Proses endüstrilerine yönelik anahtar teslim endüstriyel otomasyon, elektrifikasyon ve enstrümantasyon hizmetleri sunan KPI Automation, Schneider Electric, AVEVA ve Honeywell gibi dünya markalarının partneri olarak faaliyet gösteriyor. Yakın zamanda endüstriyel yapay zeka alanında faaliyet gösteren İspanyol şirketi Barbara’nın Türkiye’deki ilk ve tek partneri olan KPI Automation, “Daha iyi bir gelecek için parlak mühendislik fikirleri” sloganıyla, fabrikaları ve dünyayı daha iyi bir hâle getirmek için çalışıyor.

KPI Automation CEO'su Alp Arya, software-centric automation (Yazılım merkezli otomasyon) teknolojisi hakkında bilgiler paylaştı.

YAZILIMLA GELEN ESNEKLİK VE VERİMLİLİK

Arya, geleneksel otomasyon sistemleriyle yazılım merkezli otomasyon arasındaki farkları şu şekilde anlattı:

"Geleneksel otomasyon sistemleri ağırlıklı olarak donanım bazlı çalışır. Örneğin, aynı markaya ait farklı seri PLC donanımlarını düşündüğümüzde, üretici firmalar bu donanımları aynı yazılım çatısı altında toplamaya çalışsalar da, bir seriden diğerine geçildiğinde yazılım, konfigürasyon ve mühendislik süreçlerinin tekrar yapılması gerekir. Farklı marka PLC sistemlerine geçişte bu durum daha da karmaşık ve zaman alıcı hâle gelir.

Yazılım merkezli otomasyon çözümlerinde ise mühendislik ekibi yalnızca bir kez sistemin çalışması için gerekli yazılım ve konfigürasyonu oluşturur. Bu yazılım, platformu destekleyen herhangi bir marka donanımda da sorunsuz şekilde çalışabilir."

Fiziksel cihazların yazılımla kontrol edilmesinin işletmelere sağladığı esneklik ve avantajları değerlendiren Arya, şöyle devam etti:

Endüstriyel Otomasyon Pazarı Hızla Büyüyor: Cobotlar, Yapay Zekâ ve Humanoid Robotlar Yükselişte
Endüstriyel Otomasyon Pazarı Hızla Büyüyor: Cobotlar, Yapay Zekâ ve Humanoid Robotlar Yükselişte
İçeriği Görüntüle

"Yazılım merkezli otomasyon çözümleri işletmelere mühendislik süresinde ciddi tasarruf sağlar. Ayrıca bu sistemler donanım bazlı sistemlere göre daha az karmaşık oldukları için, devreye alındıktan sonra bakım faaliyetleri çok daha kolay yapılabilir. Bir kez yapılan mühendislik çalışmasının esnek ve ölçeklenebilir olması; düşük bakım maliyetleri, yatırımın korunması, modernizasyon ve sistem genişletme bütçelerinin minimize edilmesi anlamına gelir."

GELECEĞİN OTOMASYONUNA UYUM: YAPAY ZEKÂ VE BULUT ENTEGRASYONU

Son olarak gündemdeki yerini koruyan bulut bilişim, yapay zekâ ve dijital ikiz teknolojilerinin yazılım merkezli otomasyonla entegrasyonuna değinen Arya, sözlerini şöyle noktaladı:

"Yazılım odaklı otomasyon sistemleri, esnek ve günümüz teknolojilerine uyumlu yapıları sayesinde yapay zekâ, dijital ikiz ve bulut bilişim teknolojileriyle kolaylıkla entegre olabilir. Bu sistemlerin ana felsefesi; donanım bağımlılığını azaltmak, geliştirme süreçlerini kısaltmak ve IT tabanlı geliştiricilerin de otomasyon projelerine katkı sağlamasını mümkün kılmaktır. Bu nedenle doğrudan bu yeni teknolojilerle entegre olabilecek şekilde tasarlanmışlardır."

Yazılım merkezli otomasyon, endüstride donanım bağımlılığını azaltarak daha çevik ve modüler üretim sistemlerine geçişi hızlandırıyor. Yapay zekâ ve dijital ikizlerle birlikte çalışan bu sistemler, sadece bugünkü verimlilik hedeflerini değil, gelecekteki öngörüye dayalı üretim ve sürdürülebilirlik hedeflerini de destekliyor.