Tofaş, Tofaş’ın start-up firması SYM Çözümleri, PresMetal A.Ş. ve Step Teknoloji iş birliğiyle hayata geçirilen “Smart Block” ve “Punta Kaynak Timer ile Makine Öğrenmesi” çalışması, punta kaynak kalitesinin artırılmasına imkan verdi.

İLK AŞAMADA YÜZDE 95’LİK SONUÇ ALINDI

"Tofaş - Benim Projem" kapsamında devreye alınan çalışmalardan biri olan Smart Block Ar-Ge projesi, ilk olarak Tofaş ve SYM Çözümleri iş birliğiyle başlatıldı. 

Projenin ilk aşamasında, punta kaynak robotu pensesi uç geometrisini görüntü işleme yöntemiyle, pense kuvveti ve akım değerlerini de ölçmek suretiyle, punta kopma fenomenleri yüzde 95 oranında tespit edilebilir hale getirildi.

"ÜRÜNÜN KAYNAK KALİTESİNİ YÜZDE 100 ÖLÇÜMLÜYORUZ"

Geride kalan yüzde 5’lik kısım için devreye giren PresMetal, iş birliğini geliştirerek kaynak kalitesini yüzde 100 ölçülebilir duruma getirdi. Projeye ilişkin bilgiler veren PresMetal A.Ş. Kalite Müdürü Hakan Baran, açıkta kalan yüzde 5’lik kısmın çözümüne odaklandıklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:

“Buradaki amacımız çıkan ürünün de kalite uygunluğuna onay vermektir. Peki, biz neler yaptık? Öncelikle Smart Block ile kaynak timer cihazını haberleştirdik. Çıkan ürünlerin uygun ve hatalı ürün verilerini panel yardımıyla sisteme girişini yaptık. Girilen verilerle kaynak timer parametrelerini eşleştirdik. Tüm verileri bir havuzda topladık. Bunların makina öğrenmesi çalışmasını yaptık. Sonuç olarak Smart Block cihazı, kaynak kalitesini etkileyen fenomenleri belirli periyodlarla ölçmeye devam ediyor. Artık çıkan ürünün kaynak kalitesini, yüzde 100 ölçer hale gelmiş bulunuyoruz.” 

Ayrıca SYM Çözümleri, yaklaşık 4 yıl önce başlatılan projeyi daha da geliştirmek amacıyla punta kaynak robot prosesi olan tüm otomotiv ana ve yan sanayi firmalarında uygulamaya başladı.
 

ROBOTİK ALANLARDA İŞ BULABİLME OLANAKLARI TARTIŞILDI ROBOTİK ALANLARDA İŞ BULABİLME OLANAKLARI TARTIŞILDI