MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI

Avrupa beyaz eşya pazarının ilk 5 üreticisinden biri olan Vestel, tüm üretimini Manisa’da yer alan, Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olan Vestel City’de gerçekleştiriyor. Dijital dönüşüm sayesinde Vestel Beyaz Eşya olarak verimlilik, esneklik, kalite, hız, rekabetçilik sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Tolga Özdenli, “Robotlar, otonom ekipman ve yazılım geliştirmelerindeki en yeni teknolojileri kullanarak Endüstri 4.0 araçlarıyla birlikte tamamen insan kontrolünden bağımsız üretim seviyelerine ulaşmak, nihai vizyonumuz” dedi. Vestel City genelinde dijital dönüşüm oranının yüzde 90 seviyesinde tamamlandığını söyleyen Tolga Bey ile fabrika bünyesinde gerçekleştirilen dijital dönüşüm uygulamaları ile sağlanan verimlilikleri konuştuk. 

Tolga Bey, bize Vestel’in yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Vestel Şirketler Grubu 16’sı yurtdışında olmak üzere toplam 24 şirketten oluşuyor. Dünya standardındaki üretim anlayışı, yenilikçi ve kaliteli ürünleri ve geniş vizyonuyla sadece ülkemizde değil küresel piyasalarda da pazarı yönlendiren güçlü bir şirket olan Vestel, dünyaya teknoloji ihracı alanında Türkiye’nin simgesi ve gururu. Bugün bir televizyon ve beyaz eşya üreticisi olmanın ötesinde uluslararası bir teknoloji şirketi konumunda olan Vestel, 158 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile elektronik sektöründe 24 yıldır ülkemizin ihracat şampiyonu.

20 bin kişiyi aşkın istihdamı, teknoloji geliştirme yetkinliği ve ihracattan aldığı pay ile Türkiye ekonomisi için önemli bir gücü temsil eden Vestel, Avrupa TV pazarının ilk 2, beyaz eşya pazarının ilk 5 üreticisinden biri. Vestel, tüm üretimini Manisa’da yer alan, Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olan Vestel City’de gerçekleştiriyor. 1.3 milyon metrekare alana sahip Vestel City’de dijital dönüşüm süreci tüm hızıyla devam ediyor. Vestel City genelinde dijital dönüşüm oranı yüzde 90 seviyesinde tamamlandı.

2022 yılını nasıl tamamladınız? Şirketiniz açısından değerlendirir misiniz? 

2022 yılını küresel ve yerel piyasanın getirdiği zorluklara rağmen başarılı bir şekilde tamamladık. Yıl içinde planlanan otomasyon çalışmalarımızı tamamlayarak, planlanan üretim kapasitelerine ulaşılmasını sağladık. Ayrıca yeni fabrika yatırım çalışmalarımıza devam ettik. Elde ettiğimiz olumlu sonuçlar ve kazanımlar sayesinde yeni yıla daha yüksek hedeflerle girebilecek seviyedeyiz.

Fabrikanızda yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve verimliliğinizi nasıl artırdığınızı anlatır mısınız?

Bir sonraki yılın üretim rakamları, model dağılımları, kapasite hedefleri ve seri üretime girecek yeni ürün çeşitleri gibi veriler üzerinde detaylı analizler yaparak Ar-Ge, üretim ve otomasyon yatırımlarımıza karar veriyoruz. Hat ve makina kapasitelerini ölçümleyerek üretim şekillerinin uygunluğunu inceliyoruz. Öncelikli olarak mevcut hat ve makinaların iyileştirilmesine yönelik aksiyonlar alıyoruz. Bu aksiyonlar yeterli gelmiyorsa ergonomi, kalite, verimlilik, kapasite, izlenebilirlik, kontrol edilebilirlik gibi unsurları göz önünde bulundurarak yeni yatırımlara karar veriyoruz.
 
Otomasyon ve Projeler Geliştirme Bölümümüzün kuruluşundan sonra inşaatı başlayan çamaşır makinası ve kurutma makinası fabrikalarımız Endüstri 4.0 teknolojileri entegre edilerek kurulmuştur. Mevcut durumda bu fabrikaların üretim tesisleri diğer makina otomasyon sistemleriyle haberleşmektedir. Böylece tek bir dijital platform üzerinden genel üretim durumunu anlık olarak takip edebiliyor ve üretim için gerekli müdahaleleri zamanında yaparak üretim standartlarımızı maksimum kapasitede tutabiliyoruz.

