FOTO: SADUN TANIŞER

RÖPORTAJ: MERVE KAYA

Deprem nedeniyle yaşanan kayıpların ardından, deprem yalıtım cihazlarının (deprem izolatörü) kullanımı dünyada oldukça yaygın hale geldi. MİM Mühendislik tarafından kurulmuş olan TİS, Türkiye’de de özellikle sağlık alanında zorunlu hale getirilmiş deprem yalıtımlı bina ihtiyacı ile hem sermayesi hem de mühendislik bilgisini buluşturarak, yalıtım cihazlarının tasarım, imalat, montaj ve servisine kadar tüm süreci yönettiği bir alan oluşturdu.

Deprem izolatörleri; güvenli, dayanıklı, ekonomik, yenilikçi, teknolojik ve kaliteli oluşları ile dikkat çekiyor. Türkiye’de sürtünmeli sarkaç tipi izolatörlerde ilk ve tek üretici olmanın yanında, çanak ve küresel mesnetleri de ürün portföyü katarak bölge liderliği ile ihracat yapmayı hedefliyor.

Günümüzde en fazla kabul gören yüksek deprem teknolojisi, deprem yalıtımıdır. Deprem yalıtımı binanın altına yerleştirilen deprem yalıtım cihazları tarafından oluşturulan yalıtım arayüzü ile sağlanır. Yalıtım cihazları depremin üst yapıya aktarımını büyük ölçüde engelleyerek depremin binaya etkisini neredeyse yok eder.

Ülkemizde deprem yalıtımına yeni bir bakış açısı kazandırmak, ithal edilen ürünlere göre farklı tasarımlar geliştirerek ürün çeşitliliğini ve rekabet gücünü artırmak, bu alanda katma değeri yüksek hizmetler sunmak ve bunun için yetkin bir Ar-Ge ekibiyle çalışmalarını sürdürmek TİS’in uzun soluklu proje ve amaçları arasında ilk sırada yer alıyor.

Yurt dışından alınan yalıtım cihazlarının ithalatı ve teslimi siparişten itibaren bir yıl gibi bir süreyi bulmakta idi ve yalıtım cihazları genelde temel üzerine monte edildiği için bu süre inşaat hızını yavaşlatıp, zaman zaman da durdurabilmektedir. TİS’in yerli üretici olmasından dolayı bu olumsuzluklar yaşanmamaktadır. Türkiye’de deprem yalıtım cihazı tasarımından montajına kadar kendi know how’ını kullanan yerli bir firma bulunmadığı için ülkemizde bu alandaki ihtiyaçlar uzun bir sure ABD, Almanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden ithal edilerek karşılandı. TİS ile birlikte dışa bağımlılık yüksek oranda ortadan kalktı.

 

“Vatandaşların İlgisi Gayet İyi Durumda”

Vatandaşların izolatör konusunda bilgi seviyesinin iyi durumda olduğuna dikkat çeken Tanışer, “Vatandaşların bizim yaptığımız çalışmalara olan ilgisi gayet iyi durumda. Ayrıca kendi işlerinin içine ne kadar girebileceğimiz ve ne kadar iş birliği yapabileceğimiz konusunda da oldukça iyi. İleride İstanbul Kadıköy bölgesinden gelen ve müşterimiz olma ihtimali olan müteahhitlerle iş birliği yapma konusunda fırsatımız olacak.” diye konuştu.

Tanışer, geçmiş yıllarla kıyasladığımızda deprem izolatörü konusunu bilen ve siz hangi noktadasınız diyen kişilerin sayısı artıyor ve bu durum oldukça sevindirici diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

Kalekim’in 2024 Yılının İlk 6 Ayındaki Net Dönem Kârı 315,5 Milyon TL Oldu Kalekim’in 2024 Yılının İlk 6 Ayındaki Net Dönem Kârı 315,5 Milyon TL Oldu

“Vatandaşlar, depreme dayanıklı binalar için çözümün deprem izolatörü olduğunu biliyor, sadece kulak dolgunluğu ile değil. Özellikle işin içinde olan müteahhitler, ev sahipleri veya ev yaptıracak olanlar bu konu özelinde değil genel olarak bilinçli. Ben 14 yıllık bir mühendis olarak naçizane bir şey diyebilirim. Daha önceki depremlere göre depreme karşı o ilgi eski depremlere göre çok daha fazla.”

Editör: Merve Kaya