Türkiye ofisini açmadan önce telekomünikasyon ve denizcilik sektörlerinde oldukça bilinir bir marka olan Roxtec, pazara giriş yaptıktan enerji projelerine odaklanmaya başladı. Bu süreç içerisinde güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları alanında önemli bir referans sayısına ulaşan Roxtec, yeni dönemde de YEKA ve Enerji İletim-Dağıtım projelerinde de referanslarını artırmayı hedefliyor. Markanın hedeflerini ve enerji sektöründeki projelerini konuşmak için bir araya geldiğimiz Roxtec Segment Satış Müdürü Çağrı Kanık, rüzgar, güneş, jeotermal, hidroelektrik, biyogaz ve biyokütle santrallerinde kullanılması gereken yatırımcıya uzun dönemde fayda ve güvenlik sağlayacak ürünleri pazara sunduklarını söylüyor. 

Hedeflediğiniz ana odak noktalar neler ve bunlarla ilgili sunduğunuz çözüm önerileri neler?

Türkiye’de Roxtec ofisimizi açarken zaten hâlihazırda satış yapılan telekomünikasyon ve denizcilik pazarlarında oldukça bilinen ve standart olarak tanınan bir sistemdi. Türkiye’de ofisimizi açtıktan sonra öncelikli hedefimizi enerji ve endüstri sektöründe ürünlerin bilinirliğini artırmak olarak belirlemiştik. Roxtec, Türkiye ofisini dört yıl önce açtı. Ben de o dönemden beri firmamızda görev yapıyorum. Bu süreç içerisinde beklentimiz kablo geçiş düzeni adı verilen bu ürün grubunu pazara anlatmak kolay olmamasıydı fakat özellikle bizim bu ürünümüzün odak noktası olan yangın, su, haşere yalıtımı gibi konularda sahada baya sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla, beklediğimizden daha hızlı referanslar elde ettik diyebilirim. Örneğin, geçen yıl güneş projesinde 200 MW’a yakın yer aldık. Onun dışında 10 firmaya yakın rüzgâr santrallerinden referanslarımız oldu. 

Rüzgârda ulaştığınız kurulu güç nedir? 

Rüzgar santralleri alanında birkaç farklı projede yer aldık. Tüm projeleri düşündüğümüzde 200 MW’a yakın santralde referansa sahip olduk. Rüzgar enerjisi dışında elektrik üretim ve dağıtım tesislerinde saha ziyaretleri yapıyoruz ve mühendislik ekiplerine ürünlerimizi anlatıyoruz. 

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmaya devam ediyor. Bununla ilgili hedeflediğiniz ya da bu yıl katılmayı planladığınız proje var mı?

Türkiye’de gerçekleşen enerji yatırımlarını yakından takip ediyoruz. Sektörde yaşanan bu canlılığa paralel olarak kendimizi bu sektörde daha fazla referans elde etmek istiyoruz. Özellikle Güneş ve Rüzgar YEKA ile Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan ve gerçekleşmesi planlar dahilinde olan Deniz üzeri Rüzgar Santrali ürünlerimizin başlıca fayda sağlayacağı projelerden olacaktır. 

Güneş ve rüzgar enerjisi projesi dışında yer aldığınız farklı alanlar oldu mu? 

Sektöre sunduğumuz ürünleri incelediğiniz zaman tüm enerji santrallerinde IEC, EN ve TS Standartlarına göre bizlerin ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple elektriğin üretildiği tüm tesislere ulaşmaya ve dünyada 1950’lerden bu yana var olan bu tekniği ülkemizde de mühendislik ekiplerine anlatmaya çalışıyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisi dışında jeotermal ve termik santral projelerinde de yer aldık. Bu süreç içerisinde hidroelektrik santrallerine çok odaklanamadık ancak önümüzdeki dönemlerde bu alanda da referanslarımızın olması için çalışmalar yapacağız.

Elektrik dağıtım merkezlerinde var mısınız?

Elektrik dağıtım merkezleri alanında kısıtlı seviyede çalışmalarımız oldu. Bahsettiğim üzere önümüzdeki dönemlerde bu alana yoğunlaşarak kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz.  Bu amacımıza ulaşabilmek içinde elektrik mühendisleri ile direk görüşmeler gerçekleştirerek ürünlerin gerekliliğini ve dünya çapında yapılan uygulamaları anlatıyoruz. Birkaç içerisinde dağıtım sektöründeki faaliyetlerimizi geliştireceğimize inanıyoruz. 

Piyasaya sunacağınız yeni ürünler var mı, varsa özelikleri nelerdir?

Roctec olarak geniş bir ürün gamına sahibiz. Ürünlerimizin temel taşını ise soyulabilir katmanlı modüller oluşturuyor. Mevcut ürünlerimizin üzerinde modifikasyonlar yapıyoruz. Şu anki yeniliklerimiz bu mantık üzerinde şekilleniyor. Firmamızın Enerji ve Endüstri sektöründe global hedefi yeni ürünler üretmek yerine daha fazla yere yayılabilmek. Roxtec yeni ürün gruplarına, bu sistemin standart olarak kullanıldığı denizcilik sektöründe yapıyor. Örneğin son iki yılda 3 farklı yeni ürün grubuyla denizcilik sektöründe sızdırmazlık problemi olan noktalardaki problemleri çözmeye başladık.