Ülkemizdeki elektrik enerjisi gereksinimine 890 MWe’lık kurulu gücüyle katkı sağlayan OMV Samsun Elektrik Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde başlayan bakım sayesinde verimin artması bekleniyor. 17 Ekim 2017’de birinci parçasına başlanan bakım çalışmalarının ikincisi ise 2018’in Mart ayında başlatıldı. Yapılan bakımlar her iki ünitenin gaz türbinlerinin ana parçaları yenilenip atık ısı kazanları ve jeneratör sargı iyileştirme işlemleri sağlandı. 7 gün 24 saat süren çalışmalar ek olarak 500 personelle gerçekleştirildi. Faaliyetin ilk etabı 18 milyon dolar tutarken ikinci aşama ise 17 milyon dolar değerinde.

ŞİRKETİN TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK YATIRIMI

Ülkemizin en düşük emisyonlu, en verimli santrallerinden sayılan OMV Samsun Elektrik Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, zorlu şartlara rağmen Türkiye ekonomisine ve enerji arz güvenliğine katkıda bulunuyor. Konuyu değerlendiren OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Öztürkmen ''Bu çalışmayla santrale toplam 35 milyon dolar yatırım yaptık. Santral verimini en üst seviyeye çıkarmak, kaliteli, güvenli ve sürekli enerji üretimini sağlamak, üretim maliyetini azaltmak, arıza ihtimalini en aza indirmek, tesisin emre amadeliğini artırmak ve çevre emisyon limit değerleri kapsamında çalışmasını sağlamak için planlı ana bakımların şart olduğunu vurgulayan Öztürkmen “Bu bakım süreci elektrik arzımızı etkilemeyecek şekilde planlandı.” dedi.

2013'te 600 milyon Euro değerinde bir yatırımla Samsun’da kurulan Avusturya ve Avrupa’nın en büyük halka açık enerji şirketlerinden OMV santrali, firmanın ülkemiz sınırlarındaki en büyük yatırımı olarak biliniyor.

VERİLERLE SANTRAL BAKIM VE YENİLEME ÇALIŞMASI...

• 890 MWe’lık kurulu güç

• 600 milyon euro yatırım ile 2013’te aktifleştirildi.

• Ülkemizdeki enerji gereksiniminin neredeyse %3’ünü karşılama gücü var.

• Senede yaklaşık 7 milyar kW saat elektrik üretim gücü

• İşletmeye geçişinden bu yana 1 milyon 700 bin adam-saat tam zamanlı faaliyet

• Birincisine 17 Ekim 2017’de, ikincisine Mart 2018’de başlanan iki etaplı bakım faaliyeti.

• Bakım için 7/24 vardiyalar halinde yaklaşık 500 ilave personel desteği.

• 150 bin adam-saat mesai, % 95 milli işgücü ve mühendislik

• Toplam 35 milyon dolarlık bakım ve yenileme yatırımı

OMV ÇALIŞMALARI BEŞ BÖLGEYE AYRILIYOR

Petrol ve gaz, yenilikçi enerji ve ileri teknoloji petrokimya çözüm alternatifleri üretip pazarlayan OMV Aktiengesellschaft, 2017 senesinde yaptığı 20,2 milyar Euro'luk grup satışı ve neredeyse 20 bin 700 personeli sayesinde bugün Avusturya'nın en büyük sanayi şirketlerinden biri olmuştur. Şirket bünyesinde iş kolları çalışmaları 5 ana alana odaklanır: CEE (Romanya ve Avusturya), Kuzey Denizi, Orta Doğu ve Afrika, Rusya ve Güneydoğu Asya Adaları.

ENERJİ GEREKSİNİMİNİN %3’Ü KARŞILANIYOR

2013'te Samsun’da faaliyete geçirilen 890 MW’lık gücündeki doğal gaz kombine çevrim santrali, 600 milyon euro değerindeki yatırımı ile ülkemizin enerji gereksiniminde %3'lük bir açığı kapatıyor.