Günümüz rekabet koşullarında üreticiler, tüm süreçleri en verimli hale getirecek şekilde operasyonları izlemek ve aksiyon almak
zorundalar. Otomasyon çözümlerini kullanarak OEE değerlerini artırabilir, ayrıca enerji gibi çok yüksek maliyet girdilerinden kurtulmak için de enerji izleme sistemlerini kurabilir, kritik enerji harcayan birimlerde enerji tasarruflu bileşenlere yer vererek daha üretirken kazanmaya başlayabilirler. Bu ay alüminyum sektöründeki VAP uygulamalarını inceledik.

Özellikle yüksek enerji maliyetli üretim süreçlerine sahip alüminyum sektöründe yer alan ASAŞ Alüminyum da bu farkındalığa sahip bir şirket olarak uzun süredir VAP yatırımlarına imza atıyor.

Hammaddeyi alıp nihai ürün olarak üreticiye satışını yapan ASAŞ Alüminyum’un döküm işletmesinde, gelen alüminyum eritilerek homojen hale getirilip homojenizasyon tesisine konuyor. Ondan sonra preslerde ürün olarak işleniyor. Homojenizasyon Tesisi’nin bir tavlama prosesine yani çıkan ürünü, kütüğü homojen hale getirme prosesine sahip olduğunu söyleyen ASAŞ Enerji ve Otomasyon Grup Müdürü Hasan
Basri Taşkın, “Kütüğü içine koyduktan sonra yakıcılarla yakıyor ve tavlıyorsunuz. Akabinde de soğutma kısmına geçiyorsunuz. Dolayısıyla yakma prosesinden sonra soğutma prosesi için 35 – 45 kilovat arasında değişen fanlar kullanıyorsunuz. Biz bu fanları verimlilik sınıfı yüksek fanlarla değiştirdik ve sürücü uygulaması yaptık. Belli ısıdan sonra belli bir oranda kendini kısıyor veya tamamen kapatıyor. Bu da enerji tüketiminde yüzde 40 oranında bir iyileştirme sağladı” diyor. Asaş’ın bunun gibi birçok verimlilik artırıcı projesini kapak bölümümüzden inceleyebilirsiniz.

***

Ve son bir haber de ST Endüstri Medya bünyesinden..

ST Endüstri Zirveleri 2021’e ertelendi. Bu yıl Ekim ayında düzenlenmesi planlanan ST Endüstri Zirveleri; Robot Yatırımları, Endüstri 4.0 Uygulamaları, Enerjisini Üreten Fabrikalar ve Proses Zirvesi tüm taraflarla yapılan yoğun istişarelerin ardından 2021 yılına ertelendi. Zirveler, 2021 yılında yine Ekim ayında düzenlenecek.