İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü ihracatı 2020 yılının ağustos ayında 1 milyar 378 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 8 aylık ihracatı 11,5 milyar dolara ulaştı. Kimya sektörünün alt sektörlerinden “Uçucu Yağlar, Kozmetikler ve Sabun” ihracatı, Ağustos 2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık büyüme ile 114 milyon 497 dolar olarak kaydedildi.

***

Kozmetik sanayi depolarında öncelikli hedef, hızlı ve hatasız ürün çıkarmak. Ürün çeşitliliği ve üretimin hızı baz alındığında, bu noktada depolara yapılan teknolojik
yatırımlar kilit önem taşıyor. Kimya sanayinde olduğu gibi kozmetikte de ürünleri tehlike ve risk seviyesine göre sınıflandırmak ilk sırada yer alıyor. Ürünleri toplarken hızlı ve hatasız olmak her ne kadar zor olsa da, teknolojiyle birlikte işin zorluk derecesi minimuma iniyor.

***

Bu ay kapak konumuz “Kozmetik Sanayi Depoları” özelinde, temelleri 1950 yılında atılan kozmetik sektöründe faaliyet gösteren, sağlık, kişisel bakım ve temizlik ürünleri üreticisi Farmasi’yi ve deposunu mercek altına aldık. Deposunda son teknolojik sistemlerden faydalanan Farmasi’nin Yönetim Kurulu
Başkanı Hakan Tuna sorularımızı yanıtladı. “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda ise şu konuları ele aldık: “Yazılım”, “Mobil Robotlar”, “AGV”, “Yapay Zeka”, “Tartım Sistemleri”, “Depo Yönetim Sistemleri”, “Otomatik Taşıma Sistemleri”, “Fabrika İçi Trafik ve Robotik”.