İzmir Torbalı’da ve Mersin Tarsus OSB’de yer alan toplam dört kâğıt (bobin) üretim tesisinde yaklaşık 133.000 ton/yıl üretim kapasitesi ile faaliyetlerini sürdüren Europap Tezol Kağıt, son kağıt makinesi yatırımında enerji tüketimini minimum seviyeye indirmek için en ileri kurutma otomasyon teknolojilerini tercih etti. İzmir fabrikasında kurulu doğalgaz kojen santrali ile hem kullandığı elektriğin önemli bir kısmını, hem de doğalgaz kullanarak ürettiği kurutma enerjisinin bir kısmını karşıladıklarını söyleyen Europap Tezol Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersin Tezol, Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisine konuştu. Tezol, öz tüketime yönelik olarak solar ve rüzgar enerjilerine yatırım planları yaptıklarını, her iki fabrikanın çatılarını güneş enerjisi panelleri ile donattıklarını, ayrıca arazi GES-RES kurulumları içinde fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İşte Mehmet Ersin ile yaptığımız röportajın detayları…
Mehmet Bey, okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. Şirketiniz alanında ne gibi ilklere imza attı?
İş hayatındaki geçmişi 1930’lu yıllara dayanmakla birlikte, Şirketimiz 2000’li yılların başında çok küçük bir işletme olarak temizlik kâğıdı (tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, kğıt peçete vb.) üretimine başlamıştır. Bugün payları Borsa İstanbul’da işlem gören ve İSO 500 listesinde yer alan Şirketimiz, İzmir Torbalı’da ve Mersin Tarsus OSB’de yer alan üretim tesisleriyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Mersin Tarsus OSB’de faaliyete geçmiş olan temizlik kâğıdı üretim makinemiz ile birlikte toplam dört kâğıt (bobin) üretim tesisimizde yaklaşık 133.000 ton/yıl üretim kapasitesine ulaşacağımız öngörülmektedir. Şirketimiz, hammadde olarak ağırlıklı birincil elyaf selüloz kullanan sektörümüzde, aynı zamanda geri dönüşümlük kâğıttan da temizlik kâğıdı üretebilen çok az sayıdaki şirketten biri olup geçen yıl aralık ayı başında devreye giren yeni kâğıt üretim tesisi başta olmak üzere yeni yatırımlarla büyümesini sürdürmektedir. Şirketimiz hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara hizmet vermektedir.
İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2024 yılı ilk çeyreğini şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz? Bu yıl odaklandığınız alanları ve hedeflerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılının ilk çeyreği, yeni yatırımlarımızın verimli olarak çalışmasını sağlamak ve bu yatırımlarla gelen ek kapasiteyi karlı olarak satmak üzerine yoğunlaştığımız bir dönem olmuştur. Genel olarak 2024 yılının, Şirketimiz özelinde, kapasite artışından en iyi şekilde faydalanmaya odaklanacağımız bir yıl olması beklenmektedir. Diğer taraftan sektörümüzdeki iç ve dış gelişmeleri yakından takip ederek artan küresel rekabette farklılaştırılmış ürünler ile firmamızı sektörde tercih edilen ve uzun dönemli iş birlikleri ile öne çıkan konumunu pekiştirmeye gayret ediyoruz.
Tesisinizdeki üretim süreçlerini anlatır mısınız? Kâğıt üretiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar neler?
Tesisimizde kâğıdın ham maddesi olan selüloz işlenerek üretim yapılır. Selüloz, su ile karıştırılarak bilinen kâğıt hamuruna dönüştürülür. Elde edilen hamur mekanik ayrıştırıcı kademelerden geçerek gerek görülen kimyasallar ile desteklenir. Kuruma işlemi sonrasında istenilen kalitede kâğıt elde edilmiş olur. Kâğıt üretiminde dikkat etmemiz gereken en önemli unsur, müşterilerimizin beklentilerini doğru analiz edip, temiz ve hijyenik şartlar altında uygun kalitede üretim yapmaktır. Kâğıt havlular için en önemli özellik emiciliği ve dayanımı yüksek olmasıdır. Tuvalet kağıtlarında beklenti ise yetirince emici olması, suda kolay çözülmesi ve aynı zamanda yumuşak olmasıdır.
Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Partner seçiminde nelere dikkat ettiniz? Bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız? 2024 dönemi için yeni yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz?
Son birkaç yıl içinde gerek kâğıt (bobin) üretimine gerekse bitmiş ürün üretimine yönelik önemli yatırımlarımız olmuştur. Bunların en önemlisi Mersin Tarsus OSB’de yer alan Toscotec marka 40.000 ton/yıl kapasiteli yeni kâğıt (bobin) fabrikamızdır.
Bundan sonraki süreçte şirketimizin daha küresel bir oyuncu olması vizyonumuz doğrultusunda yurt dışı yatırımlarla büyüme hedefimiz bulunmaktadır. Şirketimizin temel hedefi, mevcut faaliyet alanımızda büyümektir.
Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Ölçüm-kontrol-emniyet gibi konularda hangi proses otomasyonu teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojilerin seçiminde hangi noktalar öne çıkıyor? Üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyorlar?
Kâğıt üretim makinelerimizde kullandığımız DCS otomasyon yazılımları ile sahadan gelen verileri toplayıp, analiz edip üretim ve kalite hedefleri doğrultusunda kontrol sağlayarak istikrarlı ve verimli üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda her gün sistemimize yeni kontrol ve veri işleme bölümleri ekleyerek üretim verimliliğimizi daima yukarıya taşıyoruz. Sistemlerimizin insandan bağımsız kontrol ve karar verme kabiliyetlerinin sektörel teknolojinin el verdiği en ileri düzeye taşımak ana hedefimiz.
Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?
Enerji, hammaddeden sonra en önemli maliyet kalemimiz. Bu nedenle tüm yatırımlarımızda enerji yönünden verimli makina ve ekipmanlar seçiyoruz. Bu bağlamda yatırımlarımızın otomasyon seviyelerini de en üst düzeye çıkarmaya çaba sarf ediyoruz. Son kâğıt makinesi yatırımımızda da enerji tüketiminin minimum seviyeye indirmek için sektördeki en ileri kurutma otomasyon teknolojilerini seçtik. Bu yeni teknolojileri mevcut makinelerimize de sırasıyla adapte ediyoruz. İzmir fabrikamızda kurulu doğalgaz kojen santrali ile hem kullandığımız elektriğimizin önemli bir kısmını, hem de doğalgaz kullanarak ürettiğimiz kurutma enerjimizin bir kısmını karşılıyoruz. Öz tüketime yönelik olarak solar ve rüzgâr enerjilerine yatırım planlarımız devam ediyor. Her iki fabrikamızın çatılarını güneş enerjisi panelleri ile donatıyoruz. Ayrıca 40/50 MB büyüklüğünde arazi GES-RES kurulumları içinde fizibilite çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Tesisinizde proses güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Ne tür donanım/yazılımlardan yararlanıyorsunuz?
ERP sistemi olarak SAP sistemini kullanmaktayız, projesini yürütmekte olduğumuz SAP’in son teknolojik geliştirmesi S/4HANA sistemine Temmuz 2024 itibariyle geçiş yapacağız.
Proses güvenliği için son teknoloji yedekleme sistemleri ve antivirüs programları ile birlikte konusunda uzman ekiplerimizin desteğiyle her türlü saldırılara karsı önlemlerimizi almaya çalışmaktayız.
Tesisinizdeki dijital dönüşüm uygulamalarını ve getirdiği avantajları paylaşır mısınız?
Dijital dönüşüm kapsamında, kullanmakta olduğumuz kurumsal kaynak planlaması yazılımında “daha hızlı ve etkili sonuçlar almak için” birtakım geliştirmeler yapıyor, bazı işlerimizde ve raporlarımızda robotik süreçlerden faydalanıyoruz.
Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisini okumak için tıklayınız