Otomotiv sektörü; elektrikli araçlara geçiş çalışmaları, otonom araçlar, bağlı araçlar (connected cars/vehicles) teknolojisi derken masada bekleyen yoğun bir gündemi yaşıyor. Sektör yeni bir döneme girerken henüz yolun başında olan şirketler, yavaş yavaş yol haritalarını belirliyor. Diğer yandan beyaz eşya sektörü ise, Endüstri 4.0 başta olmak üzere, 2050’ye kadar Avrupa’yı iklim nötr hale getirmeyi hedefleyen “Avrupa Yeşil Mutabakatı” ve bu kapsamda ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2021” ile sürdürülebilirliğe odaklanıyor; iklim değişikliğini ve enerji verimliliğini temel alıyor. Gerek otomotiv gerekse beyaz eşya sanayi, robotları üretimlerinin merkezine yerleştiriyor, inovatif robotik uygulamaları çözüm ortaklarıyla birlikte hayata geçiriyor. Elektrikli araç üretiminde çalışanlarla birlikte üretime hayat veren robotlar, enerji tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunulması noktasında da öne çıkıyor. Ayrıca
Endüstri 4.0’ın bileşenlerinden biri olan işbirlikçi robotlar, hem beyaz eşyada hem de otomotivde kalite kontrolden montaja, polisajdan kaynak ve boyamaya birçok proseste çalışanlarla yan yana çalışıyor.

***

Bu ay kapak konumuz dahilinde “Otomotv” ve “Beyaz Eşya” sanayini vitrine çıkarıyoruz. Otomotiv yan sanayine üretim yapan, 2020 yılında da beyaz eşya sektörüne üretim yapmaya başlayan CPS Pressform’un Fabrika Müdürü Özgür Yurtgan, robot yatırımlarının üretimlerinde neleri değiştirdiğini, üretimlerine neler kattığını paylaştı.

“Robotlu Üretim Vizyonu” bölümümüzde ise, metal mobilya aksesuarları üretimi yapan Bursa merkezli Boruform Metal Makina var. Firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Güzelyazıcı, üretimlerine entegre ettikleri gazaltı kaynak robotlarıyla sağladıkları kazanımları anlattı.

Sağlıklı bir ay, keyifli okumalar dilerim.