Tempa Grup İzmit, Sakarya, Ankara Bölge Yöneticisi Elektrik Elektronik Mühendisi Bahadır Coşkun, ST Endüstri Radyo’da Derya Kumtepe’nin konuğu oldu.  Elektrik panosu ve aksesuarı üretimi yapan Tempa Pano’nun kökenlerinin 1950’lere dayandığını söyleyen Bahadır Coşkun, elektrik panosu ve aksesuarı alanında Türkiye’nin en geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını söyleyerek, “Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda; dikili ve duvar tipi panolar, klemens kutuları, rack kabinler, paslanmaz panolar, operatör panoları, operatör kol sistemleri, IP seviyesi yüksek harici tip panolar, pano tipi klimalar ki buna ısıtıcılar, fan filtreler ve termostatlar da dahil, bara dağıtım sistemleri, kanallı baralar, pano etiketleme çözümleri, Esnek Baralar hatta Pano içi Yangın Söndürme Sistemlerine kadar oldukça geniş bir kapsamda çözüm üretebiliyoruz. Bütün bu çeşitliliğe ek olarak; Tempa Pano’nun tek amacı sadece geniş bir ürün yelpazesi ile çözüm sunabilmek değil, aynı zamanda bunu iyi bir hizmet kalitesi ile de birleştirebilmektir” dedi. 

“Ülkemizdeki pano üreticileri arasında yeni ve yenilikçi ürün denildiğinde akla gelen ilk firmalardan biri Tempa Pano’ dur” diyen Coşkun, “Türkiye’de, panolarında ilk kez poliüretan dökme contayı kullanan hatta ülkemizde henüz yok iken TÜBİTAK ile bir araya gelerek dökme conta makinasının imalatını yapıp yine ilk ihracatı gerçekleştiren, ilk ATEX sertifikalı ve patlayıcı ortama dayanıklı pano üretimini yapan, ilk Tip Test belgeli panoyu üreten ve halen de ilklerin firması olmaya devam eden bir üreticiyiz. EMC yani Elektromanyetik alana karşı korunaklı panolarımız, Patlayıcı ortama dayanıklı Exproof Panolar, Bara Dağıtım Sistemleri gibi birçok spesifik ve yenilikçi ürünün üretimi halen genele yayılmış değildir.” dedi.

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde bu ürünlerin yanısıra kanallı bara adını verdikleri ve gittikçe artan bir şekilde satışını gerçekleştirdikleri ürünlerini de tanıtacaklarını kaydeden Bahadır Coşkun, ürünle ilgili detay bilgiler de vererek “Normal şartlarda, panolarda kullanılan ana baraların delinmemesi gerekir. Maalesef yanlış bir şekilde yapılan bu delik işlemleri sonucu ana baralarda hacim kayıpları oluşur ve daha küçük bir alandan geçmeye zorlanan akım baranın ısınmasına ve kayıplara neden olur. Baranın ısınması da pano içi sıcaklığı oldukça olumsuz etkiler. Sıcaklığın yükselmesi de, içeride kullanılan diğer kompanentlerin verimliliklerinin azalmasına ve ömürlerinin kısalmasına sebebiyet verir. Bizim yaptığımız kanallı bara tasarımında delikler ortadan kalkar ve hiçbir delik delmeden tali baralarınızı doğrudan ana baraya civata ile bağlayabilirsiniz. Üstelik ana baraları delmek için harcayacağınız zamandan ve işçilikten de tasarruf edersiniz. Ürünün yapısı gereği çok fazla kanalı, girintisi ve çıkıntısı olduğundan doğal bir soğutma sağlar. Sahada ihtiyacınız olduğunda delik delmenize bile gerek kalmaz. Ürün aynı zamanda, işletmelerin güvenliği için oldukça önemli olan 100 kA kısa devre dayanım testinden de geçmiştir. 36 mm kalınlığı nedeni ile de ekstra mekanik dayanım sunar. Bütün bu avantajlı ve güvenli kullanım özeliklerinin yanında, klasik bara kullanımıyla da hemen hemen aynı fiyatlara gelmektedir. Dolayısıyla endüstriyel tesislerin verimliliğini artıracak, güvenliğini sağlayacak, işçiliğini azaltacak ve işletme maliyetlerini düşürecek bu yenilikçi ürüne geçilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır” dedi.