Yıllarca emek yoğun bir sektör olarak bilinen ve belki de bu nedenle Endüstri 4.0 vizyonunun gerekleri olan otonomizasyonun en son gerçekleşeceği sektör gibi görünen tekstil sanayi ezber bozmaya devam ediyor. Son yıllarda tekstil makinaları üretiminde ve teknik tekstil uygulamalarında yaşanan gelişmeler, tekstilde de dijital dönüşüm yolunda önemli yatırımların hayata geçmesine ön ayak oldu. İnovasyon ve girişimciliği şirket kültürü olarak benimseyen ve kaliteli ürünü, zamanında, doğru miktarda ve doğru maliyetle müşterilerine sunma arzusundaki Sözal Kimya da bu firmalardan birisi. Geniş tekstil kimyasalları ve boyar maddeleri ürün yelpazesiyle Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkeleriyle ürünlerini buluşturan marka, Bilgi Teknolojileri (BT) departmanını özelleştirerek, yazılım alanında hem ulusal, hem de global teknoloji firmaları ile rekabet edebilecek çözümler geliştirmeyi ve yazılım sektörüne katma değerli ürünler kazandırmayı hedefliyor. Detaylar kapak röportajımızda..

Yeni sayımızda Akıllı Fabrika köşemizde ise Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndaki bir uygulamaya yer verdik. Güvenli, hatasız ve verimli süreçlerin yeni boyutuna ulaşmak için dijitalleşmeyi dünya çapında ve sistematik olarak kullanan Mercedes-Benz, InfoX ile bu vizyonu montaj hattına aktarmayı hedefliyor. InfoX, araç bilgilerini yarı otomatik olarak oluşturan ve bu bilgileri üretim çalışanları için dijital olarak kullanıma sunan bir uygulama. InfoX uygulaması sayesinde çalışanların, imalat sürecinde hangi parçanın hangi istasyonda takılacağı bilgisini günlük olarak tabletlerinde görmesi mümkün oluyor.

Mercedes-Benz Türk tarafından geliştirilen bir diğer önemli bir proje ise bir üretim yönetim sistemi olan KiYSiS (Kapak İmalat Yönetim Sistemi) Projesi. Ama detayları incelemek için sizi “Akıllı Fabrika” köşemize davet ediyorum.

***

Yine Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üreticilerin bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.

Keyifli okumalar ve sağlıklı günler...