Edkon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Emre Nadar, ST Endüstri Medya’ya, yenilenebilir ve nükleer enerjiyi değerlendirdi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'NİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR Mİ?

Nadar, Güneş Enerji Santralleri ve Rüzgar Enerji Santralleri konusunda, Türkiye’nin zannedildiği kadar zengin bir bölge olmadığını belirterek, “Türkiye’de eğim, rüzgar ve güneş verimliliği uygun beş kadar ilimiz bulunuyor. Ve bu bölgelerin enerji üretimi Türkiye’nin toplam enerji ihitiyacını karşılamaktan uzak. Katı atıktan metan gazı elde edilmesi orta vadede çözüm olurken, nükleer tesislerin de gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi.

ANAHTAR, ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİ Mİ?

Enerjinin stratejik bir konu olduğunu belirten Nadar, “Çöpten, geri dönüşüm ile enerji üretimi Türkiye’nin enerjide anahtarı olacak. Bazı devletler, çöp ithal ederken, Türkiye'nin böyle bir sıkıntısı yok. Katı atığın yüzde 30'unun enerjiye çevrilebildiğine işaret eden Nadar, Türkiye için orta vadede en verimli enerji kaynağı olarak gördükleri sistem ile 2019'da yabancı ortaklıklarla yatırım planladıklarını belirten Nadar, sistemin işleyişini şöyle anlatıyor:

KATI ATIKTAN METAN GAZINA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Evsel atıklar, Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda havayla etkileşime girerek bozunmaktadır. Katı atık sahasının üzeri kapatılarak havasız bir ortam tesis edilmektedir. Ve bozunma sonrası ortaya metan gazı çıkmaktadır. 28 metre ortalamada açılan kuyudan, özel bir vakumla alınan çöp gazı (LFG) biribirinden bağımsız hatlarla gaz kollektörü ya da Manifold adı verilen yapılara aktarılmaktadır. Her bir gaz kollektöründe ortalama 10 kuyu mevcuttur. Çöp alanındaki sızıntı su, kondens adı verilen tanklarda toplanıp, sonrasında Biyolojik Atıksu Arıtma tesisine iletilmektedir.