Savunma ve Havacılık Sanayi, askeri ve sivil personelin yaşam riskini en aza indirgeyecek araçlar geliştirmeye hız verirken, bu konuda hassas ve hızlı işleme yapabilen bilgisayar kontrollü lazer kesim teknolojisi, plazma kesim teknolojisi, CNC torna ve CNC freze tezgahlarından lazer tarayıcılara, CMM gibi yüksek teknolojili gelişmiş test ve ölçüm ekipmanlarından; tekrarlayan prosesler için kaynak otomasyon sistemleri ve robot teknolojilerine kadar birçok alanda yatırımlarına hız veriyor.

Son yıllarda insanı/askeri personeli odağına alan bir yaklaşım ile hayati riskleri en aza indirecek araçlar geliştirmeye hız veren sektörün kazandırdığı İnsansız Hava Araçları sayesinde uzaktan kontrolle düşman unsurlar etkisiz hale getirilirken, yine patlayıcı ve mayın tehditlerine karşı yüksek koruma sağlayan zırhlı araçlarla askeri personel için yaşam riski de en aza indiriliyor.

Bu ay hazırladığımız ‘Savunma ve Havacılık Sanayi’ kapak çalışmamızda yer verdiğimiz fabrikalardan biri olan Nurol Makina’nın zırhlı aracı Ejder Yalçın; el yapımı patlayıcı ve mayın tehditlerine karşı en yüksek koruma seviyesi ile yüksek mobiliteyi birleştiriyor. Yörük aracı ise, sahip olduğu ölçeklenebilir zırh çözümü sayesinde daha önce dünyada sayılı zırhlı araçta yer alan bu özelliği ile ilki gerçekleştirmiş bulunuyor. Şirket, teknolojik üstünlük konusunda araçların mobilite performansında iyileştirme sağlayan birçok alt sistem geliştirme projesi üzerinde çalışıyor.

Son dönemde, içinde 2 kombine araç ve 1 alt parça boya kabini bulunan yeni boyahane tesisi yatırımına imza atan FNSS ise böylece farklı boyutlarda tasarlanan kabinler sayesinde mevcut devam eden ve önümüzdeki 10-15 yıllık planda bulunan potansiyel tüm proje gereksinimlerini karşılayacak bu tesis ile kapasitesini 2 katına çıkardı.

Savunma ürünlerini; 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar, özel ürünler, zırhlı iş makinaları, görev odaklı özel amaçlı araçlar ve zırhlı lojistik araçlar olmak üzere beş ana kategoride toplayan Katmerciler ise askeri personelin yaşam riskinin en aza indirgeneceği, uzaktan kumandalı savunma araçlarının gelecekte çok daha fazla önem kazanacağına yönelik stratejik öngörülerinden hareketle Türkiye’nin ilk paletli insansız kara aracı UKAP’ı geliştirdi.

Bu ay yakın dönem projelerine yer verdiğimiz bir diğer marka olan Coşkunöz Savunma ve Havacılık ise ‘Sıcak Şekillendirme ile Multifazlı Çelik Geliştirme – Hançer’ projesi ile kara savunma sistemlerine destek sağlayacak tasarımlarını Savunma Sanayi Başkanlığı için geliştirecek.

Yeni sayımızda Türkiye’nin bağımsızlığı için çok önemli bir rol üstlenen Savunma ve Havacılık Sanayimizin yakın dönem yatırım ve projelerini, gerek haberlerimizde gerekse kapak çalışmamızda inceledik. Ayrıca bu alan için ürün ve hizmetleriyle büyük katkıda bulunan makina ve yan sanayinin çözümlerine de aynı bölümde yer verdik.