Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, sendika olarak her şeyden önce insan geldiğini ve bu yaklaşımla çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. 

Ünal, 2017’nin Eylül ayında sendikaları tarafından devralınan Çimento Sektörü İSG Eğitim Merkezi (ÇİSİEM) ile Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği merkezi sahibi ilk işveren sendikası olduklarını, ÇİSİEM’in İSG alanında yaptıkları en önemli yatırımlardan biri olduğunun altını çizdi. 

Ünal sözlerine sözlerine şöyle devam etti: “Merkezimizde klasik eğitim anlayışından farklı olarak, çalışanların aktif katıldıkları, kendilerine sunulan İSG ile ilgili yönergeleri, sınıflarda yer alan akıllı ekranlar ve diğer ekipmanları kullanarak çözümledikleri bir eğitim modeli uygulanıyor. Temel İSG eğitimlerinin yanı sıra teknik ve akredite eğitimler de ÇİSİEM’de veriliyor. Ek olarak, geliştirilen sanal gerçeklik modülleriyle de, gerçek hayatta deneyimlenemeyecek riskli durumlar simüle edilerek çalışanların tecrübe edinmesine imkan sağlanıyor.” dedi.

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE SİSTEME 1 MİLYON TL YATIRIM YAPTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı’nın 48 meslekte yeterlilik belgesini zorunlu hale getirme kararının ardından, Türkiye çimento sektöründe mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme sistemini kurma yönünde önemli bir adım attıklarını belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nden aldığımız hibeyle, ‘Türkiye Çimento Sektöründe Mesleki Sınav ve Belgelendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (CemenTTest)’i yürüttük. Böylece, çimento sektörü ulusal yeterlilik sistemine 1 milyon TL yatırım yapmış olduk. Bu yatırım projesiyle, çimento sektöründe sınavlarla belgelendirme yapmak üzere, ÇEİS Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin (ÇESBEM) akredite edilerek yetkilendirilmesini sağladık. Konuya çimento sektörü gibi çok tehlikeli işleri bünyesinde barındıran sektörlerin penceresinden baktığımızda, iş sağlığı ve güvenliğinde yetkinliği belgelenmiş çalışanın, ülkelerin en önemli kalkınmışlık göstergelerinden olan ‘sıfır iş kazası’ hedeflerine orta ve uzun vadede katkısının büyük olacağına inanıyoruz.” 

KAPASİTE ARTIYOR, KAZA ORANI DÜŞÜYOR

Yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlar vermesinden duydukları mutluluğu dile getiren Ünal, şu son 10 yılda çalışan sayılarının yaklaşık yüzde 40, klinker üretim kapasitelerinin yüzde 90 artmasına rağmen iş kazalarına ilişkin uluslararası kıyaslamalarda kullanılan kaza sıklık oranında yüzde 20, kaza ağırlık oranında ise yaklaşık yüzde 70’lik bir düşüş sağladıklarını vurguladı. 

Ünal hedeflerini ise, Türkiye çimento sektöründeki nitelikli çalışan sayısını artırarak hem sektörün gelişimine katkıda bulunmak hem de iş sağlığı ve güvenliğinde lider sektör olmak şeklinde açıkladı.