Endüstri 4.0 ve Robotik otomasyona odaklanan Askaynak, stratejisini geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillendiriyor. Ar-Ge ve ihracat çalışmalarındaki başarısının dışında, Askaynak Automation markası ile çözümler sunduğu mekanik otomasyon ve robotik sistemleriyle de dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.
Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, geliştirdiği tüm ürünlerle hizmete devam ederken, sektördeki yerinide korumakta.  Genel Müdür Ahmet Sevük,  2013 senesinde stratejik bir adımla başlayan robotik otomasyon alanındaki çalışmalarını, Ar-Ge,Ür-Ge çalışmalarını, hedef ve başarılarını anlatırken ihracat ve planlı büyümeyi öncelikli şirket politikası haline getirdiklerini ifade etti. 

 Odaklandıklarının  Endüstri 4.0 ve Robotik otomasyon olduğunu söyleyen Ahmet Sevük, Askaynak Automation ile kaynaklı robotik otomasyonun yanı sıra farklı robotik uygulama alanlarında yetkinliklerini geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, “ 2017 senesinde, Robotik otomasyon faaliyetlerimizi  Askaynak merkez fabrika çatısı altına taşıdık. Böylelikle hareket ekiplerimiz ve yetkinliklerimiz arasındaki sinerjiyi daha da arttırmış olduk. Otomasyon stratejimizi geleceğin ihtiyaçlarına uyumlu olacak şekilde yeniden oluşturduk. Bu yeni vizyon doğrultusunda da yetkinliklerimizi ve  insan kaynağımızıda güçlendiriyoruz.” dedi. Otomotiv, metal, makina, plastik-kimya, elektronik ve savunma sanayii gibi sektörlere odaklandıklarını aktaran Sevük, aynı zamanda metal, otomotiv, makina, plastik-kimya, elektronik ve savunma sanayii gibi sektörlere de odaklandıklarını ve  robotik sistemlerin uygun fiyat ile kullanım kolaylığı gibi avantajlarıyla KOBİ’ler için de bir dönüşüm fırsatı sunduğunu da belirtti.  

“Robotik otomasyon sistemleri KOBİ’ler için de değerli dönüşüm fırsatları sunmakta” Ahmet Sevük; bu strateji paralelinde önemli firmalarla uzun soluklu iş birlikleri yaptıklarını aktardı ve: “Askaynak olarak kaynak ekipmanları ile kaynak sarf malzemelerinde Ar-Ge, Ür-Ge ve üretim kabiliyetlerimize odaklanmış durumdayız.  Hedefimiz; katma değeri yüksek, yüksek teknolojili kaynak ekipmanları ve robotik otomasyon sistemleriyle farklılaşmaya devam etmek, olacaktır. Bunun dışında operasyonlarımızda dijitalleşme ve otomasyonun avantajlarını daha da iyi kullanıp verimliliğimizi artıracağız. Metal, makina, otomotiv, plastik-kimya, elektronik odaklandığımız önemli sektörler arasında, bu alanlarda robot kullanımı artmaya devam edilecektir. Hatta savunma sanayinde son zamanlarda yaşanan ivmelenme dolayısıyla bu alanda da robot kullanımında artışlar söz konusu olacaktır. Bu yüzden de bu sektörlerin yan sanayileri de bu durumdan etkilenmektedir. Şunu da ifade etmek gerekir, önceden robot sistemleri büyük firmalar tarafından kullanılırdı, fakat şimdi bu değişti ve değişmeye de devam etmekte.Hem robot fiyatlarının düşmesi hem de robotik sistemlerin kullanımının kolaylaşması ile orta ölçekli firmalar tarafından da kullanılmaktadır. Demeliyiz ki artık robotik otomasyon sistemleri sadece büyük sanayii için değil, KOBİ’ler için de değerli dönüşüm fırsatları sunmaktadır.”

İHRACAT PAYIMIZ ARTARAK SÜRECEKTİR

 2000’lerin başından itibaren Rusya, Avrupa, Güney Amerika, BDT, Afrika ve Ortadoğu pazarlarındaki ihracatlarını her geçen yıl arttırdıklarını belirten Sevük, “İhracattaki bu hızlı büyümeye paralel olarak 70'ten fazla ülkede dağıtım ve satış ağı oluşturduk. 2017 senesi  içerisinde, mekanik kaynak otomasyon ve robotik  sistemleri  satışı konusunda ihracat yaptığımız ülkelerde, imalat sektörüne katma değeri yüksek uzman çözümler getirerek yurtdışında satışlarımızı önemli ölçüde artırmış bulunmaktayız. " dedi. 

SAVUNMA VE ENERJİ SEKTÖRÜNDE Kİ FAALİYETLERİNİ ARTTIRACAK

Endüstri 4.0 ile gelen zamandan ve maliyetten tasarruf avantajlarından yararlanan Askaynak, Ar-Ge ile Ür-Ge süreçlerini de bu olanakları yansıtan gelişmelerle dönüştürmeye devam ediyor. Ar-Ge çalışmaları ile küresel pazarın ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojili ürünler geliştirirken, bu çalışmalarla ürünlerinin katma değerini arttırıyor. Faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde de bu çalışmalarını güçlendirmeye devam ediyor. Bu yapılanmalar sadece Türkiye odaklı değil. Tüm dünya ülkelerinde kaynak sektörünün gelişmesine katkı sağlamayı ve bu konuda lider bir kuruluş olarak kabul edilmeyi hedeflediklerini ve Askaynak olarak, son dönemlerde savunma ve enerji sektörlerindeki faaliyetlerini artırmak amacıyla şirket politikalarını bu kapsamda da genişlettiklerini belirtiyorlar.

BU YIL DA SEKTÖRDEKİ LİDER KONUMUMUZU PEKİŞTİRECEĞİZ

2018 yılında fiyat ve maliyet yönetimindeki disiplinin önemini koruyacağını ifade eden Sevük, Türkiye’nin yüksek potansiyelinin altını çizerek, bu potansiyelin açığa çıkmasını sağlayacak ekosistemin oluşturulmasının hem ülke hem de sektör için en önemli gündem maddesi olduğunu belirterek: “Teknolojiye, bilgiye, otomasyona dayalı katma değeri yüksek, reel ürünleri/hizmetleri, doğru profilde bir iş gücüyle, küresel anlamda rekabetçi bir şekilde üretebilir ve pazarlayabilirsek bu ekosistemi yaratabiliriz. Türkiye’nin ulaştığı endüstriyel birikim, iş hacmi, deneyim, küresel oyuncu olma yolunda girişimcilerimizin yıllar boyunca attığı adımlar ile muazzam bir potansiyele sahibiz. Genç, eğitimli,  yeniliklere açık ve çalışkan işgücümüzle kaynak sektöründe hak ettiğimiz noktaya ulaşacağımıza inanmaktayız. Askaynak bu konuda, 2018 senesinde sektördeki lider konumumuzu pekiştirmek amacıyla yurt içi ve dışında her türlü ürün, hizmet ve yatırım fırsatlarını sürekli arayacak ve değerlendireceğiz. Mevcut ilgilendiğimiz birkaç yeni ürüne dair üretim ve/veya satın alma opsiyonu inceleniyoruz. ” dedi.