İki yıl süren inşaat sürecinden sonra Japon teknoloji şirketi Yaskawa, Kočevje/Slovenya’daki yeni robot üretim fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. 

Yeni fabrika bünyesinde yeni robotik teknolojilerin geliştirilmesi için bir Ar-Ge birimi de bulunuyor.

Çin ve Japonya’daki robot fabrikalarından sonra Avrupa’daki ilk robot fabrikası olma özelliğini taşıyan firmanın yeni robot fabrikası, 25 milyon avro yatırımla hayata geçirildi.

YÜZDE 80’İ ÜRETİLECEK

Üretimin 2018 yılsonu itibarıyla başladığı fabrika bünyesinde Avrupa’da satışı gerçekleştirilen Yaskawa’nın Motoman marka robotlarının yaklaşık yüzde 80’inin üretilmesi planlanıyor.

Yaskawa yönetiminden ve Slovenya hükümetinden isimlerin bulunduğu 13 kişi tarafından açılış kurdelesi kesilerek firmanın Avrupa’daki ilk robot üretim fabrikasının açılışını resmi olarak gerçekleştirdi. 

Avrupa’nın birçok yerinden yaklaşık 300 misafirin katıldığı açılışa, Slovenya Başbakanı Marjan Sarec ve Avrupa Birliği Ulaşım Komitesi üyesi Violeta Bulc’da katılım gösterdi. 

Başbakan Sarec yaptığı konuşmada, “Slovenya ve Japonya uzun yıllara dayanan ekonomik ilişkilere sahiptir ve bu fabrikada iki ülke arasında gelecekteki iş birliğini güçlendirecektir. Slovenya’nın dış yatırımlar için çekici bir ülke olmaya devam etmesi için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

YILLIK 10 BİN ADEDE ÇIKACAK

Slovenya’da, Yaskawa’nın 6 eksenli 7 kg ila 225 kg arasında taşıma kapasiteli yeni seri Motoman GP serisi robotları üretilecek. GP (General Purpose/Genel Amaç) serisi robotlar kompakt ve yüksek verimlilik ile çalışan taşıma, paketleme ve kaynak robotlarını ihtiva ediyor. 

Toplam 10 bin metrekaresi üretime ayrılmış olan 12 bin metrekare üzerine kurulu fabrikadaki üretim kapasitesinin yıllar içerisinde 10 bin adet/yıl seviyesine çıkabilecek seviyede olduğu belirtiliyor. 

Fabrikanın gelişim süreci içerisinde yaklaşık yüzde 10’u Ar-Ge bölümünde olmak üzere 150 civarında kişiyi istihdam etmesi hedefleniyor.