VIG Makina ve Dürr iş birliğiyle, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ)'ne toplam 16 robottan oluşan iki uçak parçaları robotik boya tesisi kuruluyor.

Yaklaşık 400 çalışanı bulunan, yüzey işleme ve boyama sistemleri ile alüminyum üretim makinalarının üretiminde uzmanlaşmış VIG Makine, iki boyahane inşaatının ana yüklenicisi olarak projede yer alırken, projede alt yüklenici görevini ise Dürr firması üstleniyor.

YENİ BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRDİ

Uçak üretiminde pek çok çalışma hala manuel olarak gerçekleştiriliyor ve halihazırda bileşenlerin yüzde 95’e kadarı manuel olarak kaplanıyor.

Havacılık şirketi TUSAŞ, yeni yüksek otomasyonlu boyahaneleri ile bunu değiştirmeye hazırlanıyor.

Havacılık endüstrisinde şimdiye kadar görülen en yüksek teknolojili üretim tesislerinden birini inşa eden kurum, iki yeni boyahanesinde, Airbus ve Boeing için çok sayıda parçanın üretimini gerçekleştirecek.

Dürr firmasının 16 robotu, gelecekte iki yüksek otomasyonlu boyahanede 50'den fazla farklı bileşeni kaplayacak.

Firma bunun için yeni bir çözüm geliştirdi ve ilk kez hem su bazlı hem de solvent bazlı 2C ve 3C boyaların doğrudan robot içinde ekonomik ve yüksek hassasiyetle ölçülüp karıştırılmasını sağladı. 

Siparişin Eylül 2020'de alındığı bildirildi.

VERİLER KAYDEDİLECEK, ÜRETİM SÜREÇLERİ OPTİMİZE EDİLECEK

Ankara'daki TUSAŞ fabrikasındaki iki yeni binaya kurulacak 16 EcoRP E133 boya robotu, DXQ3D.onsite yazılımı kullanılarak programlanacak.

Söz konusu yazılım, operatörlerin uygulama robotlarının proses parametrelerinin ve robot yollarının yapılandırılmasını sağlayan evrensel bir araç kutusu görevi görüyor.

Boyalar, solventler, enerji ve hava için özel tüketim verileri de titizlikle kaydedilecek, böylece TUSAŞ bunları gelecekte ayrı bileşenlerle eşleştirebilecek.

Bu veriler, üretim süreçlerinin optimize edilmesini mümkün kılacak. 

"HAVACILIKTA OTOMASYONU İLERLETİYORUZ"

Söz konusu iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dürr Key Account Manager (Stratejik Müşteri Yöneticisi) Sabine Mewis, “VIG Makina ile havacılık sektörüne yönelik bu pilot projeyi gerçekleştirmekten dolayı gurur duyuyoruz. Boya robotlarımız, uygulama teknolojimiz ve renk tedarik sistemimiz ile birlikte havacılık endüstrisinde otomasyonu önemli ölçüde ilerletiyoruz” dedi.

"ORTAK HEDEFİMİZ, YENİ STANDARTLAR BELİRLMEK"

VIG Makina Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Güngören ise, sistem tedarikçileri olarak Dürr’ü tercih etmelerinin bilinçli olduğunu, onlar da bu zorlu görev için yenilikçi ve özelleştirilmiş bir konsept konusunda kendilerini ikna ettiğini ifade etti.

“İş birliğimiz, zamanında koordinasyon ve tedarik kapsamının profesyonel entegrasyonu ile tanımlanır.” diyen Güngören, "Havacılık endüstrisi için otomatik yüzey kaplamada yeni standartlar belirlemek ortak hedefimizdir ve en önemli önceliklerimizden biri müşteri memnuniyetidir." şeklinde konuştu.


Kaynak: DÜRR Group