Sergilediği performansla ivme kazanan Türk Tarım Makinaları sanayi, ihracatla büyüme yolculuğunu sürdürüyor. Sektöre dair veriler, tarım makinacılarının 2021 yılını rekor ihracatla yılı tamamladığını gösteriyor. TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği) tarafından açıklanan verilere göre, tarım makinaları sektöründe 2021 yılı Ocak-Aralık dönemindeki ihracatı, 2020 yılı seviyesine göre yüzde 27,6 arttı ve 1 milyar 295 milyon dolar seviyesine yükseldi. Bu verilerle sektör, genel makina ihracat sektörler sıralamasında 22 sektör arasında 6. sırada yer aldı. Açıklamada verilerin İhracatçı Birlikleri kayıtları olduğu, serbest bölgelerden yapılan ihracatla birlikte sektör ihracatının 1,4 milyar doları geçmesi, müstakil GTİP kodu olmadığı için değerlendirmeye alınamayan traktör kabini ile birlikte toplam tarım makinaları dış satımının 2021 sonu itibariyle 1,5 milyar dolara yaklaşmasının beklendiği bildirildi.

Sektörde faaliyet gösteren firmalar, robot yatırımı yaparak hem üretimlerine değer katmaya hem de Türkiye ihracatına katkıda bulunmaya devam ediyorlar. İşçilik maliyetlerini azaltmanın yanı sıra üretimde kaliteyi ve standartlaşmayı sağlayan işletmeler, aynı zamanda sektörde değişen taleplere de hızlı cevap verebiliyorlar. Sanırım Savrukoğlu Ziraat Makinaları Sahibi İbrahim Savrukoğlu’nun şu cümleleri sektörde robot yatırımı yapılmasının neden önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor: “Bizim içinde bulunduğumuz sektörde talepler tarımsal üretimin yıl içerisindeki takvimine göre, dalgalı bir seyir izlemektedir. Farklı tarım makinaları grupları farklı zamanlarda talep edilmekte; dolayısıyla üretim planlamamızın ana dinamiğini oluşturmaktadır. Bu talep dalgasının neticesinde, her bir ürün grubu üretiminin belirli zamanlarda çok hızlanması gerekmektedir. Bu anlamda robotik sistemler dönemsel taleplere hızlı cevap verme noktasında şirketimizi bir adım ileri taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan ürünlerdeki standardizasyon ve kalite de müşteri tarafından şirketimizi daha değerli kılmaktadır.”

***

Yılın ikinci ayında kapak konumuz; “Tarım Makinaları.” Bu ay kapak konumuz dahilinde vitrinde, temelleri 1925’te atılmış bir aile şirketi olan Savrukoğlu Ziraat Makinaları var. Firma Sahibi İbrahim Savrukoğlu, kaynak robotlarıyla sağladıkları avantajları anlattı. “Robot yatırımı yapmaya karar verme kriterlerimizden en önemlisi, personelin çok kalifiye olmasını gerektiren ya da tekrarlanan işlerde el-kol manipülasyonun çok önemli olduğu alanlardır.” diyen İbrahim Savrukoğlu, gelecek yatırımları için de sorularımızı yanıtladı. Bu ay Robotlu Üretim Vizyonu ile vitrine çıkardığımız ikinci firma da sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan, yıllar içerisinde özellikle debimetre üretimi başta olmak üzere, endüstriyel ölçüm ürünlerinde deneyim kazanmış Enelsan bulunuyor. Enelsan ve Gentek Elektronik Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, neden kaynak robotu yatırımı yapma ihtiyacı duyduklarını, süreçte neler yaşadıklarını, yatırımın kazandırdıklarını paylaştı. Bu ayki dosya konularımız ise, “AGV, Akıllı Depolama Sistemleri” ve Robotik Eklemeli İmalat”. Sektör temsilcilerinin yeni ürün ve çözümlerini, son projelerini ve firmalardan güncel gelişmeleri yeni sayımızda okuyabilirsiniz.

***

ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği) 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile yeni dönem yönetim kurulunu belirledi. Bu vesileyle yeni dönemde de
başkan olarak seçilen ve güven tazeleyen ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran başta olmak üzere, seçilen tüm yönetim kurulu üyelerini tebrik eder, yeni dönemin sektöre ve ENOSAD’a hayırlı olmasını temenni ederiz.

Sağlıklı bir ay geçirmeniz dileklerimle... Keyifli okumalar...