2023 dönemi için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2023 yılında yeni Bulaşık Makinası Fabrikamızın kurulumunu tamamlayacağız. Bu kurulumu tamamlarken yeni üretim hatları, presler ve çeşitli makinalar ile endüstriyel robot yatırımlarını da entegre ederek daha üretimin başında Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm uygulamalarını fabrikanın genelinde kullanıyor olacağız.  

Bununla birlikte mevcut fabrikalarımızdaki verimlilik ve kapasite artırmaya yönelik otomasyon yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Özellikle tüm fabrikalar genelinde dijital dönüşüm kapsamında, veri izleme ve haberleşmesi, yazılım geliştirmeleri, simülasyon gibi çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz.

Son dönemde tüm dünyadaki en önemli kriterlerden biri olan enerji verimliliği konusundaki çalışmalarımızı 2023 yılında da sürdüreceğiz. Yeni hat, makina, pres yatırımları yapılırken enerji kullanımını azaltmak için robotik, elektrikli ve servo sistemler üzerinde yoğunlaşırken, daha önce kullanılan ve daha fazla enerji harcayan hidrolik yapılarımızı değiştirmeye devam edeceğiz.
 
Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Endüstri 4.0 vizyonuna uygun hangi teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyor?

Bir üretimde hataların önüne geçmek için en verimli yöntem bu hata potansiyellerini ürünlerin tasarım ve konsept aşamasında gidermektir. Bizler de fabrikamızda sıfır duruş/ sıfır hata mantalitesini sadece hat üzerindeki üretimler için değil, ürünlerimizin tasarım ve konsept aşamasında da benimsemekteyiz. Bu aşamada ürünlerin kolay üretilebilir olması için optimal ürün tasarımlarını sağlıyoruz. Sonrasında ürünün üretilmesi için gerekli üretim yöntemlerini tespit edip, verimsizlik veya hatalı üretim gibi istenmeyen durumlara yol açabilecek yöntemleri eliyoruz. 

Endüstri 4.0 çözümlemelerini kullanmak ise bu noktada bizim için büyük önem kazanıyor. Çünkü Endüstri 4.0 teknolojileri sayesinde sıfır hatalı/ sıfır duruşlu otonom ve sürdürülebilir bir üretime ulaşabileceğimizin farkındayız. Bu sebeple üretimdeki montaj, istifleme, parça besleme, parça işleme gibi çeşitli süreçlerde bu teknolojilerden faydalanmaktayız. Bunlarla birlikte üretim sürecinin hatasız çalıştığının takibini de kameralı kontrol sistemleri, sensörlü komponent doğrulama sistemleri ve mekanik kontrol sistemleri yardımıyla kontrol noktaları oluşturarak üretimde karşılaşılabilecek muhtemel hataları önlüyoruz. 

Bunlarla birlikte müşteri memnuniyeti ve marka kalitemiz bizim için en öncelikli konulardan biri. Bu sebeple ürünlerimiz son tüketiciye ulaşmadan birçok kalite ve Ar-Ge testlerini uyguluyoruz. Uygulanacak testlere özel kurulmuş Ar - Ge ve kalite test laboratuvarlarımızda tasarımlarımızın uygunluğunu kontrol ediyor, ürünlerimizin ömür ve performans testlerini karşılaşacağı çevre şartlarını da simüle ederek gerçekleştiriyoruz. 

Ayrıca üretim hatlarımızda kullanılan tüm makinaların girdi-çıktı verilerini takip ederek üretimin izlenebilirliğini sağlıyoruz. Kestirimci bakım ve planlı bakım gibi faaliyetlerimizi makinalardan aldığımız veriler ile koordine ediyor, olası arızalara henüz oluşmadan müdahale etme konusunda fabrikalarımızın bakım birimleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fabrikalarımızda kullanılan tüm robotik sistemlerin verilerini izlemeye başladık ve bu yazılımları geliştirmeye devam ediyoruz. Robotlardan aldığımız duruş bilgilerine anında müdahale ederek, tüm sistemleri “sıfır duruş” kavramı çerçevesinde online olarak takip ediyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dijital dönüşüm vizyonumuz kurum kültürümüzün önemli bir parçası haline geldi. Özellikle son on yıldır tüm yatırımlar bu vizyonla yapılıyor ve tüm projeler Endüstri 4.0 uygulamaları ile yürütülüyor. Dijital dönüşüm sayesinde Vestel Beyaz Eşya olarak hedefimiz; verimlilik, esneklik, kalite, hız, rekabetçilik sağlamak. Çok farklı ürün çeşitliliğine sahip olduğumuzdan dolayı esnek üretim kavramıyla üretim teknolojilerimizi geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Robotlar, otonom ekipman ve yazılım geliştirmelerindeki en yeni teknolojileri kullanarak Endüstri 4.0 araçlarıyla birlikte tamamen insan kontrolünden bağımsız üretim seviyelerine ulaşmak, Vestel Beyaz Eşya’daki nihai vizyonumuzdur. 

