Beyaz eşya ve yan sanayi, ülkemizde Endüstri 4.0’a bayraktarlık eden sektörlerin başını çekiyor. TÜBİTAK raporunda da dönüşüme liderlik edebilecek üç sektörden biri olarak gösteriliyor. Ana ve yan sanayilerle birlikte yaklaşık 600 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, üretim kapasitesi olarak Çin’in ardından dünyada ikinci sırada geliyor. Pek çok AB ülkesini geride bırakan ülkemiz, Ar-Ge, patent ve tedarik zinciri gibi konularda da avantajlı bir durumda bulunuyor.   
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) paylaştığı verilere göre, beyaz eşya sektörünün cirosunun yüzde 75’i ihracat kaynaklı ve dünyada çoğu AB ülkeleri olmak üzere 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Üretilen ve satılan beyaz eşyanın yüzde 95’inde yerli ve milli kaynaklar kullanılıyor ve yalnızca yüzde 5’i ithal ediliyor.

Sektör temsilcileri üretim ve ihracat yatırımlarına devam edeceklerini, iç piyasa olarak da Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizin çok güçlü bir pazar potansiyeli taşıdığını ve bunun kendileri için ümit verici olduğunu ifade ediyorlar.
Bilhassa ülkemizde robotların ilk görülmeye başlandığı sektörlerin otomotiv ile birlikte beyaz eşya sektörü olduğunu hatırlatalım. Bu nedenle sektörde robotların varlığının etkisi ve gücü tartışılmaz. 

Bu kapsamda şirketler de uluslararası alanda rekabet edebilmek adına verimlilik, kalite, hız gibi kriterleri göz önünde bulundurarak Endüstri 4.0’ın kilit belirleyicilerinden olan robotik sistemlere, endüstriyel ve kolaboratif robotlara (cobot) yatırım yapmaya hızla devam ediyorlar. 

• • •

Öte yandan bizden güncel bir haber paylaşmak istiyorum.  2018 yılında “KOBİ’lerin radyosu” mottosuyla internet üzerinden yayınlara başlayan ST Endüstri Radyo, 105.8 frekansında karasal yayına geçti. ST Endüstri Radyo’yu bundan böyle dijital ortamın yanı sıra arabanızda, işyerinizde ve evinizde radyolarınızdan rahatlıkla dinleyebileceksiniz.  Endüstri firmaları ve KOBİ’lerin sesi olmak amacıyla yola çıkan ST Endüstri Radyo, sizlerin katkıları, destekleri ve teveccühleri ile büyüyecek ve endüstrinin nabzını tutmaya devam edecek.

İyi dinlemeler ve keyifli okumalar…