“Sektörde yazılım alanında ihtiyaçların ve projelerin 2019 yılında artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle yazılım alanında uzman personel sayımızı arttırıp, var olan personelimizi eğitimler ile beslemeyi hedefliyoruz. Beyaz eşya ve gıda sektöründe robot yatırımlarının artacağını görüp bu ihtiyaca cevap verebilecek hazırlıklara ve yatırımlara şimdiden başlamış bulunuyoruz. Simülasyon ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini projelerimizde standart hale getirmeyi hedefliyoruz.” Bu sözler Promeda R&D Müdürü Süleyman Bilgiç’e ait. Bilgiç, öncelikli amacının İzmir ve çevresindeki elektrik malzeme satışına mühendisçe bir yaklaşım sunmak olduğunu söylüyor.


ROBOTİK VE DİJİTALİZASYON DEPARTMANIMIZI KURDUK
Promeda mühendisliğe, çeşitliliğe-diversity- ve inovasyonunun gücüne inanmakta, vizyonunu bu doğrultuda yansıtmaktadır. Bunun örneklerinden 2018 yılı Şubat ayında; Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile “Tasarım Merkezi” mizi kurduk. İzmir yerleşkemizde her iki haftada bir klasik müzik konserlerimizi düzenliyoruz. Tüm çalışanlarımız ve müşterilerimiz ile birlikte  bu konserleri dinleme imkanımız bulunuyor. Çalışan çeşitliliğimizi, kadın personel sayımızı artırıyoruz. 2009 yılının son ayında endüstrinin elektrik­ otomasyon alanında ürün satış hizmeti vermek amacıyla kurulmuş bir firmadır. Öncelikli amacımız İzmir ve çevresinde elektrik malzeme satışında mühendisçe bir yaklaşım sunmaktı. O günden bugüne  şirketimizi 10 kat büyüterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk olarak İzmir'de Yenişehir Ticaret merkezinde kurulan şirketimizi 2015 yılında Ulukent'teki fabrikamıza taşıdık ve faaliyet alanlanmızı genişlettik. Son yıllarda hareket kontrolü alanında yaşanan ciddi gelişmeler ile  Robotik ve Dijitalizasyon departmanımızı kurduk. Bu departmanla beraber 2015 yılında Promeda İstanbul ofisini açarak hizmet vermeye başladık.
Bugün toplamda 5 ana başlık altında hizmet verebiliyoruz.


Bunlar;
• Ürün Tedariği;

Bu alanda Siemens, Phoenix Contact, Yokogawa, Fluke, Entes, Kardeş Elektrik gibi küresel firmaların partnerliğini yapıyoruz. Müşterilerimizle  ürün tedariği konusunda yıllık tedarik anlaşmaları yapıyor, anlaşma süresi içerisinde son kullanıcının raflarına kadar ürünlerini götürüp yerleştirebiliyoruz. Hatta konsinye depolar kurup çok hızlı dönen ürün gruplarında bu depoları sürekli besleyebiliyoruz.
• Otomasyon Sistemleri
Otomasyon başlığı altında fabrika otomasyonunu ve proses otomasyonunu birlikte işliyoruz. Bu alanda yine SIEMENS çözüm ortağıyız. Saha seviyesinden ERP sistemine kadar tümleşik otomasyon sistemleri sunuyoruz.
• Pano İmalat
Aylık 150 kolon imalat yapabilecek potansiyele sahibiz. Siemens’in pano alanında SIVACON partnerliğimiz bulunuyor. Proje dizaynı yapıp MCC,DCS panoları, sürücü panoları, ana dağıtım panoları imal ediyoruz. Ana barası 6300 A e kadar olan panolar üretip, sahada demontaj ve montaj işleriyle birlikte tümleşik çözümler sunabiliyoruz.
• Robotik ve Dijitalizasyon
Marka bağımsız robot kollarını tedarik ediyor, projenin gripper tasarımından güvenlik sistemlerine kadar müşterimizin beklentisini tam olarak sağlayacak projeler gerçekleştiriyoruz. Daha çok beyaz eşya ve gıda sektöründe   tamamladığımız ve devam  ettiğimiz projelerimiz    bulunuyor. En son gerçekleştirdiğimiz bir projede de Koreli ünlü bir rakibimizi eledik. Türkiye’de yerleşik olmanın verdigi avantajı kullanarak, müşterimize yerli ve teknolojik hizmet verebilir olduğumuzu gösterdik.
• Servis ve Bakım Hizmetleri
Özellikle yangın algılama ve bina yönetim sistemlerinde yılllk bakım anlaşmaları yaparak müşterilerimize hizmet veriyoruz. Müşterilerine katma değeri daha yüksek entegre çözümler sunabilmek üzere her yıl daha da büyüyen Promeda, petrokimyadan çimentoya, beyaz eşyadan gıdaya, enerji santrallerinden demir çelik tesislerine kadar tüm endüstriyel tesislerde ürün, çözüm ve servis hizmetleriyle faaliyet göstermektedir.


