2016 yılı Temmuz ayında kurulan ve temiz enerjide Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme adresi olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) 9’uncu yaşını kutluyor. 124 kurumsal, 15 bireysel ve 31 akademik üyesiyle faaliyetlerini sürdüren ENSİA; Avrupa Kümelenme İşbirliği Platformu, WindEurope ve Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’na kurumsal üye olurken, 2022 yılında Avrupa Küme Analizleri Sekreterliği’nden (ESCA) “Bronz Etiket” almaya hak kazandı.
Derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı; rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, yeşil hidrojen, hidroelektrik ve enerji verimliliği alanında çalışan firmalar arasında güçlü network oluşturmak amacıyla uluslararası ve ulusal projeler yürüttüklerini belirtti.
2016 yılında kurulan derneğin kurucuları arasında yer aldığını hatırlatan Kalaycı, derneğin tamamlanan ve devam eden projeleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Üye firmalarımızın uluslararası alanda rekabet güçlerini artırmak, derneğimizin stratejik hedefleri arasında yer alıyor. 2020-2023 yılları arasında İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte 3 milyon 200 bin Euro AB hibe desteği alan Best For Energy projesini başarıyla tamamladık. Bornova Belediyesi, Yaşar Üniversitesi ve Heidelberg Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen şehir eşleştirme projesi Bornberg kapsamında Almanya'nın desteği ve iyi uygulamalarıyla Bornova Belediyesi için bir SECAP hazırlandı. Ülkemizde temiz enerji ve temiz teknoloji değer zincirini geliştirmek için ulusal ve uluslararası paydaşlarla birlikte yenilikçi projeleri hayata geçiriyoruz. Halen AB tarafından finanse edilen ve Avrupa Komisyonu tarafından ENSİA koordinatörlüğünde demir çelik ve temiz enerji sektöründeki firmaların Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na ve sektörel yol haritası hazırlanmasına destek olma hedefiyle yürütülen ‘Karbon Yönetimi için Kümelerarası İşbirliği Projesi’ni ve Ticaret Bakanlığımız tarafından finanse edilen UR-GE Temiz Enerji Projesi’ni sürdürmekteyiz. Avrupa Komisyonu’nun Horizon Europe araştırma ve inovasyon programı çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde, derneğimiz, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, İZENERJİ A.Ş., GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Ege Orman Vakfı ortaklığında yürütülen ‘GCC-Synergy: KİT İzmir’den Elektriğin Karbonsuzlaştırılmasına Yönelik Dijital Çözümler’ projemiz ise elektrik enerjisi verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesini hızlandırmayı hedefliyor.”
ENSİA GENÇ GURUR VERİYOR
Derneğin, kariyer planlarını temiz enerji sektöründe yapmak isteyen mühendis adayı gençlerin buluştuğu “ENSİA Genç” yapılanmasının da gurur veren bir seviyeye ulaştığını sözlerine ekleyen Kalaycı, “Sektörümüzün yetişmiş mühendis ve ara işgücü olarak sorunu çok büyük. ENSİA Genç, kamu ve vakıf üniversitelerindeki yapılanmaları ile mühendis adaylarımızın bu yönde kariyer yapmalarına zemin hazırlıyor. Temiz enerji sektörüne ve üyelerine değer yaratan bir STK olmayı odağına alan yönetim kurulumuz ve yetkin kadrolarımızla; sektörümüzün sorunlarını, talep ve beklentilerini kamuoyumuz ve karar alıcılarla paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.