Staubli'nin TS2 serisi, sanayinin ardından tasarım uzmanlarının beğenisi kazanarak dünyaca ünlü “2021 Red Dot Ödülü”ne layık görüldü. 

ÖDÜLLÜ PERFORMANS  

Stäubli'nin yeni TS2 SCARA serisi, endüstri tarafından beğenilmesinin ardından şimdi de “Ürün Tasarımı” kategorisinde en çok beğenilen tasarım ödüllerinden biri olan Red Dot Tasarım Ödülü 2021'in de sahibi oldu.

Bu; dinamik, hassasiyet ve temiz oda açısından ölçütleri belirleyen, henüz genç olan robot serisi için büyük bir başarı anlamına geliyor.

Ödüle ilişkin değerlendirmelerde bulunan Stäubli Grup Bölüm Müdürü Christophe Coulongeat, “Bu prestijli ödülü aldığımız için çok gururluyuz. Bu ödül; zorlu ortamlardan steril ortamlara kadar çeşitli ortamlarda benzersiz performans, hassasiyet ve güvenilirlik ile ürün ve çözümler tasarlayan Stäubli ekiplerinin tutkusunu ve bağlılığını simgeliyor.” ifadelerini kullanıyor.

TASARIMI, HİJYEN UYUMLULUĞUYLA ÖN PLANDA

TS2 SCARA’lar modüler tasarımı ile Stäubli’nin altı eksenli çözümlerinde ilk kez yeni standartları belirleyen tescilli sürücü teknolojisine sahiptir. İçi boş mil prensibi, harici kablolamayı modası geçmiş hale getiren benzersiz bir temiz oda tasarımına izin veriyor. 

Tescilli sürücü teknolojisine sahip dört eksenli serinin komple revizyonu, ultra kısa çevrim süreleri sağlıyor ve hassas ortamlarda potansiyel uygulama yelpazesini genişleten, hijyen uyumluluğu açısından öncü bir tasarım içeriyor.

İLAÇ, TIP VE GIDA SEKTÖRLERİNDE TERCİH SEBEBİ

Tamamen sızdırmaz bir muhafazası bulunan ürün, talep edildiği takdirde robot tabanının altına gizlenmiş bağlantılar ile ölü alanlardan kaçınılmasına olanak tanıyor ve böylece günümüzde hijyenik tasarım için ideal bir çözüm sunuyor.

Robotların bu özelliği, onları ilaç, tıp ve gıda sektörlerindeki hassas uygulamalar için ilk tercih haline getiriyor.

HASSAS ORTAMLARA UYGUN DÖRT EKSENLİ MAKİNALAR

Yaşam bilimleri sektöründe pazar lideri konumunda bulunan Stäubli, pazardaki konumunu TS2 SCARA robotlarıyla pekiştirmeyi amaçlıyor. 

Farmasötik, tıbbi ve gıda uygulamaları için özel versiyonlara sahip robotların ayrıca UL ve elektrik için ve ESD uyumlu varyantları da bulunuyor. Bu amaçla, standart robotlar hassas üretim ortamlarında çalışacak şekilde uyarlanıyor ve böylelikle operasyon kapsamını genişletiyor. 

Söz konusu modeller, gıda ve ilaçlardan fotovoltaiklere kadar en zorlu hijyen ve/veya temiz oda gereksinimlerine ihtiyaç duyan uygulamalara odaklanıyor. Tüm TS2 modelleri, performans kaybı olmadan gıda sınıfı H1 yağ ile kesintisiz bir biçimde çalışabiliyor.

ÇOK SAYIDA AVANTAJA SAHİP MODÜLER TASARIM

Dört eksenli robotlar talebe bağlı olarak entegre bir takım değiştirme sistemi ile sunulabiliyor. Bu, yüksek hızlı SCARA robotlarının tutucuları ve takımları otomatik olarak değiştirmesine imkan veriyor ve böylece belirli uygulamalarda çalışma süresini önemli ölçüde artırabiliyor. 

Sistemin bir başka avantajı da, süngü kilidinin aynı zamanda alet veya tutucunun, saniyeler içinde manuel olarak değiştirilmesine izin vermesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca tüm haberleşme ve sinyal bağlantıları otomatik olması da avantaj sağlıyor.

“TÜM ORTAMLARDA KULLANIMA YENİ OLANAKLAR SUNUYOR”

Dört modelin de yakından incelenmesi, aralarındaki benzerlikleri ortaya çıkarıyor. Bu bir tesadüf değil; yeni modüler tasarımın bir sonucudur. Tüm robotlar, altı eksenli TX2 nesli ile aynı yapıya sahiptir. Ön kollar, eksenler ve drive sistemleri de belirli modellerde aynıdır.

Örneğin, ön kolun iki modeli, TS2-40 ve TS2-60'ta daha küçük olan ve TS2-80 ve TS2-100 modellerinde daha büyük varyantları olan dört modelin hepsine uyumluluk sağlıyor.

Stäubli Global Ar-Ge Başkanı Philippe Dejean, yeni TS2 modüler serisinin avantajlarına dikkat çekiyor: “Hız, hassasiyet ve güvenilirlik açısından performansları sayesinde dört TS2 robot modeli, robotun yaşam döngüsü boyunca sınıfının en iyisi ‘Toplam Sahip Olma Maliyeti’ni getiriyor. Küçük ayak izleri, kapsüllü tasarımları ve yüksek modülerlikleri, tüm ortamlarda kullanım için yeni olanaklar sunuyor.”

DÖRT FARKLI MODELDEN OLUŞUYOR

TS2 robot ailesi, tüm uygulamalar için daha fazla fayda sağlamak amacıyla dört modelden meydana geliyor. Bunlar; 460 mm aralıklı TS2-40, 620 mm aralıklı TS2-60, 800 mm aralıklı TS2-80 ve TS2- 1.000 mm. Ayrıca dört makinanın da yük kapasitesi 8,4 kg’dır.

TS2 robotları, en kompakt ve hafif SCARA endüstriyel robotlarından biri olarak aşağıdaki detayları içeriyor:

•    Dinamik performans,
•    En hızlı çevrim süreleri,
•    Tekrarlanabilirlik açısından sınıfının en iyisi,
•    En iyi dinamik yörünge hassasiyeti için en yüksek kodlayıcı çözünürlüğü,
•    IP derecelendirmesi açısından sınıfının en iyisi. 

ÖDÜLLÜ TASARIMLAR, DÜNYA ÇAPINDA SERGİLENİYOR

İlk kez 1955 yılında Almanya’da hayata geçirilen Red Dot Tasarım Ödülü, iyi tasarım konsepti kapsamında en çok aranan kalite işaretlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Ödül; 1955'te başlatılan orijinal “Ürün Tasarım” ödülü, 1993'te eklenen “Markalar ve İletişim Tasarımı” ödülü ve 2005'ten beri verilen “Tasarım Konsepti” olmak üzere yılda bir kez düzenlenen üç yarışmadan oluşuyor. 

Dünya çapındaki en önemli trendleri belgeleyen ödüle layık görülen tasarımlar; dünya genelinde düzenlenen sergilerde, Red Dot Tasarım Müzeleri’nde, “Red Dot Design Yearbook” isimli katalogta/kitapta ve çevrimiçi olarak sergileniyor.