CNC takım bileme/taşlama tezgahları üreten STRAUSAK, STÄUBLI TX60L modeliyle üretim sürecinde ihtiyaç duyduğu esneklik ve hassasiyeti elde etti. Sistemde yer alan robotun hızlı yükleme ve boşaltma süreleri, firmanın daha verimli ve daha yüksek performansla çalışmasına imkan sağladı.

İsviçre’de mekanik bir tamir dükkanı olarak 1923 yılında kurulan STRAUSAK, bugün ROLLOMATIC HOLDING SA’ya bağlı olup 1973 yılından bu yana tekstil, elektronik, otomobil ve havacılık endüstrileri için yüksek hassasiyetli CNC takım bileme/taşlama tezgahları üretimi yapıyor.

Toplam 23 pazarda faaliyet gösteren STRAUSAK, dünya çapındaki müşterileri için her yıl 500’den fazla bileme/taşlama tezgahı (grinder) üretimi gerçekleştiriyor. 

OTOMASYONDA STÄUBLI FARKI

U-Grind olarak bilinen 5 Eksenli CNC Bileme/Taşlama Makinası ile STRAUSAK; müşterilerinin bileme ve taşlama ihtiyaçları için güvenilir, verimli ve son derece hassas bir sistem sunuyor ve bu kapsamda performanslarını artırmak için robotik otomasyon sürecinde STÄUBLI’ye yer vermiştir.

Konuyla ilgili STRAUSAK Genel Müdürü Alexandre Condrau; U-Grind’in aynı yüksek hassasiyet ve esneklik seviyesini koruyarak çalışması için gerekli kapasiteye ve otonoma sahip olacak şekilde sürecin otomatize edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, atölye üzerinde yüzey alanını artıracak uzantılar eklememek de önemli bir husustu. İstedikleri robotik çözümün, operatörlerin çalışmasını aksatmasına neden olmayacak kadar basit olmasının kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak neden STÄUBLI’yi tercih ettiklerini anlattı.

ESNEKLİK VE HASSASİYET

STRAUSAK Ar-Ge Müdürü Pierre-Alain Badoud ise “6 eksenli bir robotu kendi komutları ile ve çok fazla yer kaplamadan entegre etmek gerçek bir bilmeceydi” diyerek durumu açıkladı. Ancak bu bilmece, STÄUBLI’nin TX60L serisi ile çözülebilecekti.

Bu uygulamada robot tamamen makina gövde içerisine entegre olduğundan, ilave yer kaplamıyordu. Ayrıca robot, makina çalışma alanının dışında duruyordu ve böylece operatörler kurulum için makinaya kolay erişim sağlıyordu. Oldukça geniş bir hareket yelpazesine sahip olan TX60L, hızlı yükleme ve boşaltma kapasitesi ile büyük parti üretimler için mükemmel bir çözüm oldu. Badoud bu konuda, “TX60L modeliyle yalnızca Stäubli, ihtiyaç duyduğumuz esneklik ve hassasiyetle istediğimiz alanda çalışabildi” diyerek memnuniyetlerini ifade etti.

DAHA VERİMLİ VE DAHA AZ KESİNTİ İLE ÇALIŞMA 

STÄUBLI tarafından sağlanan uygulamalı teknik yardımlar sayesinde, STRAUSAK ekibi robotun entegrasyon aşamasında önemli ölçüde zaman kazandı. Badoud, “Çok hızlı bir şekilde istediğimiz otonomi seviyesine geldik” diyerek sözlerini tamamladı.

Sistemde yer alan robot kolu, hızlı yükleme ve boşaltma süreleri ile U-Grind’in daha verimli ve daha az kesinti ile çalışmasına olanak sağladı.

NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLADI?

STÄUBLI’nin bu uygulamada yarattığı avantajlar şu şekilde özetlenebilir:

•    Performans ve otonomi
•    Yüksek hızlı robot kolu ile yükleme/indirme sürelerinde zaman tasarrufu
•    Geniş hareket kabiliyetine imkan sağlayan esneklik
•    Operatöre kolay erişim sağlayan akılcı yerleşim 
•    Otonomi ile kesintisiz olarak yüksek adetli seri üretiminin kolaylaşması
•    Makina yazılımına entegre olan robot yazılımı ile kullanım kolaylığı