Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) 1939 senesinde metal cevherlerini işlemek gayesiyle devreye aldığı 1 nolu yüksek fırının, yenileme çalışmalarının ardından tekrar devreye alındığı açıklandı.

KARDEMİR tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, üretim kapasitesinin artırılması amacıyla yapılan yatırım ve yenileme çalışmalarına devam ediliyor.

SIBUR, TÜRK MÜŞTERİLERİNE MÜZAKERE KONFERANSI DÜZENLEDİ SIBUR, TÜRK MÜŞTERİLERİNE MÜZAKERE KONFERANSI DÜZENLEDİ

Geçen sene başlatılan 1 nolu yüksek fırının yenileme çalışmalarının başarıyla sona erdiği, programlanan tarihten önce devreye alındığı belirtilen açıklamada, "2020 yılı son çeyrek itibarıyla mali açıdan gözle görülür şekilde yükseliş ivmesi yakalayan şirketimiz, çelik sektöründe artan talepleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan üretim kapasitesi ihtiyacını karşılamak adına yatırımlarını sürdürmektedir. Türkiye'nin ilk yüksek fırını konumundaki 1 nolu yüksek fırında, daha önceden yapılan çalışmalarla yıllık 450 bin ton kapasiteye ulaşmışken, son reline ile yüzde 25'lik kapasite artışı beklenmektedir." denildi.

Yaklaşık 18 milyon dolar yatırım bedeliyle tamamlanan yenileme çalışmalarının, üretime doğrudan yansıyacak nitelikte olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"117 gün süren reline çalışmasında, fırın içerisindeki tüm refrakter değiştirilmiş ve fırın etrafındaki fiziksel iyileştirilmelerin yanı sıra, otomasyon sisteminde de köklü modernizasyonlar yapılmıştır. Bu çalışma sayesinde üretim kapasitemiz artırılırken, bir yandan da gelişen teknolojilere hızlı adaptasyon amaçlanmıştır. Yıllık 3,5 milyon ton çelik üretimi hedefiyle çalışmalarını gece gündüz sürdüren şirketimiz, yatırımlarına ve mevcut üretim şartlarını iyileştirmeye devam edecektir. Güçlü yönetim ve disiplinli mali çalışmalarla piyasa beklentilerinin üzerinde karlılığa ulaşan fabrikamız, üretim, maliyet, yatırım ve satış gibi alanlarda sürdürülebilir verimlilik politikasıyla her geçen yıl karlılığını artırarak piyasalara güven vermeyi sürdürecektir."

YÜKSEK FIRIN NEDİR?

Metal cevherlerini (genellikledemir cevheri) işlemekte kullanılan dikey izabe fırınlar "Yüksek Fırın" şeklinde isimlendiriliyor.

Yüksek fırınlara üretimlerin artması amacıyla doğurganlık özelliği sebebiyle kadın isimleri veriliyor. KARDEMİR'de Fatma (1939-Türkiye'nin ilk yüksek fırını), Zeynep (1950), Ülkü (1962), 4 nolu (2008) ve 5 nolu (2015) olmak üzere toplam 5 adet yüksek fırın yer alıyor. (AA)