Türkiye su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı çalışmada, Türkiye'nin önümüzdeki 6 yılda su kaynaklarının 5’te 1’ini kaybedeceğini ve su kıtlığı çeken ülkeler arasına gireceğini açıkladı.
Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, Türkiye’de temiz su kaynaklarının her geçen gün azaldığını söyleyerek, "Kuraklığın önüne geçebilmek için yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynak olan yağmur suyunu depolamak gerekiyor. Binaların çatılarından ve kaldırımlar, yollar gibi sert zeminlerden toplanan yağmur suyu uygun şekilde arıtıldıktan sonra; bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında, araba yıkamada, işlem (proses) suyu olarak üretim tesislerinde ve tarımsal sulamada kullanılabiliyor. Geleneksel su kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltan yağmur suyu, sudan da yüzde 30’lara varan oranlarda tasarruf sağlıyor." açıklamasında bulundu.
Türkiye için yağmur suyu depolamanın önemine dikkat çeken Yağız, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Türkiye’nin kuraklık sorununa çözüm sunması amacıyla Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde 2 bin metrekareden büyük parsellere inşa edilecek tüm binaların çatılarında “yağmur suyu toplama sistemi” yapılmasını zorunlu tutuyor. Böylece toplanan yağmur sularının bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bina çatılarında depolanması amaçlanıyor.” şeklinde konuştu.
GÜVENLİK VE SAĞLIK KRİTERLERİ KARŞILANMALI
Yağız, konuşmasını şöyle tamamladı: "Yağmur suyunu güvenli bir şekilde muhafaza etmek için deponun güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılaması gerekiyor. Dış ortam şartları ile etkileşime giren betonarme depolar yağmur suyunun kimyasal yapısını bozarak, yaşamı tehdit ediyor. Betonarme su depolama yönteminin bu olumsuz etkilerini önlemek için cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretilen GRP su depolarını tercih etmek gerekiyor. Çünkü GRP su depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan yağmur suyunu sızdırma problemi olmadan ve kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. İlk yatırım maliyeti de betonarme depolara göre yüzde 40 daha tasarruflu olan GRP modüler su depoları, hızlı kurulum ve devreye alma avantajıyla da yağmur suyu depolamada önemli avantajlar sunuyor.”