Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul , “5G teknolojisinin yaygın hale gelmesi ve 6G çalışmalarının da hız kazanmasıyla birlikte yapay zeka ve robotik alanlarında hızlı bir ivme kazanılacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

2024'E KADAR 1,9 MİLYAR ABONEYE ULAŞACAK

5G, kendinden önceki nesil teknolojilerde olduğu gibi yüksek hız vadederken, bu sayede indirme hızları 10 ila 50 Gigabit seviyelerine kadar çıkabiliyor. Dördüncü Nesil ağ teknolojileri gecikme sürelerini büyük ölçüde azaltmış olsa bile 5G teknolojisiyle gecikmelerin en alt seviyeye ineceği öngörülüyor.

Söz konusu önemli derecedeki düşüş sayesinde doktorlar, robotik teknolojilerin de yardımıyla başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilecek ya da yüksek hızda, hareket halindeyken bile kesintisiz iletişim kurulabilecek. 5G teknolojileri ile enerji kullanımı ve şehircilik gibi alanlarda da önemli tasarrufların sağlanması bekleniyor. 

Tahminler doğrultusunda, 2024 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 1,9 milyar 5G abonesinin olacağı öngörülüyor.

6G TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI NELER OLACAK?

Halihazırda 30 civarında ülkede kullanılabilen 5G'ye karşın bazı ülkeler 6G üzerine de çalışmalara başladı.

6G'nin getireceği yeniliklere ilişkin görüşlerini paylaşan Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, söz konusu yeni nesil ağ teknolojilerinin hız kazanması sayesinde robotik ve yapay zekada bir ivme kazanılacağına dikkat çekti.

"GELECEKTE GELİŞME HIZI KISALACAK"

6G ile insanların yapay zekayla olan etkileşiminin ciddi oranda artış göstereceğini ve yeni deneyimler kazanılmasının önünün de açılacağını dile getiren Dr. Erkul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nesnelerin interneti, otonom araçlar, uzaktan yapılan ameliyatlar gibi pek çok konuda çığır açacak bir sürecin şekilleneceğini düşünüyoruz. Yapay zeka algoritmaları çok yüksek işlem gücü gerektiriyor. Dolayısıyla bulut kullanımı da bir gereklilik halini alıyor. 6G bulutun işlem gücünü hızla uç aygıtlara, telefon, akıllı gözlük ve diğer tüm akıllı nesnelere taşıyacak. Tabi yeni nesil ağ bağlantısı teknolojileri ortalama 10 yıllık süreçler halinde gelişiyor. İlerleyen dönemlerde bu süreler de daha kısa hale gelecektir."