Türkiye’deki Yapay Zekâ Girişimleri Sayısı 350’ye Ulaştı Türkiye’deki Yapay Zekâ Girişimleri Sayısı 350’ye Ulaştı

Dünya genelinde, ülkelerin birçoğunda tatlı su kaynakları sorunları yaşanıyor ve hızla tükeniyor. Türkiye’de artan nüfus ve küresel ısınma gibi etkenlerden dolayı, kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor. Bu durumla mücadele edebilmek için su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı kritik önem taşıyor, özellikle de tarımda. Çünkü ülkemizde kullanılan toplam suyun yaklaşık olarak yüzde 75’i tarımsal sulamada kullanılıyor.

“Tarımsal üretimde tasarrufu olanaklı kılan yağmurlama veya damla sulama gibi basınçlı / modern sulama sistemlerine geçiş yapılarak su kullanımında yüzde 50’ye varan oranda tasarruf sağlamak mümkün” diyen Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, tarımsal üretimde modern sulama sistemleri ile sağlanacak tasarruf hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

CAZİBELİ SULAMA SİSTEMLERİNDE SUYUN YÜZDE 35 İLE 60'I KAYBOLUYOR

Ülkemizdeki tarımsal sulamanın yüzde 80’inin cazibeli, yüzde 20’sinin ise basınçlı / modern sulama sistemleri ile yapıldığını açıklayan Geren, "Cazibeli sistemlerde su; toprak, beton kanal veya kanaletlerde arazilere ulaştırılıyor. Basınçlı / modern sulama sistemlerinde ise su, kapalı ve basınçlı borularla dağıtılıyor. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan cazibeli sistemlerde suyun yüzde 35 ila 60’ı tarım arazilerine ulaşmadan kayboluyor. Bu durumla mücadele kapsamında modern sulama sistemleri veya basınçlı sistemler olarak adlandırılan yağmurlama veya damla sulama sistemlerine geçiş yapmak gerekiyor. Çünkü suyun etkin ve tasarruflu olarak kullanıldığı modern sulama sistemlerinde su kaybı yüzde 5 ila yüzde 25 civarında oluyor. Bu nedenle tarımsal sulamada basınçlı sulama sistemlerini kullanarak yüzde 30 ila 50 oranında su tasarrufu sağlamak, suyun yarınlara taşınması açısından kritik önem taşıyor.” dedi.

YANLIŞ POMPA SEÇİMİNDEN DOLAYI SUYUN YÜZDE 20 İLE 30'U İSRAF OLUYOR

Pompaların, modern sulama sistemlerindeki su tasarrufunu artırmak, enerji verimliliğini optimize etmek ve sulama sürecini daha etkili hale getirmek konusunda kilit bir rol oynadığının altını çizen Geren, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu nedenle yağmurlama veya damla sulama sistemlerinde suyun basınçlandırılmasını sağlayan pompanın doğru seçilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir sulama uygulamalarının benimsenmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü tarımsal sulamada yanlış pompa seçimi, suyun yüzde 20 ila 30’unun israf olmasına neden oluyor."

Editör: Haber Merkezi