Fırıncılık ve pastacılık alanında yaklaşık 30 yıllık deneyime sahip firmalardan biri olan KARDESAN Fırın Ekipmanları ve Endüstriyel Kaplama'nın Genel Müdürü Batuhan Bilgin, “Robot yatırımı, maliyetlerimizi daha fazla kontrol altına almak ve ürün kalite standardını yakalamak açısından büyük avantajlar sağladı. Bu şekilde müşterilerimizin termin sürelerinde ve ürün kalitesinden ödün vermeden, misyonumuz olan kaliteli ürün üretimini robotlaştırarak daha seri ve kalıcı kıldık.” ifadelerini kullanıyor.

Batuhan Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Firmamız, 1992 yılında İstanbul’da kurulmuş olup; 4 bin metrekare kapalı alanda, 50 kişiden oluşan alanında uzman kadrosuyla hizmet veren, sektörün en eski firmalarından biridir. Kurucumuz Nedim Bilgin, gıda sektöründe uzun yıllar boyunca edindiği deneyim ve bilgi birikimi ile yüksek teknoloji ve imalat konusunda uzmanlaşmış bir ekiple birleştirerek, unlu mamul ve kaplama sektörünün her alanına hitap eden çeşitli fırın ekipmanları yapmaya başlamıştır. Ürün çeşitliliğimiz bakımından, 500 adetten fazla endüstriyel ürünümüz mevcuttur. KARDESAN olarak, 30 yıla yaklaşan sektörel tecrübemizle, bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Şu anda ihracat yaptığımız 65 ülke bulunmaktadır.

Şirketinizde ilk olarak robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? 

Şirketimiz bünyesinde, sürekli kendini teknolojiye odaklama ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretimimize uygulama noktasında, Ar-Ge çalışmalarını kendi bünyemizde yapmaktayız. Mevcut pandemi şartlarından dolayı insanların sağlığının olumsuz etkilendiği bir sürecin içerisine girdik. Daha önceden altyapısını oluşturduğumuz hem iş akışının zarar görmemesi için hem de mevcut siparişlerde gecikme yaşamamak için robot yatırımını gerçekleştirdik. Öncelikle insan sağlığı için büyük bir sorun olan “Kumlama Robotu Projemiz” ile birinci adımı attık. Bu projede çalışan kişinin aşındırıcı kum ve tozdan uzak tutularak, sistemin stabil bir şekilde sürekli olarak yüksek kaliteli ürünler çıkartmasını hedefledik. İkinci adımımız olan punta robotu yatırımıyla birlikte, sürekli standart ve yüksek kaliteli ürünler çıkartmayı amaçladık. Ve üçüncü adımda ise, boya robotuyla birlikte kaplama alanında da robotlaşmaya geçmiş olduk. 

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız?

Yatırım öncesi birçok firma ile görüştük, ihtiyaçlarımızı belirttik ve onlardan çözüm talebinde bulunduk. Fakat hem maliyet hem de uygun kullanışlı çözümler açısından talebimiz karşılanamadığı için, bu projeleri kendi bünyemizde yapma kararı aldık. Robot firmalarından eğitimler alarak, kendi bünyemizde mevcut robotlu projelerimizi gerçekleştirdik.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Robot yatırımı, maliyetlerimizi daha fazla kontrol altına almak ve ürün kalite standardını sağlamak açısından büyük avantajlar sağladı. Bu şekilde müşterilerimizin termin sürelerinde ve ürün kalitesinden ödün vermeden, misyonumuz olan kaliteli ürün üretimini robotlaştırarak daha seri ve kalıcı kıldık. Firmamızda fazla beklemeyi yani üretimimizdeki vakit kaybını elimine edip, personel bazlı hataları minimize etmek için çalışıyoruz.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? 

Halihazırda toplamda 3 adet robotumuz mevcut. Gelecekte pres besleme, ark kaynağı, paketleme ve paletleme alanında da robot yatırımı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan/yatırımlardan bahseder misiniz?

Endüstri 4.0 için uzaktan kontrol edilebilen bir teflon kürlenme fırını yatırımı yaptık. Aynı şekilde robotlarla birlikte, Endüstri 4.0 odağında makinaların dijitalleşmesi noktasında 2020 yılında ilk adımımızı attık. Gelecek dönemde de Endüstri 4.0 konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

11 Nisan 1993, İstanbul doğumluyum. KARDESAN Fırın Ekipmanları ve Endüstriyel Kaplama firmamızda, 2011-2015 yıllarında İç Piyasa Satış Müdürlüğü yaptım. 2017 yılında İngiltere’de 1 yıl İngilizce ve İş Yönetimi eğitimi alıp, firmamıza İhracat Sorumlusu olarak geri döndüm. Şu anda ülkemizin dış ticaretine katkıda bulunan şirketimizde, Genel Müdür olarak çalışmaktayım.