ABB Türkiye Robot ekibi gün geçtikçe hızla büyüyor. Dinamik ve aktif üyelerden oluşan güçlü organizasyon, İstanbul ve Bursa Bölgeleri’nde bulunan ofisleri aracılığıyla tüm Türkiye’ye hizmetler sunabilecek kapasitede. 

ABB Türkiye Robot Servis Organizasyonundaki görevinizden bahseder misiniz ?

ABB Türkiye Robot ekibimiz gün geçtikçe hızla büyümekte. Dinamik ve aktif üyelerden oluşan güçlü organizasyonumuz İstanbul ve Bursa Bölgeleri’nde bulunan ofislerimiz aracılığıyla tüm Türkiye’ye hizmetler sunabilecek kapasitededir.. ABB Robot Servis Bölümü olarak dünya standartlarında müşterilerimize en kaliteli ve aynı şekilde en hızlı hizmeti sunmak için ekip olarak çalışıyoruz. Servis Satış Mühendisi olarak ben de bu ekibin bir parçasıyım.

ABB Robot Servis Organizasyonu olarak ne gibi destekler veriyorsunuz ? 

Robotlarımızın satışı sonrasında da müşterilerimizi yalnız bırakmama en önemli öncelik-lerimizden. Bu şekilde marka değerimizi korumak ve haliyle bir sonraki robot yatırımlarında tekrar ABB robotlarının tercih edilmesini hedeflemekteyiz. Bölümümüz müşterilerimize 5 farklı kategoride destek vermektedir diyebiliriz;  Serfikalı Eğitimler, Saha Servis Operasyonları, Yedek Parça ve Lojistik, Servis Anlaşmaları,  Sistem Servisleri. 

Sistem servisleri’nde verdiğiniz destekleri biraz açabilir misiniz ?

Bir çok robot hücresinin daha verimli hale getirilmesi, sıfırdan kuruluma nazaran hücrede yapılacak yenileme çalışmaları gibi konuları içermektedir. Bu hususta özellikle son yıllarda Sistem Servisleri başlığı altında yeterli düzeyde teknik ve ticari konulara hakim ekibimiz bir çok çalışmayı başarıyla gerçekleştirmiştir. Müşterilerimizi de bu hizmetten oldukça memnun görmekteyiz.  
Bildiğiniz gibi Türkiye’de 25 yılı aşkın süredir bir fiil çalışan robotlarımız bulunmakta. Öte yandan ABB’de teknolojiye ayak uydurmak için bir çok gelişmeyi aynı hızda takip ediyoruz.  Bu geliştirmelere bağlı olarak eski diyebileceğimiz ürünlerimizde bazı yükseltmeler yaparak müşteri taleplerini, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda karşılamaya çalışıyoruz. 
Sunulan hizmetler robotların yaşı ve ömrüne bağlı oluşturulan döngülerle doğrudan bağlantılıdır. Üretim yılları ve imalatının sonlandırıldığı tarihler göz önüne alınarak dört ana safhada değerlendirme yapılıyor.  Bunlar: aktif, klasik, sınırlı ve desteklenmeyen fazlar.
 
Yapılan keşiflerde müşterilerimize, robotların hangi döngüde olduğunu belirtiyoruz. Sonrasında yaptığımız analizlerle hücre için, verimliliği nasıl artırabileceğimizi, elektronik ve mekanik yükseltmeleri veya robotun proses ekipmanlarında yapılan geliştirmeleri kapsayan seçenekler halinde sunuyoruz.

Yenileme işlemlerinde ne tür destekler verebiliyorsunuz ?

Robot 2 ana modülden oluşuyor. Bunlardan birisi kontrol kabini , diğeri ise manipulatör dediğimiz mekanik kol kısmı. Bu noktada ABB müşterilere çok geniş yelpazede yenileme hizmetleri sunabiliyor. Kabinin yükseltilmesi, mekanik kolun yükseltilmesi veya marka bağımsız dahi tüm robot sisteminin yükseltilmesi mümkün. ABB olarak burada müşterilerimize son derece ekonomik bir öneride bulunuyoruz

Robot kabinleri yıllar içinde S1, S2, S3, S4, S4C, S4C+ ve IRC5 şeklinde isimlendirilmiştir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte yeni tip kontrol üniteleri müşterilerimizin kullanımına sunulmuştur. Daha önce bahsi geçen ömür döngüsünde robot tipine göre değişim göstermekle birlikte bu kabinler arasında ileri doğru bir dönüşüm yapılabilmektedir. Örnek olarak S4C+ kabinli bir robot sistemi sahibiyseniz, dilerseniz robot hücreniz aynı programlar ve çalışma prosedürüyle birlikte, tekrar devreye alınarak IRC5’li son teknoloji bir robot hücresine dönüşebilir.
IRC5 dönüşümü yeni bir robot yatırımı yapmaya nazaran bir hayli ekonomik ve kurulum zamanı karşılaştırıldığında ciddi bir zaman tasarrufu sağlamaktadır. 
Hücre yenilenmesi kapsamında en önemli noktalardan birisi de, marka bağımsız olarak sahanızda çalışmakta olan herhangi bir robot istasyonu, yeni sistem bir ABB robot ile değiştirme desteğini verebiliyor olmamızdır. Herhangi bir sebeple memnun olmadığınız bir robot hücreniz var ise, bir çok seçenekle birlikte müşterilerimize destek verebilmekteyiz. 
Bunun yanı sıra aynı tip döngüler manipülatörde de geçerli, o yüzden robot değişimi, robot kol değişimi veya yenilemesi gibi hizmetlerimiz de aynı şekilde büyük faydalar sağlaya-biliyor

Robot değişim hizmetinden bahsedebilir misiniz ?

Kabin değişiminin yanında, hücrenizdeki mekanik kolun birebir kopyasını müşterilerimize sağlayabilmekteyiz. Bu şekilde herhangi bir program revizyonu yapmadan yenilenmiş bir mekanik kol ile hücreniz daha dayanıklı hale getirilebilmektedir. 

Robot kolu değişimi yapılırken bile müşterilere yine farklı seçenekler sunabiliyoruz. ABB Çek Cumhuriyeti’nde yalnızca robotlar üzerinde yenileme ve test çalışmaları yapan bir robot fabrikasına sahiptir. Bu fabrikada kullanılmış robotlar 152 noktada analiz yapılarak en küçük bileşenlerine ayrılmaktadır. Daha sonra parçalar üzerinde uygulanan çeşitli testlerle birlikte, değişmesi gereken ekipmanlar değişip sarf malzemeleri yenilenip, tekrar robotun montajı yapılmaktadır.

Müşterilerimiz dilerse son revizyonlarda sıfır bir robot kol ile yükseltme yapabiliyor, dilerse de aynı tipteki kolun Çek Cumhuriyeti’nde bulunan yenileme merkezimizde yenilenmiş halini kullanabiliyor. 
Bu şekilde bir çok seçeneğin sunulması müşterilerimize en uygun maliyetle en doğru hizmeti sunmamızı sağlıyor.