Tekstil sektörü; konfeksiyon, kumaş, halı, iplik, teknik tekstil başta olmak üzere, inşaat ve tıbbi alanlara dahi hitap edebilen bir endüstri alanı. Dünyadaki son 10 yıllık ortalamaya baktığımızda Türkiye, ne yazık ki en çok tekstil makinası satın alan ülkeler arasında hep ilk 3’te yer alıyor. İhracatın yüzde 25’ini sadece tekstil ürünleri ile gerçekleştirdiğimizi ve istihdam gücünün de yüzde 25’inin yine tekstilde çalıştığını ama tüm bu pozitif verilere rağmen makina ihracatımızın 600 milyon dolar gibi bir değerlerde seyrettiğini görmek, gerçekten düşündürücü!. 

“Tekstil” sektörünü ele aldığımız Haziran sayımızda, bu rakamları yukarı çekebilmek adına katma değerli üretim esaslı otomasyon yatırımları yapan, tekstil ve tekstil makinası üreticilerine odaklandık ve bu yatırımların katkılarını konuştuk.  

İlk olarak; artık müşteri gözünde en önemli kriterin verimli çalışan makinalar olduğunu söyleyen ve Schneider Electric ile birlikte makinalarını konuşur hale getirdiklerini açıklayan Has Group Makina Ar-Ge Müdürü Murat Sevilmiş ve partneri Schneider Electric’in EcoStruxure Makina Uzmanı Yılmaz Karakaya  bir araya geldik. 

İkinci ziyaretimizi, kumaşın üzerinden, fikseye girmeden önceki suyun fazlasını alarak ram’dan daha hızlı geçmesini, kumaşın daha hızlı kurumasını ve fikse olmasını dolayısıyla enerji tasarrufu elde edilmesini sağlayan “vakum sistemi” yatırımı yapan Erşat Tekstil’i Bursa’daki fabrikalarında, partnerleri Onsan Otomasyon Partneri Makine Yöneticileri ile birlikte ziyaret ettik. 

Dosya bölümünde “Emniyet Çözümleri” alanındaki yeni trendlere, bu alanda yapılmış röportaj ve  güncel uygulamalara yer verdik.

     ***

Sektöre yön verecek “ARAŞTIRMA DOSYASI” çalışmalarından ilkini  “Ar-Ge Merkezleri” adı altında Mayıs sayımızda başlatmıştık. Ar-Ge Merkezi yetkililerinin görüşlerini alıp sorunları ve çözüm önerilerini siz okuyucularımızla paylaşmayı, bu sayede sürecin sürdürülebilir kılınmasına katkı sağlamayı amaçladığımız çalışmanın ikinci bölümüne içerik sayfalarından ulaşabilirsiniz. 

Keyifle okumanız dileğiyle…