Bu yıl ikincisinin düzenleneceği Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı, 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. StructHEALTH Genel Müdürü Volkan ERGEN “Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı” hakkında düşüncelerini paylaştı. Ergen, “Yapı stokumuz sürekli yaşlanıyor. Bir deprem durumunda yıkılacak binaları bizler ve belediyeler şimdide biliyorlar. Bu binalar acilen FRP (Fiber Takviyeli Plastikler veya polimerler, karbon fiber kumaş) teknolojisi ile kolonları sarılmalıdır. Burada demek istediğim binaya güçlendirilme projesi yapmadan baştan sonra bütün kolonları sargılamaktan bahsetmiyorum. Binanın mevcut hali ile sadece zemin kat kolonlarına FRP teknolojisi ile sargı işlemi yapılmalıdır.” dedi.
FOTO: StructHEALTH Genel Müdürü Volkan ERGEN
Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?
StructHEALTH, Hizmet olarak donanım (ivme ölçer, eğim ölçer, açı ölçer) ve Yazılım (Saas) üretir. StructHEALTH, sıklıkla yapıların sağlığı hakkında raporlar üreterek B2B çalışır. StructHEALTH, hayata geçirdiği Healthy Structures IoT Platform ile uçtan uca yapı sağlığı izleme sistemleri sensör üreticisi ve hizmet sağlayıcısı konumundadır. Healthy Structures IoT Platform platformun çalışma prensibi şöyle açıklayabiliriz. Nasıl ki insanlar için EKG çekiliyor bizde yapılar için EKG çekiyoruz. Tıpkı insanlarda olduğu gibi ritim bozuklukları bulunursa acil müdahale edilmesi için harekete geçiyoruz. Bizler, yapılar için dijital stetoskop görevi üstleniyoruz.
Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapı davranışını sürekli izleyerek anlık raporlar oluşturuyoruz. Uygulama alanı çok çeşitlidir ve yapıların sürekli izlenmesinin güvenlik, verimlilik ve bakım için gerekli olduğu çeşitli endüstrileri kapsar. Healthy Structures IoT Platformu bazı önemli uygulama alanları şunlardır;
Sivil Altyapı: Köprüler/Barajlar/Tüneller/Otoyollar ve karayolları/Binalar /İstinat Duvarları
Enerji Sektörü: Rüzgâr türbinleri/Petrol ve gaz boru hatları/Enerji santralleri Endüstriyel Tesisler: Fabrikalar/Endüstriyel ekipman ve yapılar vb.
Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?
Yapı stokumuz sürekli yaşlanıyor. Bir deprem durumunda yıkılacak binaları bizler ve belediyeler şimdide biliyorlar. Bu binalar acilen FRP (Fiber Takviyeli Plastikler veya polimerler, karbon fiber kumaş) teknolojisi ile kolonları sarılmalıdır. Burada demek istediğim binaya güçlendirilme projesi yapmadan baştan sonra bütün kolonları sargılamaktan bahsetmiyorum. Binanın mevcut hali ile sadece zemin kat kolonlarına FRP teknolojisi ile sargı işlemi yapılmalıdır. Burada bir olağanüstü yasa çıkartılmalıdır. Örneğin “30 yaş ve üzeri her binanın zemin kat kolonlarının FRP kumaş ile sarılması zorunludur” denebilir. Bu demek değildir ki bina artık depreme karşı yüzde 100 sağlamdır. Ama birçok bina için göçme öncesi, hayatta kalma seviyesi demektir. Binalarımızın içerisinden sağ çıkabilme ihtimalidir. Depremde en büyük hasar oluşmasının 1. sebebi zemin kat kolonlarının dayanımlarının yetersizliğidir. Yeterli sargı donatısının olmayışı kolonların dayanımını düşürür.
Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?
2024 yılı structhealth kuruluşunun ilk yılıydı. Ürünü pazarda doğrulama ve geliştirme noktalarında uzun çalışmalar yaptık. Sağladığımız faydaları ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. 2025 yılının sonunda Türkiye’nin en büyük yapı sağlığı izleme ve bu alandaki en büyük IoT platformu olacağız.