HAREKET KONTROL SİSTEMLERİ HIZLI GELİŞİYOR
Hareket kontrol sistemlerinde çok hızlı gelişmeler ve değişiklikler göze çarpmaktadır. Sürekli yeni ve yüksek teknolojili ürünler ile karşılaşıyoruz. Bununla birlikte ürünlerde ve çözümlerde bir sadeleşmeye gitme çabası da gözlemlenmektedir. Son kullanıcı olarak nitelendirdiğimiz, ürünü bizzat kullanan müşterilerimiz, sahalarında mümkün olduğu kadar basit sistemleri talep etmektedirler.  Dolayısıyla böyle yüksek teknolojili ürünlerde bunu sağlamak işleri zorlaştırmaktadır. Bizim burdaki ana hedefimiz yüksek teknolojili ürünler ile istenilen sadeleşmeyi sağlamada son kullanıcılara çözümler sunabilmektir. Bunun için; Şubat 2018’de Tasarım Merkezi’mizi kurarak inovasyonu sadece ürün için değil çözümlerimiz için de bir araç haline getirdik. Personel ve sistem yatırımı yapıp sürekli gelişmeye olanaklar sağlıyoruz.  Müşterilerimize dünyadaki gelişmeleri paralel olarak yansıtmaya çalışıyoruz.  Bu amaçla ülkemiz için çok yeni olan AR/VR gibi yoğun tasarım ve yazılım isteyen konuları da çözüm yelpazemize ekledik.


“MÜŞTERİ KENDİ TALEPLERİNİ DOĞRU BELİRLEMELİ”
Robotlu otomasyon projelerinde en sık karşılaştığımız zorluk, müşteri tarafından talep edilen çözümün iyi anlatılamaması ve bunun sonucu olarak fiyat/performans farkının gündeme gelmesidir. Bir önemli konu da son kullanıcının çoğunlukla mevcut çalışan sayısında azalma beklentisidir. Bu yüzden son kullanıcıya “Robotik sistemler bir ürünün aynı standartlarda ve adetlerde aynı işin yapılmasını garanti eder “bilincini aşılamamız gerekmektedir. Bir diğer karşılaşılan zorluk da, sektörün tüm ihtiyaç ve standartlarını sağlayacak doğru çözümün sunulamamasıdır. İyi bir robot sistem üreticisi firmanın, sektörün gerçeklerini bilmesi, araştırması ve tüm bu çalışmalara uygun bir projeyi çözüm olarak sunması beklenmektedir. Örneğin gıda sektörünün olmazsa olmaz standartlarına uygun bir proje gerçekleştiremediğinizde görünürde iyi çalışan bir sistemi devreye almanız mümkün olmayacaktır.  Robotik teknolojilerde sistemin bir bütün olarak ele alınması ana konudur. Kurulacak olan yeni sistemde çözüm sunulan sürecin bir önceki ve bir sonraki süreçleri de ele alınıp kullanılan ekipmanlar da kurulacak olan yeni sistem kapsamında bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu durum özellikle son kullanıcıya çok iyi anlatılmalıdır.


“HEDEFİMİZDE BEYAZ EŞYA VE GIDA SEKTÖRÜ VAR”
2019 yılında sektörde yazılım alanında ihtiyaçların ve projelerin artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle yazılım alanında uzman personel sayımızı arttırıp, var olan personelimizi eğitimler ile beslemeyi hedefliyoruz. Beyaz eşya ve gıda sektöründe robot yatırımlarının artacağını görüp bu ihtiyaca cevap verebilecek hazırlıklara ve yatırımlara şimdiden başlamış bulunmaktayız. Simülasyon ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini projelerimizde standart hale getirmeyi hedefliyoruz. Orta vadeli servis çalışmalarımzda AR/VR teknolojilerini de çözüm olarak sunmak istiyoruz.  Bu sayade sahadaki servis personeli ile ofisteki uzman personelimize çevrimiçi çalışma ortamı yaratmış olacağız.