Gemi inşa sektörü ve vinç, et-tırnak gibi birbirinden ayrılmayan iki kardeş sektör. Ülke savunmasına kattığı gemilerle stratejik önemini daha da artıran Türk gemi inşa sektörü; bir yandan 78 faal tersanesindeki yeni projelerin gerektirdiği teknoloji yatırımlarıyla gücüne güç katıyor, diğer yandan standartlara uygun üretilmiş, kaliteli vinçlerle insan merkezli olarak hızlı ve güvenli üretim sağlıyor. GİSBİR’den edindiğimiz bilgilere göre, ülkemizde özel sektöre gemi ve yat inşa ve bakım-onarım faaliyeti gerçekleştiren 78 adet faal tersane yer alırken, 28 adeti İstanbul Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, 26 adeti Yalova, 9 adeti Zonguldak, 5 adeti Körfez/Kocaeli, 2 adeti Çanakkale, 3 adeti Trabzon, 1 adeti Samsun, 1 adeti Kastamonu, 1 adeti Adana, 1 adeti Ordu ve 1 adeti de Hatay’da konuşlanmış bulunuyor. Ayrıca 50 metreden küçük kıyı şeridi bulunan işletmeler de “Tekne İmal Yeri” adı altında gemi inşa ve bakımonarım faaliyetleri gerçekleştirirken, Türkiye’de Kamu Tersaneleri de dâhil olmak üzere 30 adet yüzer havuz ve 10 adet kuru havuz bulunuyor. Bu tersanelerde kullanılan yeni nesil vinç sistemlerinde yüke göre hız teknolojileri öne çıkarken, piyasada güçlü olmanın en önemli yolu yine özgün ve farkındalık yaratan tasarımlardan geçiyor. 

Kapak konumuzda bu ay Gemi İnşa ve Vinç sanayisinin mevcut durumunu özetleyen rakamlara ve yeni projelere; bu iki kardeş sektöre katma değer yaratan yenilikçi ürün ve çözümlere yer verdik.  
• • •
Gelelim makina sektörünün gündemine… Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu MAKFED’in, sektörün 2030 vizyonu ile yeniden tanımlanması amacıyla düzenlediği “Makine Zirvesi” etkinliği devletin üst düzey isimlerini ağırlarken,  ST Endüstri Radyo, basın sponsoru olduğu organizasyonda, tüm gün boyunca canlı yayınlar gerçekleştirerek, Zirve’nin nabzını an be an endüstri odaklı dinleyicilerine aktarmıştı.  Bu ay etkinliğin detaylarına ve 8 üst düzey konuk ile yapılmış röportaja ST ÖZEL çalışmamızın birinci bölümünde yer verdik.  Gelecek sayımızda ise EFSİAD, EMOSAD, ENOSAD, TARMAKBİR, TEMSAD, MAKFED, MİB, PAGDER, POMSAD, ROBODER, SAHA VE SAMİB gibi derneklerin yöneticileri başta olmak üzere değerli sektör paydaşları ile yapılmış röportajlara kaldığımız yerden devam edeceğiz. 

Hepsi ve daha fazlası dergimizde sizleri bekliyor.