Demir çelik sektörü yılın 5 aylık döneminde 7,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50’lik bir artış yakaladı. Yılın sonunda 2018 yılındaki 15,5 milyar dolarlık ihracat rakamlarını aşmayı hedefleyen sektörde imalatçılar, üretim ve enerji maliyetlerini düşürmeye odaklı projelere ağırlık veriyorlar. Türk alüminyum sektörü ise 2020 yılında 2,94 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör, Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe yüzde 35 pay ile ilk sırada yer alıyor. Alüminyum sektörü 2021 yılı ilk 5 aylık dönemde ise yüzde 51’lik artışla 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Kapak bölümümüz kapsamında görüştüğümüz Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, 2021 yılında yatırımlarına devam ederek sürdürülebilir büyümelerini devam ettirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Üretimin parametreleri bir veri gölünde toparlanarak yapay zeka ve makina öğrenmesi gibi ileri analitik değerlendirmeleri suretiyle üretim verimliliğini artırmayı hedefliyoruz” dedi. Detaylar kapak röportajında...

***

Türkiye’nin beyaz eşya devi Vestel otomasyon ve Endüstri 4.0 odaklı projelere hız veriyor. Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Tolga Özdenli, “Makina, AGV, forklift vb. tüm ekipmanlardan anlık veriler ile üretimimizi dijital ortama aktarmaya çalışıyoruz. İlerleyen aşamalarda hedefimiz, fabrikalarımızın dijital ikizini oluşturarak, tüm akışın her an her yerden izlenebilirliğini sağlamak.” diyor. Detaylar “Beyaz Eyşa Sanayi” röportajında…

***

Arçelik’in stratejik büyüme hedefi doğrultusunda ABD merkezli Whirlpool’un Türkiye’deki üretim operasyonlarını gerçekleştiren Whirlpool Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi 78.3 milyon euro’ya satın alması, GAZ Grubu’nun Türkiye’de yeni GAZelle NN hafif ticari araçlarının üretimine ve satışına başlaması ve yıllık 25 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrikasının otomasyon süreçlerini yeni nesil teknolojilerle geliştiren Trouw Nutrition Türkiye haberlerine “Yatırım Gündemi” köşemizden ulaşabilirsiniz.

***

Temmuz sayımızda ayrıca “Çoklu Dosya” bölümünde yine bilgi dağarcığınızı güçlendirecek, rekabeti artırıcı ürün ve uygulamalara yer verdik.

Keyifli okumalar...