ABB, yenilikçi, kompostlanabilir ambalajların küresel sağlayıcısı olan ABD Kaliforniya merkezli Zume ile iş birliği yapmak için bir anlaşma imzaladı. ABB, Zume'un küresel ölçekte sürdürülebilir ambalaj üretimine olanak tanıyacak ve tek kullanımlık plastiklere olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olacak robotik hücreler tedarik edecek.

2 BİN ROBOT VE FİBER ÜRETİM HÜCRESİ KURACAK

ABB, önümüzdeki beş yıl içinde Zume müşterilerinin dünya çapındaki tesislerinde 2 bine kadar robot dahil olmak üzere, binden fazla kalıplı fiber üretim hücresini (MFC) entegre edecek ve kuracak.

ABB, her yıl milyonlarca adette sürdürülebilir ambalaj üretme potansiyeline sahip çözümleri sunmak için gereken ölçek, modülerlik ve hızı sağlayabilecek olan Küresel Çözüm Merkezleri ağındaki program yönetimi yeteneklerinden ve otomasyon uzmanlarından yararlanacak. Projenin finansal detayları ise henüz belli olmadı.

DAHA AZ SU VE ENERJİ KULLANIYOR, KARBON AYAK İZİNİ AZALTIYOR

Üreticiler, tek kullanımlık plastik ambalajlara alternatifler bulmak için tüketicilerden ve politika yapıcılardan gelen artan baskıyla karşı karşıya durumda. Yeni ambalajın sürdürülebilir olması, kalıplanması kolay ve plastik kadar uygun maliyetli olması gerekir.

Zume'un ambalaj malzemesi, bambu, buğday ve saman da dahil olmak üzere, tarımsal üretimden kalan sürdürülebilir şekilde hasat edilmiş bitki malzemelerinden yapılıyor. Bitki materyali, plastik ambalajların üretimi ve bertarafına kıyasla önemli ölçüde daha az su ve enerji kullanıyor ve CO₂ emisyonlarını azaltıyor. Plastiğin aksine, bitki bazlı malzeme yüzde 100 biyolojik olarak kullanımdan sonra kolayca parçalanıyor.

“ROBOTİZASYON DÜNYAYI SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİYOR”

YILLIK İKİ MİLYAR ADET AMBALAJ ÜRETEBİLECEK

Zume, gıda ve perakendeden, kozmetik ve tüketim ürünlerine kadar her şey için kompostlanabilir ambalajlar yapmak için yenilikçi bir üretim süreci geliştirdi ve patentini aldı. Kaplar, Zume'un iki ABB IRB 6700 robotu ile entegre edilmiş kalıplı fiber hücreleri tarafından bitki materyalinden kalıplanır ve her hücre, her gün iki tona kadar tarım materyali işleyerek 80 bin parça sürdürülebilir ambalaj üretebilir. ABB ile birlikte çalışan Zume, fabrikalarını her biri 100’e kadar robotik hücreyle donatmayı planlıyor. MFC tarafından sağlanan otomasyon, hız ve ölçeklenebilirlik ile her tesis, yılda 71 bin ton tarım malzemesini işleme potansiyeline sahip olacak ve potansiyel olarak her yıl iki milyar adede kadar ambalaj üretebilecek.

“VERİMLİ BİR OTOMATİKLEŞTİRİLMİŞ SÜREÇ SAĞLIYOR”

Konu hakkında görüşlerini paylaşan Zume Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alex Garden, “2050 yılına kadar, dünya okyanuslarının balıktan daha fazla plastiğe sahip olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle herkesi tek kullanımlık plastiklerden uzaklaştırmamız kritik önem taşıyor. Müşterilerimiz için otomasyon çözümleri geliştirmek ve entegre etmek için ABB'nin küresel otomasyon uzmanlarını kullanmak, ambalajlamada devrim yaratacak ve sürdürülebilir üretimin nasıl görünebileceğini gösterecek. ABB robotlarının esnekliği ve ölçeklenebilirliği, verimli bir otomatikleştirilmiş üretim süreci sağlar. Bu, plastiğe uygulanabilir, uygun maliyetli, doğaya geri dönebilen bir alternatif sunabileceğimiz ve üreticilerin daha çevre dostu olmalarına yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor.” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLERLE GEZEGENİ DESTEKLİYORUZ”

Zume ve ABB tarafından Hindistan'ın en büyük ahşap ve tarıma dayalı kağıt üreticilerinden biri olan Satia Industries Limited'de, 10 üretim hücresinden oluşan bir pilot projede kurulan tesis, günlük 20 ton buğday samanı işleyecek ve çeşitli endüstriler için yüzde 100 kompostlanabilir ambalaj üretecek.

Konuyla ilgili olarak CMD Satia Industries'den Dr. Ajay Satia ise, “Zume ve ABB ile olan çalışmamız, Satia Industries'in müşterilerimizin yüksek performanslı, uygun fiyatlı ve güvenilir, sürdürülebilir bir şekilde üretilen ve kolayca kompostlaştırılan ürünlere yönelik beklentilerini karşılamasını ve aşmasını sağlıyor. Şirkete önemli bir değer katmanın yanı sıra, müşterilerimizin bugün kullandıklarına kıyasla daha modern, güvenilir ve özelleştirilmiş ürünlere geçişlerine yardımcı olmak için sürdürülebilir çözümler sunarak gezegeni destekleyebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Planlanan diğer pilot kurulumlar arasında, yine Hindistan merkezli lider bir küresel kağıt hamuru ve kağıt makinası tedarikçisi olan Parason Group ve Teksas, ABD merkezli ilk yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışan doğaya döndürülebilen ambalaj fabrikası olan Jefferson Enterprise Energy yer alıyor.

*Dünyada her yıl üretilen 380 milyon ton plastiğin yüzde 10'dan1 daha azı geri dönüştürülmektedir. Bitki bazlı paketleme, plastiğin çöp sahalarına ve okyanuslarımıza gidişini önemli ölçüde azaltabilir.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET


*Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)