Üretim tesislerimizde bu kapsamda pek çok uygulamamız mevcut. 2015 yılından itibaren geliştirdiğimiz tüm teknolojileri, tüm Beyaz Eşya Fabrikalarımıza yaygınlaştırarak dijital dönüşümlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu geçişler ile eş zamanlı olarak üretim verilerimizi uzaktan izlemeye, kontrol etmeye ve uzaktan müdahale ile kısa sürede problemleri çözecek sistemleri geliştirmeye devam ediyoruz.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Endüstri 4.0 kapsamındaki çalışmalarımızda, otomatik depolama sistemleri ve otonom iç lojistik de odak noktalarımız arasında yer alıyor. Depo ve stok alanlarından oluşan malzeme akışını Vestel Beyaz Eşya’nın tüm fabrikalarında tek bir trafik yazılımı ile kumanda edebildiğimiz, otomatik yönlendirmeli araçlarla sağlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz AS/RS ve AGV çalışmaları sayesinde, depolama ve lojistik süreçlerinde zaman ve iş gücü tasarrufu sağlayarak maliyetlerimizi azaltıyoruz. Bununla birlikte otonom kontrollü çalışma sayesinde süreçteki hataları ve fabrika için İSG risklerini ortadan kaldırıyoruz.

Aynı zamanda depolama süreçlerinde, paketleme hatlarındaki ürün istifleme süreçlerini robotik olarak yönetmeye devam ediyoruz. Bu teknoloji ile öncelikle ergonomik çalışma şartlarımızı sağlarken aynı zamanda ürünlerin stok kontrollerini merkezi sistem ve robotlar ile haberleştirerek gerçekleştiriyoruz.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

Paketleme ve istifleme alanlarında, vidalama ve silikonlama gibi montaj proseslerinde, lazer trimleme gibi parça işleme proseslerinde, boyama ve sinterleme gibi yüzey işleme proseslerimizde ve ayrıca üretim operasyonları dışında kalite kontrol gibi süreçlerde 170’ten fazla endüstriyel robotu aktif olarak kullanıyoruz. Kaliteden ödün vermeden daha yalın, daha hızlı, daha verimli ve sürdürülebilir bir üretimi sağlayabilmek amacıyla bu tarz robot yatırımlarına önem veriyoruz. Maliyetlerimizi azaltmak adına Vestel olarak endüstriyel robotların kurulacağı sistemleri de kendimiz tasarlıyor, programlıyor ve imal edip devreye alıyoruz. Böylece tüm çalışmalarımızı kendi mühendislerimizle, kendi Ar-Ge alt yapımızla hayata geçiriyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknolojileri de ihraç ederek ülke ekonomimize değer katıyoruz.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Vestel Beyaz Eşya olarak yüksek hacimlerde üretim yaptığımız için enerji verimliliği bizim için büyük önem arz etmektedir. Mevcuttaki tüm aydınlatmalarımızda düşük tüketimli ve yüksek verimli sistemler kullanmak, fotoseller kullanarak aydınlatma kayıplarını azaltmak, üretim hatlarındaki yüksek hava basıncını stabil olacak şekilde düşürmek gibi çözümlemelerle enerji tasarrufu sağlamaktayız. 

Ayrıca kendi enerji üretimimizi sağlamak için yatırım çalışmalarımıza devam ediyoruz. Örneğin fabrikalarımızın çatı kısımlarına güneş paneli kurarak enerji üretimi hedefliyoruz. Böylelikle sürdürülebilirlik çalışmalarına katkımız da olacaktır.