Bu yıl ikincisinin düzenleneceği Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı, 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Fuar katılımcılarından FFK Proje Geliştirme İnşaat Yüksek Mühendisi / Genel Müdür Ferruh Fırat Karayılanoğlu, zirveye dair görüşlerini paylaştı. Karayılanoğlu,Öncelikle deprem ülkesi olduğumuzun bilinci ile hareket ederek sağlam zeminlerde yapı stokunun oluşturulması çok önemlidir.” dedi.

Fırat Bey-1

 FOTO: FFK Proje Geliştirme İnşaat Yüksek Mühendisi / Genel Müdür Ferruh Fırat Karayılanoğlu

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, yapı güvenliği hem toplumsal bir sorumluluk hem de geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. FFK Proje Geliştirme olarak, Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi'nde yalnızca mühendislik ve teknolojik çözümlerimiz değil, bu çözümleri hayata geçirecek yeni nesil mimar ve mühendislerin yetiştirilmesi, uygulamada aktif yer alması, doğadaki gücü ve malzemeyi kullanabilme algısını oluşturmanın en büyük hedef olacağını düşünüyoruz.  Sektörün geleceğinin mesleğe yeni başlayan mimar ve mühendisler tarafından doğaya, çevreye ve yönetmeliklere uygun ekonomik ve yenilikçi çözümleri oluşturmanın ilk adımını birlikte atmayı hedefliyoruz. FFK Proje Geliştirme olarak, her zaman gençlerin sektöre doğru yerden, doğru bakış açısıyla başlamalarını gerek sahada gerekse proje ofisinde eş zamanlı olarak ülkemiz için gerek ekonomik gerekse nitelikli iş gücü yaratmanın çok önemli olduğunun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Depreme dayanıklı binalar zirvesinde beklentimiz yeni teknikler, yeni ürünler ve yeni iş ortakları ile beraberce ülke ekonomisine katkı sağlamayı beklemekteyiz.

Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Öncelikle deprem ülkesi olduğumuzun bilinci ile hareket ederek sağlam zeminlerde yapı stokunun oluşturulması çok önemlidir. Yeni yapılacak yapılar ile ilgili olarak teknolojinin çok ilerlemiş olması büyük bir avantaj ile karşımızda durmaktadır. Yani yeni yapılacak binalar ile ilgili yönetmeliğimizin de uygulanmasıyla korkumuz bulunmamaktadır. Ancak önemli olan projenin yerinde doğru bir denetim ile nitelikli iş gücü ile tamamlanmasıdır.

Mevcut yapıların daha önceki bilgilerimizle ve deprem yönetmeliklerimizde zeminlerin yapı ile ilişkisinin çok dikkate alınmadığını düşünürsek, deprem kuvvetini büyüten zeminlerde yer alan binaların hızlı bir tarama ile ekonomik kıyaslama ile güçlendirme ya da yerinde yeniden yapım rehberimiz olmalıdır. Ancak en ideali bu bölgelerin sağlam zeminlere taşınması ve bu alanların rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesi şehircilik anlamında da ülkemize nefes aldıracak bir uygulama olacağını düşünmekteyiz. Deprem felaketinin sonuçlarını düşündüğümüz zaman insanların tahliyesi, geçici barınma, tedavi ve acil gıda ihtiyaçlarının çok büyük sorun olacağını hatırlatmakta fayda vardır. Zira can kayıplarımızdan sonra geride oluşan durumun yönetilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

FFK Proje Geliştirme olarak, 2025 yılını güçlü projelerle tamamlamayı ve sektörel katkılarımızı artırmayı hedefliyoruz. Özellikle, dönüşüm ve iyileştirme projelerinde aktif rol alarak depreme dayanıklı yaşam alanı tasarlayacağız. Gelecek yılarda da genç mühendis ve mimarları sektöre kazandırarak çözüm odaklı çözümler üretmeyi, dijital projelendirme ve deprem simülasyonu gibi teknolojilere yatırım yapmayı, çevre dostu ve sürdürülebilir yapılar inşa ederek fark yaratmayı hedefliyoruz.

Editör: Merve Kaya