“Türkiye’de Suyun Yüzde 33’ü Evlere Ulaşmadan Kayboluyor” “Türkiye’de Suyun Yüzde 33’ü Evlere Ulaşmadan Kayboluyor”

Arkhe Statik Tasarım ve Mühendislik Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Duygu Yıldırım ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Binalar” programına konuk oldu. Yıldırım, önemli konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Duygu Hanim

FOTO: Arkhe Statik Tasarım ve Mühendislik Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Duygu Yıldırım

Yapısal tasarımda kullanılan malzeme seçiminin, statik hesaplara ve yapının dayanıklılığına etkileri konusunda açıklamalarda bulunan Arkhe Statik Tasarım ve Mühendislik Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Duygu Yıldırım, “Bu durum, yapılar için bir kimlik seçmek gibidir.” diye konuştu.

Duygu Yıldırım, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, "Ülkemiz bir deprem ülkesi, dolayısıyla her yerde yapılacak yapılara aynı titizlikle yaklaşmalı ve yapıları titizlikle yaparken de koordineli çalışılmalı. Malzeme tercihi, yapıya kimlik seçmektir. Yani, yapının kendisiyle ilgili olan yapıya ön görülen karakterdir. Yapı analizlerini detaylandırmamız ve çoğaltmamız lazım." dedi.

Yıldırım, "Betonarme yapılarda hem beton hem de demir birlikte kullanıldığı için betonarme deniliyor. Yani kısaca yapı çeliği. Bunların ikisinin de güçlü yanları ve zayıf yanları var. Beton çok iyi bir şekilde basınca çalışacakken çekme dayanımı çok zayıftır. Keza bunun bu zayıflığını kapatmak için orada hemen devreye donatı girer. Onun da çekme kuvveti gayet kuvvetlidir. Ama eğilme konusunda daha zayıftır, sarmak gerekir vs. Bu gibi durumlar birbirlerini tamamlayarak devam ederler. Daha sonra mühendisler kimlik belirledikten sonra bu noktada o kimliğe bazı özellikler tanımlamak gerekir. Örneğin, yapıda C35 kullanabilecekken diğerinde 40 kullanmam gerekebilir ya da normalde 420 nervür çelik kullanırken 500 tercih etmem gerekebilir. Bütün bunlar sizin yapınıza öngördüğünüz karakterle, yaşama süresiyle, davranış kapasitesiyle alakalı şeyler. Şunu da demiyorum, diğerlerini seçtiğinizde davranışı küçültmüşsünüz gibi. Tabii ki değil ama biz çoğunlukla daha büyük yapılar yaptığımız için bunların maksimum sürede dayanması ve maksimum konforu da sağlaması bekleniyor. Malzemenin ne yapacağını nasıl davranacağını biliyorsanız yapamayacağı bir şeyi ondan beklemezsiniz. Böylelikle, tasarımınız o noktayı bilip ona göre önlem aldığınız için yerinde ve doğru olur." diyerek konuşmasını sürdürdü.

Editör: Merve Kaya