Koramic Pazarlama ve Teknik Hizmetler Müdürü Ertuğ Altuneli, ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisinin dosya konusu olan "Deprem ve Yalıtım" hakkında açıklamalarda bulundu. Altuneli, "Yapıların güvenliği ve konforlu yaşam alanları için yalıtım uygulamaları belirleyici bir role sahiptir." diye konuştu.

Hibrit Çalışma Modeli ve Deneyim Tasarımı Hibrit Çalışma Modeli ve Deneyim Tasarımı

FOTO: Koramic Pazarlama ve Teknik Hizmetler Müdürü Ertuğ Altuneli

Depreme dayanıklı binalar için yalıtımın rolü nedir?

Yapıların güvenliği ve konforlu yaşam alanları için yalıtım uygulamaları belirleyici bir role sahiptir. Büyük depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek, ancak nitelikli mühendislik uygulamaları ve yalıtım çözümleri ile mümkündür. Yapılar, temelden başlayarak, doğru hesaplamalar ve doğru ürünlerle inşa edilmelidir. En önemli noktalardan biri de yapıyı, suyun zararlı etkilerinden korumaktır. Özellikle temel, perde, teras ve çatılarda, suyun yapıya girmesini ve olası etkilerini önlemek, betonun performansını korumak, içindeki donatının paslanmasını engellemek demektir. Korozyona uğrayan yapının, taşıma dayanımını 15-20 yıl içinde büyük ölçüde kaybedeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla, temelden çatıya su yalıtımı depreme dayanıklı yapılar için vazgeçilmezdir.

Koramic olarak, çimento, elastomerik reçine, poliüretan, bitüm kauçuk, poliüre esaslı ve elastomerik membran ürün gruplarımızla, farklı detaylara yönelik akıllı çözümler sunmaktayız.

Adsız Tasarım (58)-1

Deprem sırasında binalarda oluşan titreşim ve salınımları azaltmak için hangi yalıtım teknolojileri kullanılmaktadır?

Depremden korunmak için vakit kaybetmeden güçlendirme çalışmalarına öncelik verilmelidir. PETRIFIT markalı karbon elyaf kumaşlar ve plakalar, hafif yapıları sayesinde düşük ek yüklerle uygulanabilir. Taşıyıcı elemanlarda ek donatı görevi görerek yapıların sismik ve sürşarj yüklere dayanımını artırarak servis ömrünü uzatır. . PETRIFIT Deprem Güçlendirme ürünlerimiz ile ve uzman uygulamacı bayilerimiz sayesinde tüm Türkiye’de bu ihtiyacı karşılayabilir durumdayız. 

Türkiye’deki bina yönetmelikleri, deprem riskine karşı ısı, ses ve su yalıtımı açısından yeterli mi?

Genel olarak yönetmelikler sektör paydaşları tarafından sürekli gözden geçirilerek geliştirilmektedir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018), uluslararası standartlara uygun şekilde hazırlanmış kapsamlı bir deprem yönetmeliğidir. 2018 yılında yürürlüğe giren Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nde belirtilen tasarım ve uygulama detaylarına uyulması, su yalıtımının eksiksiz yapılması ve uygulamaların bağımsız yapı denetim kuruluşlarınca yetkin mühendisler tarafından denetlenmesi oldukça önemlidir. Yenilenen TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardı 1 Nisan’da yürürlüğe giriyor. Öneri olarak deprem yönetmeliğinde daha detaylı su yalıtımı bölümleri yer alabilir.

2-4

Deprem sonrası oluşabilecek yangın, su baskını ve gaz sızıntısı gibi risklere karşı hangi yalıtım önlemleri alınmalıdır?

Su yalıtımı ve drenaj detaylarının doğru ürünlerle, doğru uygulama ile yapılması çok önemlidir. Olası sızıntılara karşın, riskli noktalarda elektrik tesisatları su geçirmez kutularla korunmalıdır. Gaz ve elektrik tesisatlarında kaliteli malzemeler kullanılmalı, kontrol ve otomatik kapama sistemleri olmalıdır.

Ayrıca kullanılan malzeme ve detaylarda, yangın yalıtımı konusunda da ilgili yönetmeliklere mutlaka uyulmalıdır.