Başta otomotiv, savunma, makina, beyaz eşya ve inşaat olmak üzere tüm endüstrinin tedarikçisi konumunda olan demir çelik sektörü, artan kalite beklentilerine uygun olarak hayata geçirdiği yatırımlarla üretimlerinde otomasyon teknolojilerinden yoğun biçimde faydalanıyor. Katma değerli üretim yapmak için, zor şartlar altında yüksek hassasiyetle çalışan otomasyon ürünlerini ve 7/24 ulaşabilecekleri güçlü partnerleri tercih eden sektör proaktif olarak geleceğin iş ortamını şekillendirmek için kolları sıvadı. Dijitalleşme ve veri toplama konusunda iyi bir noktada olan sektör veriyi değere dönüştürme konusunda daha henüz yolun başında..

Çelik alanında lokomotif üreticilerden olan Borçelik ise dijitalleşme ve inovasyonu kullanarak yeni servisler üretme hedefiyle projelerini hızla hayata geçiriyor. Kapak konumuz olan demir çelik üreticileri odağında görüşlerini aldığımız Borçelik Ar-Ge, Bilgi Teknolojileri, Dijital Dönüşüm ve Yönetim Sistemlerinden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Mustafa Ayhan, verimliliğe doğrudan katkısı olan 3 projeyi hayat geçirdiklerini açıkladı. Üretim hatlarının modellemesini yapan ve tamamlanan dijital ikiz projesi ile yüzde 2,5 verimlilik artışı sağlayan marka, pandemi döneminde çalışanların gerçek zamanlı konum bilgilerini (RTLS) toplayarak iş güvenliği risklerini azaltacak bir projeyi de devreye aldı. Ayhan, şimdi de gerçek zamanlı üretim durumunu izleyip, bakım süreçlerini mobil cihazlardan yönetmeye odaklandıklarının altını çizdi. Microsoft ile birlikte Yapay Zekâ Akademisine start verdiklerini, bilişim ve Ar-Ge çalışanlarının yanısıra, iş birimlerindeki çalışanların da katıldığı, veri analistlerinin, veri mühendislerinin ve veri bilimcilerinin yetiştirildiği 15 tane pilot proje için çalışma başlattıklarını kaydeden Mustafa Bey ile yaptığımız röportajın detaylarına kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

***

Yeni sayımızda Çoklu Dosya çalışması kapsamında HMI-Endüstriyel PC, Endüstriyel İletişim, Hareket Kontrol, Test- Ölçüm ve Hidrolik Pnömatik alanındaki yenilikçi çözüm ve uygulamaları odağımıza aldık. Yine otomasyon dünyasının üretimi otomatik hale getiren çözümlerine ve mühendislik odaklı uygulamalara ST Otomasyon dergimizin Temmuz sayısından ulaşabilirsiniz. 

***

Endüstrinin çarklarının yavaş yavaş dönmeye başladığı yaz aylarının ilk günlerinde kontrollü normalleşmenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.