Otomotiv Sanayi, yerli ve milli otomobil TOGG ile birlikte daha sık gündemimize geleceğe benziyor. Türk sanayisinin lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektörü, her ne kadar Covid-19’dan en fazla etkilenen sektörler arasında olsa bile, hem ülkemizde hem de dünyada robot sektörünün en önemli müşterisi konumunda bulunuyor.

Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG)’nun Gemlik’teki fabrikasının temelinin atılması ve Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde ofis açmasıyla birlikte, otomotiv, yazılım ve teknoloji firmalarını “Vadi”de bir araya getirmeye başladı. Vadi’de, elektrikli ve otonom araçlar ile ilgili bir ekosistem oluşmaya başlarken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Türkiye’nin Otomobili”nin teknoloji üssünün Bilişim Vadisi’nde olduğunu, aralıktan bu yana firma başvurularında yüzde 50’lik bir artış olduğunu söyledi. TOGG’un paydaşları veya üretim sürecinde yer almak isteyen teknoloji mühendislik firmaları ofis açmaya devam ediyor. EDAG, FEV gibi uluslararası, Aselsan, Havelsan gibi ulusal şirketlerin yanı sıra Hamle Teknoloji Grubu, Oskon Otomasyon ve son olarak da Robo Otomasyon gibi robot otomasyon sektörünün temsilcileri de ekosisteme katılan şirketlerden oldu.

***

Bu ay hazırladığımız “Otomotiv Sanayi” kapak çalışmamız kapsamında yer verdiğimiz fabrika, Yağcılar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Star Yağcılar. Star Yağcılar Treyler İmalat Sanayi CEO’su ve Genel Müdürü Hüseyin Yağcı, üretim süreçlerine entegre ettikleri kaynak robotlarıyla üretim verimliliklerini ve kalitelerini artırdıklarını anlattı. Ayrıca sayfalarımızda, bu alan için ürün ve hizmetleriyle katkıda bulunan robot üreticileri ve entegratörlerin yanı sıra teknoloji firmalarının da çözümlerini okuyabilirsiniz.

***

Son olarak, raflarda yerini alan bir dijital dönüşüm kitabından bahsetmek istiyorum. Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD)’nin sponsorluğunu üstlendiği, Türk-Alman Üniversitesi Dijital Dönüşüm Yetkilisi Akademisyen Doç. Dr. Dilek Kurt’un Türkçeye çevirdiği ve editörlüğünü gerçekleştirdiği “Dijital Offroad-Dijital Dönüşüm için Başarı Stratejileri” kitabı yayınlandı.

Almanca dilinde yayımlanan ve yazarlar Bosch, Hentschel ve Kramer’in birçok farklı sektörden aktardığı Alman ve Amerikalı şirketlerin dijital dönüşüm stratejilerine, Doç. Dr. Kurt da ENOSAD üye şirket yöneticilerinin dijital dönüşüm konusundaki ilham verici görüşlerine ve başarılı uygulama örneklerine yer verdi.