MQS AG, Yaskawa'nın Motoman GP serisinin çok yönlü robotları ile ölçüm teknolojisi için otomatik ve tamamen entegre edilebilir anahtar teslim bir çözüm ve geleceğin akıllı fabrikası için tamamen yeni bir konsept geliştirdi. 

OTOMATİK ÖLÇÜM HÜCRESİ İLE FARKLILAŞTI

Daha büyük bileşenlerin hassas ölçümü yüksek maliyetli olduğu için genellikle yalnızca rastgele kontroller ile bunu gerçekleştirmek mümkün olabilir.

Devamlı artan kalite taleplerinin ardından özellikle otomotiv endüstrisinden ölçüm payını hızlandırmaya yönelik artan bir baskı var.

Almanya Ingolstadt merkezli MQS AG'nin otomatik ölçüm hücresi artık bunu mümkün kılıyor. Yeni geliştirme yüksek performanslı Yaskawa Motoman GP robotu ile donatılmıştır.

HASSAS VE TEKRARLANABİLİR ÖLÇÜM 

Pek çok endüstriyel ürün, özellikle yüksek standartlara uymalı ve kalite kontrol noktasında hassas ve tekrarlanabilir ölçümler gerektirir. Ancak bu, görece kolaylıkla gerçekleştirilebilirken, örneğin güvenlikle ilgili bir vida için, daha büyük bileşenlerin ölçümü çok daha karmaşıktır.

Örnek olarak, geleneksel bir koordinat ölçüm makinası veya şerit ışık projeksiyonu, bir otomobilin kapısını doğru bir şekilde ölçmek için iki saate yakın bir zamana ihtiyaç duyar. Buna ek olarak, test parçasının üretim süreci için çıkarılması gerekir ki, bu da altın değeri taşıyan zamanın daha da uzamasına neden olur.

Bu arka plana karşı, hızlı bir döngünün olduğu üretim süreçlerinde bu denli büyük bileşenlerin ölçümünün rastgele inceleme ile gerçekleştirilemeyeceği kısa sürede anlaşılır. Ancak bu, birçok endüstrinin, ideal olarak yüzde 100'e kadar artan denetime yönelik acil taleplerine uygun değildir. 

Otomotiv endüstrisi bu tür sürekli kalite kontrol ihtiyacına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Görevin karmaşıklığından dolayı, hat üstü veya hat içi ölçüm için uygun tesisler büyük oranda eksiktir. Bir koordinat ölçüm makinasından beklenen yüksek hassasiyet, önemli ölçüde daha kısa çevrim sürelerinde sağlanmalıdır.

Ingolstadt'daki endüstriyel metroloji sistemleri ve hizmetleri uzmanı MQS AG, şimdi bu zorluğun üstesinden geldi. Yaklaşık 18 aylık bir geliştirme çalışmasının sonucunda MANTIS ismiyle robot tabanlı bir çözüm ortaya çıktı. İlk demo hücresi Kasım 2020'den beri başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. Sistem, geçmişte saatler süren işleri sadece birkaç dakika içinde gerçekleştiriyor.

TAMAMEN ENTEGRE EDİLEBİLİR EKSİKSİZ BİR HÜCRE

Anahtar teslimi komple hücre birkaç unsurdan oluşuyor: ölçüm başlığı (tarayıcı) ve bir kameradan (tarayıcı) oluşan ölçüm sistemi; üzerine ölçüm başlığının monte edildiği bir işleme robotu ve test parçasının esnek konumlandırılması için döner bir tabla.

Aynı zamanda hücrenin ismi olan MANTIS, üzerine yerleştirilen kamera ile birlikte adeta devasa bir peygamberdevesini hatırlatıyor. MQS Otomasyon Uzmanı Andreas Zacherl, bu sıra dışı ismi “Mantis, yırtıcı böceğin Latince ismidir” diye açıklıyor.

Ölçüm, ScanTech’in bir yukarı akış ürünü olan ölçüm başlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Robot kolunun rehberliğinde, incelenen bileşeni dikkatlice tarıyor. Toplamda üç farklı lazerin çalıştığı sistemde, kamera, ölçüm başlığının konumunu sürekli olarak takip ediyor.

SÜREYİ 5 DAKİKAYA KADAR İNDİRİYOR

Zacherl, iki bileşenin etkileşimini “Dolayısıyla tarayıcı, her zaman o anda nerede olduğunu bilir” diye anlatıyor. Buna ek olarak, tarayıcı kendisini döner tabla üzerindeki birkaç işaret noktasında yönlendiriyor. Bu nokta bulutu, test parçası döndürüldükten veya hareket ettirildikten sonra ölçüm konumunun kesin olarak hesaplanabilirliğini sağlıyor.

