Türk savunma sanayi, bilhassa son yıllarda yaptığı atılımlar veyeni teknolojilerle, gelişmesini ve büyümesini ivmelendiriyor. Bu  bağlamda insansız kara (İKA) ve hava (İHA) araçları, mayına karşı korumalı kurtarıcı araçlar, olay yeri inceleme araçları, milli savaş gemileri, yerli mühimmat ve füze sistemleri gibi Ar-Ge’si geliştirilen pek çok yerli ve milli teknolojik ürün TSK’nın ürün gamına giriyor.

Savunma sanayinde kaynak, boya, vidalama, yapıştırma gibi proseslerde kullanılan endüstriyel robotlar da İSG risklerini azaltıyor, manuel uygulamalara kıyasla süreklilik, esneklik, kalite ve maliyet gibi konularda avantajlar sağlıyor ve kapasite artışı ile gelen talebin karşılanabilmesinde rekabet gücü kazandırıyor.

***

Bu ay kapak konumuz “Savunma Sanayi” kapsamında gerçekleştirdiğimiz Katmerciler röportajımızı okuyabilirsiniz. Katmerciler İcra Kurulu Başkan
Vekili Furkan Katmerci, robotlu otomasyon sistemleriyle elde ettikleri kazanımları anlattı.

Ayrıca bu ay sayfalarımızda, kolaboratif robotlar/cobotlar ve yapay zekayı mercek altına aldık. Bazı aylar “Göstergeler” sayfalarımızda incelediğimiz
cobotları, bu kez dosya konumuz dahilinde ele aldık. Hem pazarı hem de sektör temsilcilerinin yaptıkları çalışmaları konunun uzmanlarından dinledik. Yapay zekaya ise, ayrı bir parantez açmak gerekiyor. ABD merkezli market araştırmaları şirketi International Data Corporation (IDC) tarafından açıklanan verilere göre, 2020’de 156,5 milyar dolar olan yapay zeka pazarı büyüklüğünün, 2024’te 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bizim de Türkiye olarak yapay zeka konusuna daha çok ağırlık vermemiz ve bu alandaki startup’lara destek olmamız gerekiyor.

***

Bu yıl Ekim ayında düzenlenmesi planlanan ST Endüstri Zirveleri; Robot Yatırımları, Endüstri 4.0 Uygulamaları, Enerjisini Üreten Fabrikalar ve Proses Zirvesi, yaşanan salgın riski ve yeni normal ile ortaya çıkan fırsatlar arasında en doğru kararı verebilmek için tüm taraflarla yapılan yoğun istişarelerin ardından 2021 yılına ertelendi.

Diğer yandan geçtiğimiz ay itibarıyla, “Üreten Türkiye’nin Radyosu” Endüstri Radyo’da haber formatı yayınlanmaya başladı. Artık endüstriye dair saat başı haberler ve ana haber bültenleri ile de sektörün nabzını tutmaya devam edeceğiz.