak müşterimizin izlenebilirliği sağlamasına yardımcı olduk” dedi.  

“İLAÇTA MAKİNA VERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN AR UYGULAMASI YAPTIK”

Doruk Satış Uzmanı Akif Çolakoğlu, “Üretim yönetim sistemleri sunuyoruz. En büyük özelliğimiz müşterilerimizden öğrendiğimiz en iyi uygulamaları yine diğer müşterilerimize yansıtıyoruz. Yüzde 100 milli ve yerli sermaye ile hizmet veren Doruk, Türk sanayisinden elde ettiği deneyim ile yine Türk sanayisini geliştirmeye odaklanıyor.  Panel konusu olan sektörlerde çevik üretim çok mümkün olmuyordu. Verimli üretim bilinci ancak son zamanlarda oluşmaya başladı. Örneğin ilaç sektöründe sistemlerimizle yüzde 15 civarında verimlilik artışı sağlayabiliyoruz. Hijyeni üretim söz konusu olduğundan kestirimci bakım uygulamalarının önemi de giderek artıyor. Yine ilaç sektöründe üretim sahasında AR gözlükleri ile makina verilerine ulaşabilecekleri bir proje gerçekleştirdik.