Akenerji şirketi, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. 23.7 milyar TL ciro ve 2.8 milyar TL FAVÖK yaratan şirket, edilen kâr ile kredi ödemesini erken yaparak yılı 5 milyar TL net kâr ile kapattı. Akenerji karbon salımı düşük kaynaklardan olan doğal gazın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına da öncelik vererek elektrik üretimi sağlıyor. Akenerji; elektrik üreten toplam 9 santralle, 1.224 MW’lık kurulu bir güce sahip. Akkök Holding şirketlerinden Akenerji’ye güçlü nakit akışı sağlayan etkenler arasında, toplam elektrik üretimi 2022’ye kıyaslandığında %7.6’lık artış ve Avrupa pazarındaki elektrik ticaretinden elde ettiği gelirler öne geçti.

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer: “Küresel enerji piyasasındaki tüm çalkantılara rağmen hem operasyonel hem de finansal açıdan   başarılı bir yılı geride bıraktık.”

 Senelik finansa l sonuçların operasyonel verimliliğin ve finansal sürdürülebilirliğin en önemli göstergesi olduğunu belirten Serhan Gençer, “Operasyonel anlamda önceliğimiz tüm santrallerin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmesidir. 2023 yılında her türlü zorluğa rağmen ülkemize kesintisiz enerji arzı sağladığımız operasyonel verimliliğe ulaşırken bilanço ve nakit akışımızı güçlü tutmayı başardık” dedi.

Yıllık finansal sonuçlarının operasyonel verimliliğin ve finansal sürdürülebilirliğin en önemli göstergesi olduğunu belirten Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, “Operasyonel anlamda önceliğimiz tüm santrallerin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmesidir. 2023 yılında her türlü zorluğa rağmen ülkemize kesintisiz enerji arzı sağladığımız operasyonel verimliliğe ulaşırken bilanço ve nakit akışımızı güçlü tutmayı başardık” dedi.

Yeni yatırımlar için hareket alanını daha da genişletmeye odaklandıklarına dikkat çeken Gençer, “Ülkemizde enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşmaya yönelik politikaların izlendiği bir dönemde operasyonel kâr ve nakit akışı yaratabilme kabiliyetimizi koruduk, vadesinden önce kredi geri ödemesi yaparak dolar bazlı borçluluk durumumuzu son yılların en düşük seviyesine çektik” diye konuştu.

KEMAH HES, KONYA BİYOKÜTLE SANTRALİ VE ENERJİ TİCARETİ

Gençer ayrıca, geleceğe yönelik planlarla ilgili şu bilgileri verdi: Ülkemizin yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım hamlesini benimseyen bir rotada ilerliyoruz. Büyüme stratejimizi ve yatırım planlarımızı uluslararası enerji otoritelerinin öngörüleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2035 vizyonunu da içeren ‘Ulusal Enerji Planı’ ile uyumlu bir şekilde biçimlendiriyoruz. Proje geliştirme ve yatırım hazırlık çalışmalarımızın devam ettiği Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projemiz önceliklerimiz arasında yer alıyor. Erzincan’da yer alan ve Türkiye’nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES’lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198 MW’lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üreterek Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesine önemli bir katkı sağlayacak.”

Yapım yönetimi ve işletme bakım hizmetlerini üstlendikleri Konya Biyokütle Enerji Santrali’ni 2023 yılında tamamlayarak işletmeye aldıklarını belirten Gençer, “Hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, Konya Biyokütle Santrali için aldığımız 8.1 MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin 3.2 MW kapasiteye sahip birinci fazının montajını tamamladık; 4.9 MW kapasiteye sahip ikinci fazın montaj işlemlerine başladık. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi de devreye almayı planlıyoruz” dedi.

Gençer; “Bu yıl gelirlerimize katkı sağlamasını beklediğimiz bir diğer yatırımımız ise Ağustos 2023’te kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Hollanda merkezli Aken Europe B.V. isimli şirketimiz olacak. Aken Europe sayesinde Avrupa elektrik ticareti pazarındaki rekabet gücümüzü artırarak ticaret gelirimizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin ‘Energy Management Insight Award’ Ödülünü Alan İlk Şirketi Oldu Türkiye’nin ‘Energy Management Insight Award’ Ödülünü Alan İlk Şirketi Oldu

 

Editör: Semra Çakmak