Ağır Sanayi Çözümleri

DAHA ÖNCE İTHAL EDİLİYORDU, ŞİMDİ İHRAÇ EDİLECEK

ASELSAN, raylı sistemler alanında geliştirdiği elektronik çözümlerle yurt dışı bağımlılığı sonlandırarak ihraç edilebilecek ürünler oluşturdu.

Firma, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip ilk elektrikli tren setleri için "Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi" ile "Cer Sistemi" geliştirdi.

TOPLAM MALİYETİN YARISINA ULAŞIYOR

Yeni nesil trenlerde yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyesine sahip Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile dağıtık Cer (Çekiş) Sistemi gibi ileri teknolojili bileşenlerin maliyeti, araç toplam maliyetinin yüzde 50’sine ulaşıyor.

Türkiye ve uluslararası alandaki ihtiyaçları dikkate alan firma, bir süredir yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya geldi ve daha önce ithal edilen söz konusu sistemler, geliştirme faaliyetlerinin sonunda yurt dışı pazarlara ihraç edilebilecek seviyeye geldi.

Trenin merkezi yönetimini sağlayan "beyin" görevi göre Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi, özgün yazılım, donanım ve algoritmalarla yüksek güvenliği sağlayacak şekilde tasarlandı.

Sistem temelde aracın hızlanma, yavaşlama (frenleme), durma, kapı kontrolü, yolcu geçişleri ve ışıklandırma gibi hayati öneme sahip işlevlerini denetlerken, iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetiyor.

330 BİN SATIR KOD YAZILDI

Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi bilgisayarı; mimarisi, kontrol, emniyet ve güvenilirlik algoritmaları, donanımı ve gömülü yazılımı ile tamamıyla özgün olarak ortaya konuldu.

Sistem donanımları, senaryoları, araç yazılımı ve diyagnostik bilgisayar ASELSAN tarafından tasarlanarak geliştirildi ve 70'ten fazla ASELSAN mühendisinin görev aldığı süreçte, 30 temel senaryo grubu oluşturuldu ve kodlandı.

Geliştirilen senaryo kodları, kullanıcı arayüzleri, yazılım test kodları ve kod geliştirme sürecini otomatize etmek için kodlanan Grafiksel Kullanıcı Arayüzü ile yaklaşık 330 bin satır kod yazıldı.

MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLDİ

ASELSAN'ın anahtar teslim çözümler oluşturduğu elektrikli tren setlerinin önemli bileşenleri arasında yer alan Cer Konvertörü ve Yardımcı Güç Ünitesi, Dişli Kutusu, Cer Motoru ve Transformatörünün yanı sıra Cer Konvertörü ve Yardımcı Güç Ünitesi gene ASELSAN tarafından, Cer Sistemi ile ilgili diğer alt sistemler yerli firmalarla birlikte milli imkanlarla geliştirildi.

Firmanın yerleşkesinde test edilen donanım ve yazılımların, üretilen ilk tren setine entegre edildiği, araç üstü testlerin ise sürdüğü bildirildi. (AA-Göksel Yıldırım)