Halihazırda sistem, milimetrenin yüzde 3’üne (1/100 mm) kadar ölçüm doğruluğuna ulaşıyor. Bir otomobilin yan kapısı için ölçüm süresi ise yaklaşık 5 dakikadır.

Çeşitli şekilde birleştirilebilir donanım bileşenlerinin yanı sıra geliştirme ortağı Eleven Dynamics’in uygulamaya özel, kullanıcı dostu bir yazılımı, otomatik ölçüm konseptinin ikinci ayağını oluşturuyor. Otomatik ölçüm, depolanan CAD verileri veya tanımlanmış test noktaları ve ölçüm programları temelinde gerçekleştiriliyor.

Çevrim dışı veya çevrim içi bir platform olarak MANTIS, yeni teknolojilerin entegrasyonunu sağlıyor ve mevcut yöntemlerin gelecekteki uygulamalar için kullanımını ölçeklendiriyor. Böylelikle hücre, otomatik yükleme ile kolayca artırılabiliyor veya eksiksiz üretim hatlarına entegre edilebiliyor.

Zacherl, robot üreticisi olarak Yaskawa’nın tercih edilmesindeki nedeni şöyle açıklıyor: “Şirketin yakınlığı, ilk temas için ana itici gücü sağladı. Allershausen bizden karayoluyla sadece yarım saat uzaklıkta. Projenin sonraki aşamalarında da mükemmel bir iş birliği ortamı yakaladık.”

Yaskawa’nın önerisi üzerine, seçim Motoman GP serisi işleme robotlarına yöneldi. Bu özel durumda ana karar verici faktör, 6 eksenli robotun yüksek manevra kabiliyetiydi. 

Zacherl, özel gereksinimleri şöyle özetliyor: “Bir yandan ölçüm yapılacak nesnenin alt tarafı gibi ulaşılması zor parçalara ulaşmak, diğer yandan da robot kolunun ölçüm başlığına çarpmaması veya ölçüm almasını engellememesi için manipülatör son derece esnek olmalıdır.”

Bunun ön koşulları, çevreyle etkileşimi en aza indiren ince kol tasarımıyla oluşturuluyor. İç kablolama için içi boş kol, iletişim kablolarının ilgili aktüatörlere bu durumda ölçüm başlığına olan stabilitesini arttırır. GP serisinin tüm modellerinde, manipülatör ve kontrolör arasındaki bağlantı için tek bir robot kablosu gereklidir. Bu çözümün avantajları, daha az aşınma ve kolay bakımdır.

Ayrıca özellikle bir kablo çekme zincirine entegre edildiğinde, başlatma hızlı ve sorunsuzdur. Zorlu ortamlarda bile yüksek kullanılabilirlik garanti edilir.

Güçlü robotun bilek eksenleri Koruma Sınıfı IP67 ve ana eksenleri Koruma Sınıfı IP54 olmak üzere standart özelliklerdedir.

Demo hücresine bir Motoman GP12 kuruldu. Ölçüm başlığı nispeten hafif olduğu için, 12 kg'lık maksimum taşıma kapasitesi çok önemli bir faktör değildi. Ölçüm başlığı konumunun hassas optik izlenmesi nedeniyle robotun yüksek konumlandırma doğruluğu da tam olarak kullanılmamaktadır. Bununla birlikte Motoman GP12, bin 440 mm'lik geniş bir erişim aralığı sunar. Daha büyük ve daha küçük bileşenler için, Motoman GP serisi ayrıca 550 ila 4 bin 4 mm aralığına sahip farklı modelleri de içeriyor.

GP serisi robotlar, yeni Motoman YRC1000 yüksek performanslı kontrolör tarafından kontrol edilir. Açık arayüzleri nedeniyle, bu nesil kontrolörler, ağa bağlı ve Endüstri 4.0 ortamlarında kullanıma yönelik tasarlandı. YRC1000 kontrolörün sadece 730 gr ile kategorisindeki en hafif elde taşınan programcısı, ergonomik ve açık bir şekilde dizayn edildi. Dokunmatik ekran, sezgisel kullanım sunarken basit hareket ve kaydırma hareketleri ile kolay kullanım sağlıyor.

Gerçek robot kolu ile çalışma öncesinde ve sırasında robot hareketinin 3 boyutlu simülasyonu, el tipi programlayıcının ekranında izlenebilir. Yalnızca 125 litrelik kabin hacmine sahip son derece kompakt kontrolör, optimum alan kullanımına izin verir.

ÖZET

MANTIS ile MQS AG, ölçüm teknolojisi için otomatik ve tamamen entegre edilebilir anahtar teslimi bir çözüm ve geleceğin akıllı fabrikası için tamamen yeni bir konsept geliştirdi. Yaskawa'nın Motoman GP serisinin çok yönlü robotları, ince tasarımları, geniş model yelpazesi ve açık arayüzleri nedeniyle bu konsept için ideal bir çözüm sundu.